Shim Suk-hee har anklagat sin tränare för att ha våldtagit henne regelbundet sedan hon var 17 år. Här under OS i Sotji 2014.

Sydkoreanska idrottare bryter tystnad om våldtäkt

2019-01-29 | Bella Frank padlock

SPORT

Flera sydkoreanska idrottare har den senaste tiden berättat om sexuella övergrepp som de utsatts för av tränare. Skridskoåkaren och OS-guldmedaljören Shim Suk-hee berättade tidigare i januari om att hon våldtagits i flera år av sin tränare, nu har flera andra idrottare också berättat om sexuella övergrepp i vad som beskrivs som Sydkoreas idrottsliga #metoo.

Tidigare i januari berättade OS-guldmedaljören i skridsko, Shim Suk-hee, om hur hon vid flera tillfällen utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp av sin tidigare tränare, rapporterar Channel news Asia.

Tränaren dömdes i höstas för att ha fysiskt misshandlat henne och flera andra idrottare. Den 9 januari i år berättade den fyrfaldiga OS-medaljören via sin advokat om att hon också utsattes för våldtäkt och sexuella övergrepp av tränaren från dess att hon var 17 år fram till en månad innan vinter-OS i Sydkorea 2018. I slutet av förra året polisanmälde hon tränaren Cho Jae-beom för sexuella övergrepp. När övergreppen mot henne blev kända valde flera andra idrottare i Sydkorea att träda fram.

Bland annat har ett nätverk bildats för att stötta skridskoåkare som utsatts för sexuella övergrepp. Vid en presskonferens i förra veckan av Solidaritet för unga skridskoåkare sade parlamentarikern Sohn Hye-won att åtminstone ytterligare fem skridskoåkare, som inte har identifierats med namn för att skydda dem, blivit utsatta. Enligt Sohn Hye-won (som nyligen lämnade sitt parti efter anklagelser om fastighetsspekulationer) utsattes en tonårig skridskoåkare regelbundet för sexuellt ofredande av sin tränare och Sohn Hye-won kräver också att skridskolandslagets tränare Jeon Myeong-gyu utreds. Sohn Hye-won anklagade Jeon Myeong-gyu för att skydda tränarna och för att svika de unga idrottarna som har utsatts:

– Offren är rädda för att träda fram med sina berättelser eftersom Jeon försöker dölja brott begångna av folk som står honom nära, sade hon på presskonferensen rapporterar Korea herald.

Två andra idrottare som har brutit tystnaden kring de våldtäkter och sexuella övergrepp de utsatts för av sina tränare är den tidigare judokan Shin Yoo-young som har anklagat sin tränare under skoltiden för att ha våldtagit henne upprepade tillfällen, och Lee Ji-hye, som tidigare utövade taekwondo, som har sagt att hon utsattes för sexuella övergrepp av en tränare under en femårsperiod, skriver Al Jazeera english. I debatten inom idrottsrörelsen har kritik också riktats mot rigida och kontrollerande träningssystem och skarpa hierarkier mellan idrottare och tränare.

Ordföranden för Sydkoreas olympiska kommitté har bett om ursäkt för att idrottsvärlden inte agerat tidigare, något han kallar för ett ”systemfel”:

– Jag kommer att införa ett livstids förbud för sexualbrottslingar och helt hindra dem från att rekryteras både på lokal och internationell nivå, säger Lee Kee-heung till Channel news Asia.

Föreningen som stöder skridskoåkarna krävde dock i förra veckan att Lee Kee-heung ställer sin plats till förfogande på grund av händelserna som nu avslöjats.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: