Alexandra Mattsson Åkerström (V).

Vi lägger en budget för ett jämställt Stockholm

2019-10-23 | Alexandra Mattsson Åkerström padlock

OPINION

”I grund och botten handlar det om vilket Stockholm vi vill se. Är det en stad som satsar resurserna på kvinnor i välfärden eller på dyra skattesänkningar som främst gynnar rika män?”, skriver Alexandra Mattsson Åkerström (V), och presenterar ett alternativ till den grönblå majoritetens budget för Stockholms stad där välfärden får kosta.

Alexandra Mattsson Åkerström är vice ordförande socialnämnden för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Nyligen släppte den blågröna majoriteten i Stockholms stad budgeten för nästa år. Det är en budget som präglas av nedskärningar på stadens verksamheter vilket kommer att slå hårt mot framförallt kvinnor. Vi i Vänsterpartiet menar att det finns en annan väg att gå, där välfärden faktiskt får kosta och där satsningar på kvinnor och jämställdhet går före skattesänkningar.

Den blågröna majoritetens budget för nästa år är ingen upplyftande läsning, särskilt inte för den som hade hoppats på satsningar på välfärden och barn och unga. Den är heller inget för den som hade hoppats på ett mer jämställt Stockholm och fler satsningar på utsatta kvinnor och unga tjejer. Skattesänkningen som majoriteten genomförde förra året, som kostar över 400 miljoner kronor om året i uteblivna skatteintäkter, har grävt djupa hål i stadens ekonomi och det är kvinnor, barn och äldre som kommer att få betala för den skattesänkningen.

Det finns några få ljusglimtar. Majoriteten har nämligen valt att skriva in några av Vänsterpartiets förslag på det socialpolitiska planet som framförallt gynnar kvinnor. Möjligheten att starta ett stödcentrum vid sexuella övergrepp ska utredas, en färdplan för enhetlig yrkestitulatur inom LSS ska tas fram och 100 genomgångsbostäder per år ska nu öronmärkas för hemlösa barnfamiljer. Allt detta är förslag som Vänsterpartiet har drivit och vi är väldigt stolta över att de har tagit sig in i majoritetens budget.

Men vi är rädda att glädjen blir kortvarig. För än så länge ska dessa förslag bara utredas, vilket innebär att pengar för att faktiskt genomföra reella satsningar saknas. Dessutom skär den blågröna majoriteten ner kraftigt på flera välfärdsverksamheter, framförallt förskolan, vilket kommer att drabba en redan pressad personalstyrka som till största del består av kvinnor.

En utarmad förskola bäddar också för fler deltidsarbetande småbarnsmammor vilket riskerar att medföra större ekonomiska klyftor mellan kvinnor och män. Detsamma gäller nedskärningarna inom äldreomsorgen där det framförallt är kvinnliga anhöriga som tvingas täcka upp när välfärden brister med ekonomiska konsekvenser till följd.

Det är dessutom så mycket mer som behöver göras för att Stockholm ska bli en jämställd stad på riktigt och inte bara på pappret. Därför föreslår vi i Vänsterpartiet i vår oppositionsbudget en rad åtgärder för ett mer jämställt Stockholm. Vi vill exempelvis öppna ett nytt skyddat boende för särskilt utsatta kvinnor som till exempel befinner sig i gängkriminella miljöer eller har beroendeproblem eftersom det är grupper som inte kan tas emot i vanliga jourer.

Vi vill också satsa mer pengar på kvinnojourerna och även på ungdomsmottagningarna, där det behövs mer personal för att möta behoven av stöd för tjejers psykiska ohälsa och för att få bort de långa väntetiderna som finns på många ungdomsmottagningar. Självklart kommer vi även att fortsätta arbeta för att våra satsningar som antagits av majoriteten inte bara stannar vid utredningar, utan att de faktiskt genomförs.

I grund och botten handlar det om vilket Stockholm vi vill se. Är det en stad som satsar resurserna på kvinnor i välfärden eller på dyra skattesänkningar som främst gynnar rika män? Är det ett Stockholm där unga tjejers psykiska hälsa och utsatta kvinnors säkerhet är viktigare än nedskärningar?

Vi i Vänsterpartiet vet vad vi tycker är viktigast, och det är därför vi lägger en budget för en jämställd stad. För vi vill ha ett Stockholm för alla där flickor, tjejer och kvinnor kan känna sig trygga och fria. Och vi nöjer oss inte med något annat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: