Efter den överraskande framgången för högernationalisterna i Andalusien, där PP och högerliberal Ciudadanos tog makten med stöd av Vox, är det främst feminister som mobiliserat för att hindra en återkomst för fascismen i Spanien. Till skillnad från Sverigedemokraterna försöker Vox inte maskera sin antifeministiska och rasistiska retorik.
Ett resultat är att fler kvinnor än någonsin kandiderat, varit framgångsrika och att andelen kvinnor i parlamentet nu ligger på rekordnivå, med 164 ledamöter vilket motsvarar 46,8 procent. Detta är det femte valet med den jämställdhetslag som kräver av partierna att både kvinnor och män representeras med minst 40 procent bland de fem toppkandidaterna på varje lista. För första gången sedan lagen infördes 2007 är nu andelen kvinnor högre än 40 procent, gränsen för att en politisk församling ska betraktas som jämställd. Både PSOE (66 av 123) och PP (34 av 66) kommer att ha fler kvinnor än män bland sina kongressledamöter.
Genusperspektiv saknas
Trots detta konstaterar flera tongivande feminister, däribland Nuria Varela, tidigare kabinettschef för Spaniens första jämställdhetsdepartementet (under mandatperioden 2008-2011), att varken valanalytiker, statsvetare eller politiska kommentatorer reflekterat över feminismens roll i valet. Inflytelserika journalisten Montserrat Boix noterar detsamma och menar att det saknas analytiker med genusperspektiv.
Men i feministiska kretsar lyfts sambandet. Europeiska nyhetssajten Newsmavens skrev inför valet att jämställdhet fortsatt stå i fokus i Spanien sedan den stora kvinnostrejken den 8 mars och tvingat flera partier att anta en feministisk agenda. Ett av vänsterpartierna bytte till exempel pronomen från maskulina Unidos podemos, till femininformen Unidas podemos. Och medan Vox lovat att slopa lagen som förbjuder mäns våld mot kvinnor, har PSOE lovat skärpa arbetet mot detsamma och förbjuda sexköp enligt svensk modell.
Växande rörelse
Ändå lyckades de traditionella medierna, inklusive public service, ge ett dominerande maskulint intryck i valdebatterna då samtliga partiledare är män, och tillsammans med bilder från tv-studior där de enda kvinnorna var de som städade speglade detta trovärdigt hur samhället faktiskt ser ut, påpekar den Barcelona-baserade feministiska nyhetsbyrån La independent. Samtidigt konstaterar de att det såg annorlunda ut i andra, lokala kanaler, i vart fall i Katalonien.
I en valdebatt refererad av den Madrid-baserade feministiska nyhetsbyrån Ameco press, konstaterar de medverkande organisationerna att: ”Den mångfaldiga, generationsblandade feministrörelsen slutar inte växa i Spanien, Argentina, Brasilien, Indien och andra platser i världen. Från mobiliseringarna 2013 för rätten till abort, till frihetståget 2014, den rikstäckande demonstrationen 7 november 2015 mot mäns våld och kvinnostrejkerna 8 mars 2018 och 2019, är vi en rörelse som protesterar mot diskrimineringen och våldet mot kvinnor, men också driver politik för jobb, omsorg, pensioner, hälsa, utbildning, sexualitet, konsumtion, gränser och sekularism. Enade stärker vi våra allianser med andra sociala rörelser.”
Regeringsbildning kan dra ut på tiden
Flera kommentatorer har, med referens till Vox, kritiserat det faktum att ett parti som inte tar avstånd från Franco-eran i spansk politik och som inte respekterar mänskliga rättigheter överhuvudtaget tillåts ställa upp i val. Utmaningen nu är regeringsbildning där det finns drag som liknar den situation som i Sverige ledde fram till januariöverenskommelsen.
Trots PP:s tillbakagång skiljer det knappt en procentenhet mellan röda och blå blocken när Vox och självständighetspartier som katalanska ERC räknas bort. Medan socialistväljare redan under valnatten skanderade ett definitivt nej samarbete med högerliberala Ciudadanos, har PSOE:s partiledare Pedro Sánchez sagt sig vara öppen för samarbeten över blockgränsen. Enligt spanska medier siktar PSOE på att själva bilda minoritetsregering, men väntas ligga lågt med förhandlingar i väntan på utgången av lokalvalen den 26 maj.
Sista ordet om den slutgiltiga utgången av valet är alltså inte sagt. Samtidigt framhåller flera feminister behovet av att fortsätta mobilisera även inför EU-valet för att sätta stopp för extremhögern.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST