Jaime Gómez.

Fredsavtalet i Colombia förtjänar en chans

2019-04-01 | Jaime Gomez padlock

OPINION

Colombias regering måste garantera miljöaktivisters och människorättsförsvarares liv. Det skriver Jaime Gómez (Fi), med anledning av morden på 566 sociala ledare i landet under tre år, och uttrycker sitt stöd för den protestmarsch som just nu pågår i Europa för att uppmärksamma situationen och ge freden en chans.

Jaime Gomez är utrikespolitisk talesperson och EU-kandidat för Feministiskt initiativ.

Colombias regering och Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC) kom 2016 fram till en överenskommelse om att avsluta 52 års väpnad konflikt. Fredsavtalet välkomnades över hela världen. Colombia fylldes av optimism och alla demokratiska krafter tänkte att det nu var möjligt att utveckla ett samhälle där fred och social rättvisa råder.

Colombia är ett land där frihetskämpar mot spansk kolonialism som Policarpa Salavarrieta föddes. Det är också landet där Gabriel García Márquez, nobelpristagare i litteratur, växte upp och med ord målade den komplexa realitet som är Colombia. Colombia är också landet med de största sociala klyftorna i hela Latinamerika. 0,06 procent av markägarna äger 53,5 procent av marken, enligt Världsbanken. Det är den sortens exkludering av stora grupper i samhället som bäddade för stora sociala orättvisor och den 50 år långa militära konflikten.

Colombia är också ett land där miljöaktivister och de som kämpar för fackliga, mänskliga och samhälleliga rättigheter mördas. Enligt en rapport från Indepaz, en colombiansk människorättsorganisation, har 566 sociala ledare och människorättsförsvarare blivit mördade mellan januari 2016 och 10 januari 2019 och det blir fler varje vecka. Jag repeterar: 566 sociala ledare, många av dem kvinnor!

En FN-rapport verifierar morden på 163 sociala ledare och människorättsförsvarare sedan undertecknandet av fredsavtalet i november 2016. Fredsavtalet befinner sig i en bekymmersam situation. Den nya president som valdes i augusti 2018 har gjort allt som står i hans makt för att sabotera genomförandet av fredsavtalet som den colombianska staten signerade.

Trots vädjanden av FN och regeringarna i Tyskland, Sverige, Norge och Kuba – de två sistnämnda länderna är garanter för avtalet – vägrade president Iván Duque Márquez att signera lagen om det ramverk som reglerar hur den särskilda jurisdiktionen för fred (som på spanska förkortas JEP) ska fungera. Detta är en otroligt viktig del i fredsöverenskommelsen som ska garantera att krigsoffer får upprättelse och sätts i första rummet.

Just nu pågår en marsch från Paris till Haag, där den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är baserad, på initiativ av flera colombianska flyktingorganisationer. Marschen pågår mellan den 29 mars och 5 april. Syftet är att det internationella samfundet ska få kännedom om de systematiska morden på sociala ledare, miljö- och människorättsförsvarare och den kritiska situationen för mänskliga rättigheter i Colombia, men också att ICC ska börja agera. Risken för krigets återkomst är stor.

Det internationella samfundet kan inte blunda för denna verklighet som drabbar Colombia. Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd för denna protestmarsch och kraven från deltagarna. Vi uppmanar den svenska regeringen att använda alla möjliga diplomatiska och politiska medel för att direkt och via EU trycka på Colombias regering så att den vidtar praktiska åtgärder som skyddar livet för alla hotade sociala ledare, respekterar fredsavtalet och uppfyller de åtaganden som den colombianska staten lovat att följa.

Mänskliga rättigheter, demokrati och fred förtjänar en chans i Colombia.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: