Tennisspelaren Simona Halep är ett skäl till att Rumänien har bättre jämställdhet i sportbevakningen.

Fortsatt stor ojämställdhet inom svensk sportbevakning

2019-01-22 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige ligger efter både Storbritannien och Rumänien när det gäller jämställdhet inom sportbevakningen – damidrott utgjorde bara 3-6 procent av all sportbevakning under två mätperioder 2017. Det framkommer i rapporten Where are all the women? som har jämfört fem europeiska länders bevakning av dam- respektive herridrott.

FAKTA/Rapport:

Where are all the women? Shining a light on the visibility of women’s sport in the media. Rapporten har genomförts i samarbete med Women in sport, Storbritannien, Girls in sport, Sverige, West University of Timişoara (Wut), Rumänien, Fopsim, Malta, och European institute for local development (Eild), samt finansierat av Erasmus och Sport programme of the European Union.

Avstampet är ett EU-direktiv om jämställdhet, men arbetet utgår också ifrån hur viktig fysisk aktivitet är för en god hälsa. Det finns också en önskan om att öka jämställdheten i mediebevakningen och minska könsstereotyper och sexistiska uttryck i medierna.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-01-12 | Anna-Karin Waenerlund forskar om kvinnor, sport och media

Sverige placerar sig i mitten av de fem studerade länderna, bara Malta och Grekland har en sämre fördelning som inte i någon av de två mätperioderna lyckades komma över två procents damidrott av den sammanlagda sportbevakningen. Storbritannien hade mellan 4-10 procents bevakning av damidrott och toppade gjorde Rumänien med som mest 14 procents bevakning av damidrott. En förklaring till den mindre dåliga jämställdheten i Rumänien har att göra med tennisstjärnan Simona Halep – hennes framgångar har inneburit stort intresse och bevakningen av hennes tävlingar har lyft damidrottsbevakningen i landet.

Och rapporten pekar just på att individuella idrotter som friidrott eller tennis generellt generar större bevakning på damsidan än lagidrotter, ett skäl till det är att den individuella idrottaren har lättare att skapa intresse för sin person medan det är svårare för lagidrottare. För både individuella idrottare och lagidrottare innebär framgång större mediebevakning.


Ojämn bevakning

Generellt för länderna är att stora internationella turneringar innebär en ökad rapportering av damidrott, men den sjunker sedan när tävlingen är över och en viktig fråga är hur detta ska kunna förändras. Rapporten pekar att ett sätt att uppnå bättre bevakning över tid är nationella tävlingar som håller hög kvalitet. Storbritanniens båda mätperioder, en under sommaren 2017 och en under hösten samma år, visar hur mycket mediebevakningen kan variera beroende på internationella tävlingar.

Under sommarens mätperiod utgjorde bevakningen av damidrott 10 procent, bland annat beroende på fotbolls-EM där det engelska landslaget gick till semifinal, men också på grund av internationella tävlingar inom cricket och golf. Nästa mätperiod skedde under november månad och då hade bevakningen av damidrott sjunkit till bara fyra procent. Rapporten pekar på att de stora skillnaderna i bevakningen av damidrott gör det svårt att bygga intresse bland supportrar och fans.


Utrymme för förändring

Medan BBC:s bevakning av damidrott bara utgör 1 procent av all sportbevakning visar rapporten att SVT 1 och 2 – trots den generellt sämre svenska jämställdheten i bevakningen jämfört med Storbritannien – under mätperioden hade 25 respektive 18 procents damidrott. BBC har dock relativt mycket sportbevakning som är blandad, det vill säga innehåller både dam- och herridrott som under friidrottstävlingar.

I intervjuer med svenska journalister och tv-producenter framhölls vikten att räkna och mäta hur mycket utrymme dam- respektive herridrott får, samt att det finns med i budgeten att satsa på damidrott, och Västerbottens-kurirens satsning på damidrott – som under en tioårsperiod ökat från 20 procent till 43 procent – lyfts fram som ett gott exempel.

Malta hamnar lägst vad gäller tv-sänd damidrott, bara omkring en halv procent uppmättes i båda mätperioderna, men vad gäller artiklar på nätet gavs en bättre bild med knappt åtta procents damidrott. Även Grekland hade bara en halv procents damidrott i sportbevakningen i den andra mätperioden, men två procent i den första mätperioden.

Rapporten pekar på att det i dagsläget finns goda möjligheter att uppnå en mindre ojämställd sportbevakning inte minst då det vid upprepade tillfällen visats att det finns stort intresse för damidrott, till exempel lockade fotbolls-EM 2017 149 miljoner tittare världen över, VM i cricket drog 87 miljoner tittare och VM i rugby knappt 34 miljoner tittare. Detta, påpekar rapporten, är mer än vad herrtävlingarna Ryders cup (golf) och Lions tour (rugby) lockade. Damernas VM-final i cricket var också den match som lockade näst flest tittare av alla cricketmatcher i tv-kanalen Sky sports 2017.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: