Los Angeles 14 jan 2019.

Lärarstrejken i Los Angeles – en kamp för USA:s offentliga skolor

2019-01-18 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

33 000 lärare och annan skolpersonal har gått ut på gatorna för att manifestera sitt missnöje i USA:s näst största skoldistrikt i Los Angeles. Enligt fackförbundet United teachers Los Angeles (UTLA) stöds strejken av de flesta föräldrar, som handlar om mer än villkoren på distriktets skolor.

Enligt lärarfackets uppgifter stödjer 82 procent av föräldrarna strejken som började måndagen den 14 januari i Los Angeles, USA. Lärarna kräver 6,5 procent lönehöjning, färre elever i klasserna, fler skolsjuksköterskor och socialarbetare i sina skolor, där 80 procent av eleverna lever nära eller under fattigdomsgränsen. Facket vill se större inflytande för föräldrar och lärare i skolbudgeten.

Samtidigt har strejken ett större politiskt budskap, skriver många debattörer i amerikanska medier.

Aggressiva privatiseringar av skolor i Kalifornien har, i takt med krympande finansiering av offentliga skolor, lagt grunden till denna storstrejk och lärarnas och skolpersonalens kamp. Enligt David Goldberg från California teachers association, som Bloomberg uppmärksammar i en debattartikel, är strejken och protesten i själva verket en överlevnadskamp för offentliga skolors framtid.

Det handlar om storföretagares samordnade insatser för att bädda in vinstdrivande principer i utbildningssystemet och ersätta traditionella offentliga skolor med privata charterskolor. Charterskolorna är offentligt finansierade men förvaltas av privata aktörer, och de anställda vanligtvis inte fackligt organiserade. En trend som pågår i hela USA, enligt Bloombergs skribent Andrea Gabor.

Sedan Kalifornien godkände den första charterskolan 1992 har denna privata institution växt till en mäktig industri med stort politisk inflytande.

”För att motverka kraven på ökad reglering och öppenhet har charterförespråkare under de senaste åren bidragit med miljoner till politiska kampanjer. Förra året satsade charterskolans lobbyister 54 miljoner dollar på att stödja kandidater till guvernör och statlig föreståndare för utbildning”, skriver Miriam Pawel, New york times debattör. Vidare skriver hon att miljardären och charterskoleförespråkaren Eli Broad tillsammans med en grupp allierade spenderade nästan 10 miljoner dollar 2017 för att vinna majoritet i skolstyrelsen.

Det är en ond cirkel, enligt skribentens analys av läget i Los Angeles. Pawel menar att ju mer överbefolkade och belastade de vanliga skolorna är, desto lättare för charterskolor att rekrytera elever. Ju fler elever distriktet förlorar, desto sämre blir dess ekonomi. Och ju mer utrymme distriktet ger charterverksamhet i traditionella skolor, desto mer överbefolkade blir de vanliga klassrummen.

”Våra skolor är underfinansierade och det är en anledning som leder till att vi förlorar våra elever till charterskolor”, säger en lärare till Vice news.

Lärarfacket UTLA påminner på sin Facebook-sida om att California charter schools association (CCSA) inte är en institution för lärande utan ett företags lobbygrupp, som får miljontals dollar av rika privatiseringsförespråkare, Eli Broad, så att de kan köpa skolstyrelser och underlätta för företag att ta över skolor: ”Vem svarar CCSA till? Inte föräldrar och elever.”

Randi Weingarten, ordförande i American federation of teachers gav sitt stöd till lärarstrejken i Los Angeles och sade under demonstrationen på måndagen att ”Mer än 30 000 lärare strejkar i Los Angeles eftersom distriktet har två miljarder dollar i reserver men vägrar att använda dessa pengar till vad eleverna behöver”.

Strejken fortsatte på tisdagen under parollen: ”Vi kämpar för våra barn.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: