El violador eres tu! Våldtäktsmannen är du! Från manifestationen framför presidentpalatset i Chile den 25 november.

Feministisk teori intar gator och torg: En våldtäktsman i din väg

2019-12-03 | Jenny Rönngren padlock

FEMINISM

Endast 8 procent av sexualbrottsutredningarna i Chile leder till fällande dom. Det är en av referenserna som ligger till grund för manifestationsvågen som sköljt över världen efter framförandet den 25 november i huvudstaden Santiago. Bakom initiativet ligger feministkollektivet Lastesis, vars ambition är att göra feministisk teori tillgänglig för fler.

Följ @lastesis på Instagram, Twitter och Facebook.

Feministiskt perspektivs livesändning från Un violador en tu camino-flashmob på Sergels torg i Stockholm.


RELATERADE ARTIKLAR:

2019-11-29 | Chile angår oss alla!

2019-11-25 | ”Alla feminister mot alla typer av patriarkalt våld”

2019-11-08 | Chiles president anmäld för brott mot mänskligheten

2019-11-04 | Chiles kvinnor ger inte upp

2016-11-25 | #25nov: Återupprätta feminismens mobiliserande tradition!

Från början var det meningen att protestlåten Un violador en tu camino (En våldtäktsman i din väg) skulle framföras som del av en konstnärlig performance. Lastesis har tidigare framfört sina performance på olika scener. Samtliga på 15 minuter, då de vill att budskapet ska vara effektivt. I och med de sociala protester som briserade den 18 oktober i Chile beslöt initiativtagarna att göra om, lära ut och framföra Un violador en tu camino på gatan för att många olika kvinnor skulle kunna delta.

Sociala medier har spelat stor roll i spridningen. Inför manifestationen i Santiago den 25 november, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, hade inbjudan att delta gått ut via Instagram. Ett tidigare genomförande i Valparaiso hade redan delats på Youtube, så att deltagarna kunde komma förberedda med inövad koreografi och text.

Förutom en egen undersökning om det sexuella våldets omfattning och rättsväsendets bristande hantering av detsamma i Chile, bygger texten på feministisk teori och kritik, berättar Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor och Lea Cáceres i flera intervjuer med olika medier. Därav namnet Lastesis (Teserna).

De inledde sitt arbete för ett och ett halvt år sedan, och den första tesen de arbetade med utgick från Silvia Federicis banbrytande verk om häxprocesserna.

I den nya virala kampsången mot sexuellt våld på alla samhällsnivåer är en av de mest återkommande fraserna ”Och det var inte mitt fel, för var jag var, för hur jag var klädd”. Låten har bland annat hämtat inspiration från Rita Segatos texter om våldtäkt och avmytologisering av sexuellt våld, men riktar också kritik mot den chilenska staten och rättsväsendets brister.

Under de första 30 dagarnas protester runt om i Chile anmäldes 71 fall av sexuella övergrepp begångna av poliser, enligt en rapport från Human rights watch. Mimaren Daniela Carrasco hittades död efter att ha gripits av nationella polisstyrkan carabineros och fotojournalisten Albertina Martínez Burgos hittades mördad i sitt hem under oklara omständigheter. Faktum som är del av den kontext där Lastesis budskap först manifesterades.


Dåligt skämt

I texten nämns även landets president, Sebastián Piñera, som vid flera tillfällen yttrat sig misogynt om fall av våld mot kvinnor. Ett uppmärksammat uttalande gjorde Piñera 2013, om en 11-årig flicka som tvingades föda barn efter en våldtäkt, och han menade att det skulle bli lätt – ”som att leka med dockor” – för henne att ta hand om barnet.

En del av protestlåten citerar carabineros-hymnen som säger: ”Sov lugnt, oskyldiga flicka, utan att oroa dig för banditen, för över dina söta och leende drömmar vakar den älskande polismannen.” Daffne Valdés säger till chilenska tidningen Interferencia att de analyserade hymnen och betraktade särskilt den frasen som ett dåligt skämt.

– Citeringen är en väckarklocka riktad direkt mot Chiles carabineros, som använder sexuellt våld för att skrämma oss, eftersom kvinnors och oliktänkandes rädsla att gå ut på gatorna tillhör vardagen, men i dag, med det sociala upproret finns även rädslan att de inte bara griper dig, utan dessutom utsätter dig för tortyr, avklädning och en massa saker som har anmälts – och som regeringen öppet avvisar – är det fruktansvärt att den här situationen fortsätter att kallas demokrati.

Allt detta ryms i det som texten i Un violador en tu camino riktar sig mot. I samband med att protestlåten framfördes vid det chilenska presidentpalatset den 25 november uppmanade de kvinnor i hela världen att genomföra manifestationen på olika sätt i olika kontexter den 29 november. Uppmaningen hörsammades och protestlåten har sedan dess framförts på flera språk runtom i världen, förutom stora delar av Latinamerika allt från Sydney till Paris i Frankrike och flera städer i USA. På måndagen genomfördes manifestationer med texten till Un violador en tu camino i både Stockholm och Göteborg.


Feministiskt perspektiv var på plats när Döttrar för internationell solidaritet arrangerade flashmob på Sergels torg i Stockholm.


Aktion under #cop25?

– Vad vi bevittnar är ett klart brott med den tystnad som vi hade bevarat under lång tid. Inom den feministiska rörelsen på global nivå, har möjligheten att omedelbart konversera med många andra platser i världen tillåtit oss att berätta om den här sortens erfarenheter, säger Isabel Mastrodomenico, chef för spanska genuskommunikationsbyrån Agencia comunicación y género till tidningen Diario.

Hon konstaterar att även om manifestationen fötts ur en specifik politisk kontext, sker samma saker i Bolivia, Colombia och på andra platser, samtidigt som våldet i sig är något som väcker igenkänning och sympati. Enligt Mastrodomenico fungerar internet som ett samlande element för den fjärde vågens feminism.

Maricruz Bestregui, en av deltagarna när manifestationen nådde Madrid, berättar att initiativet bara växer, och att det nu talas om att göra något mer under klimattoppmötet COP25, som flyttades till Spanien på grund av det politiska läget i Chile.

– Sanningen är att vi alla hittade hit på vårt eget sätt, för inbjudan kom från olika sociala nätverk, men alla genomkorsades av samma sak, vilket är feminismen. Allt som innebär att synliggöra våldet är superpositivt, eftersom det våld vi kvinnor utsätts för osynliggörs, säger Bestregui till El diario.


En våldtäktsman i din väg

Patriarkatet är en domare

som dömer oss för att vi föds

och vårt straff

är det våld du inte ser


Patriarkatet är en domare

som dömer oss för att vi föds

och vårt straff

är våldet du nu ser


Det är kvinnomord

Straffrihet för mördaren

Det är försvinnandet

Det är våldtäkten


Och det var inte mitt fel

för var jag var

för hur jag var klädd


Och det var inte mitt fel

för var jag var

för hur jag var klädd


Och det var inte mitt fel

för var jag var

för hur jag var klädd


Och det var inte mitt fel

för var jag var

för hur jag var klädd


Våldtäktsmannen är du

Våldtäktsmannen är du

Det är polisen

Domarna

Staten

Presidenten


Den förtryckande staten

är en machoman som våldtar

Den förtryckande staten

är en machoman som våldtar

Våldtäktsmannen var du

Våldtäktsmannen är du


Sov lugnt och vila

oskyldiga flicka

Utan att bry dig om banditen

För över dina söta och leende drömmar

vakar den älskande polismannen


Våldtäktsmannen är du

Våldtäktsmannen är du

Våldtäktsmannen är du

Våldtäktsmannen är du

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: