Hundratals protesterar utanför presidentpalatsen i Kabul.

Talibaner till våldsam attack mot hazardominerade Ghazni

2018-11-12 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

På onsdagsnatten inledde talibaner en attack mot provinsen Ghazni. Hazarer befarar folkmord om staden faller i talibanernas händer. Unga studerande gick ut nattetid på söndagen i Kabul för att protestera utanför presidentpalatset och visa sin oro för befolkningen i Ghazni. En bomb exploderade några meter ifrån samlingen och dödade och skadade flera. Feministiskt perspektiv har talat med aktivisten Ali Zardadi.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-08-29 | Våldsamt och osäkert i hela Afghanistan

2015-11-24 | Därför flyr hazarer från Afghanistan till Europa

På onsdagsmorgonen, den 7 november, vaknade invånarna i staden Jaghori och närliggande byar i provinsen Ghazni, till talibanernas häftiga attacker. Bilder på sociala medier berättar om tomma gator med talibaner som härjar. Flera områden i provinsen befinner sig under attack. Talibanernas talesperson meddelade att gruppens miliser har redan tagit över kontrollen i Malistan området. Provinsen Ghazni domineras av den daritalande shiitiska folkgruppen hazarer. Rapporterna i afghanska tidningar tyder på ett stort antal döda bland regeringsstyrkor i provinser under samtidiga talibanattacker.

Hundratals hazarer, de flesta universitetsstudenter i Kabul, kritiska till regeringen och dess lamhet, har sedan söndagskvällen samlats utanför presidenthuset i Kabul. Protesten fortsatte på måndagen, den 12 november.

Ett 100-tal meter ifrån folksamlingen utlöstes en bomb på måndagsmorgonen. Enligt inrikesministeriets talesperson har en självmordsbombare identifierats av polisen, rapporterar Tolo-news. Enligt talespersonen har sex personer dött och tjugo skadats, både bland civila och poliser.


Hundratals, de flesta unga, protesterar i Kabul. Bild: Hazara world


Bild: Ezatullah Tabish/Facebook.


Ali Zardadi är själv från Afghanistan. Han kom till Sverige som ensamkommande ungdom. I dag är han engagerad i sociala frågor i Sverige och är aktivist bland annat inom flyktingrörelsen. Zardadi följer nyheterna i hemlandet och är i kontakt med de protesterande studenterna i Kabul. Studenterna vill enligt Zardadi att regeringen tar hotet mot hazarer och risken för folkmord i Ghazni på allvar, vilket inte är fallet enligt hazarer och deras organisationer. I likhet med de som protesterar sedan söndagskvällen i Kabul, anser Ali Zardadi att regeringen med alla medel måste hindra talibanerna från att ta över hazar-dominerade städer och byar. På måndagsmorgonen säger Ali Zardadi till Feministiskt perspektiv:

– De ungdomar som jag talar med och befinner sig på demonstrationen är kritiska mot regeringen och menar att Kabul inte agerar kraftfullt mot talibanattacken mot Ghazni och andra områden.


Har du haft kontakt med någon från staden Jaghori där hårda strider pågår?

– Nej, det verkar som att nätverket är nere och kommunikationen med invånarna i staden är mycket svår. Det är mest kvinnor, barn och äldre som kommer att utsättas för talibanernas våld, befarar en mycket orolig Zardadi.

På sociala medier skriver folk om allt fler hazarer som försöker fly städer och byar i Ghazni av rädsla för talibanernas hämnd och folkmord. Tolo-news skriver om en person i provinsen Baghlan, som också rapporteras befinna sig under talibanerna attack, att det varken finns mat eller vatten och att staden kan falla under talibanernas styrkor när som helst.

Medan regeringsstyrkor i Kabul på måndagen meddelar att de har läget under kontroll, menar flera parlamentsledamöter från hazar-gruppen att detta inte stämmer. De kritiserar regeringen och militären och hyser oro för befolkningens säkerhet, rapporterar flera afghanska medier, bland annat 8-Sobh. Detsamma gäller hazarer både i Kabul och utomlands som larmar om folkmord ifall talibanerna tar över Ghazni, som hittills varit en av de mest trygga provinserna.

Ali Zardadi är en av de kritiska rösterna utomlands som menar att den alltmer försvagade regeringen i Kabul överdriver sin makt och styrka när den säger sig kunna skydda Afghanistans befolkning mot talibanerna. Regeringen i Kabul måste ta ansvar för landets befolkning, om de inte kan det får de säga det till omvärlden istället, menar han:

– De lovar och skryter om att regeringen är kapabel av att ordna mottagningen för de utvisade hazarerna till Afghanistan. Enligt officiella siffror ska tre miljoner utvisade afghanska flyktingar från Europa, Iran, Pakistan och andra länder tas emot av Afghanistan under 2019. Hur kan en regering som inte kan ta hand om den befintliga befolkningen i landet, försäkra dessa människors säkerhet mot talibanerna, dessutom ta emot 3 miljoner människor på en gång? Sverige sade att detta land med så mycket resurser inte ”klarade av” att ta emot 162 877 flyktingar år 2015. Hur kan en regeringen som inte har kontroll över sitt territorium, ta emot 3 miljoner människor som har bott utanför sitt land, många i decennier, och behöver stöd för att överleva?

Enligt asylgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar, anser Migrationsverket Ghazni vara ett tillräckligt säkert område att hänvisa deporterade eller frivilligt återvändande till. Enligt vad en representant från Migrationsverkets säkerhetsavdelning sade då Rädda barnen presenterade sin rapport har säkerhetsläget i Afghanistan inte förändrats under de senaste fyra åren.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: