Turkiska parlamentariker backar gripna feminister

2019-12-17 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

För en dryg vecka sedan grep turkisk polis sju feminister i samband med en manifestation i Istanbul där omkring 300 kvinnor samlats för att framföra Lastesis protestlåt, En våldtäktsman i din väg. Nu får de uppbackning i parlamentet.



De gripna feministernas advokat, Tuba Torun, säger till nättidningen Bianet, att de anklagas för att ha brutit mot demonstrationslagen och ”förolämpningar mot presidenten”. Detta i enlighet med artikel 301 i den turkiska brottsbalken, där påföljden för offentliga brott mot nationen, staten, parlamentet, regeringen och landets rättsliga organ är mellan sex månader och två år i fängelse.

Stadskontoret i Istanbul bekräftar i ett uttalande att slagord i sångtexten som blivit en global feministiskt hymn – ”våldtäktsmannen är du, mördaren är du, polisen, domarna, staten, presidenten” – är att betrakta som brottsliga. Det turkiska advokatsamfundet har fördömt gripandet av aktivisterna, och krävt att myndigheterna bekämpar sexistiska brott istället för kvinnor.

Ytterligare stöd fick feministerna för sin sak när kvinnliga ledamöter från oppositionspartiet CHP på lördagen framförde hymnen i Turkiets parlament och höll upp bilder på kvinnor som mördats. Partiets vice ordförande Sera Kadigil adresserade inrikesministern, som också var i parlamentet, rapporterar Reuters:

– Det finns en dans som startade i Chile för att dra uppmärksamhet till våld mot kvinnor över hela världen: Las tesis. Tack vare dig är Turkiet det enda land där du måste ha (parlamentarisk) immunitet för att delta.

Enligt inofficiell statistik mördade män 440 kvinnor i Turkiet förra året, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2012 när en lag för att skydda kvinnor antogs. Någon officiell statistik förs inte av myndigheterna. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen utsätts 38 procent av kvinnorna i Turkiet för våld av en partner under sin livstid. Motsvarande siffra för Europa är 25 procent.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: