Det var i ett brev till Feministiskt initiativs medlemmar som Gudrun Schyman på söndagen meddelade sitt beslut att kliva av partiledarskapet.
Var det ett svårt beslut?
– Jag har naturligtvis funderat på frågan en tid. Jag har suttit länge och vi har många nya krafter som kan ta vid. När valresultatet blev som det blev var min första tanke att det inte var läge nu att gå men så kom jag fram till att det faktiskt var helt rätt läge. Fi är starkare organisatoriskt än vi någonsin varit. Vi hade listor till kommunval i 60 kommuner, vi hade runt 100 lokala grupper som jobbade i valet, betydligt fler medlemmar har fått erfarenheter att politiskt parlamentariskt arbete under den senaste mandatperioden. Kliver jag av partiledaruppdraget nu så finns det gott om tid för en ny person att växa in i rollen fram till nästa val.
Ser du några risker med beslutet? Med valresultatet, kan det uppfattas som att du inte längre tror på partiet, åtminstone inte på riksnivå?
– Det kommer säkert att tolkas så av en del men det är en felaktig tolkning. Och – jag lämnar inte partiet. Jag fortsätter att vara tillgänglig för möten och jag ska bygga upp en ledarskapsutbildning inom partiet – Fi akademin, och på det sättet ställa mina kunskaper och erfarenheter till medlemmars förfogande. Lite förenklat kan jag säga att istället för att jag reser runt och besöker medlemmarna så får medlemmarna komma till mig.
En del sa att det var nu eller aldrig för Fi, delvis för att du som ledare för partiet är avgörande för om Fi ska kunna lyfta, har du någon kommentar till det resonemanget?
– Det var, och är, inte nu eller aldrig. Att reformera samhället i grunden, som det handlar om när vi utmanar den mest destruktiva och den mest grundläggande maktordningen, den patriarkala, tar tid. Det vet vi från historien och det vet vi inför framtiden. Det handlar om ett långsiktigt systematisk och organiserat arbete som pågått länge och som kommer att fortsätta länge. Fi har en central roll i detta, nu och i framtiden.
Världsläget kräver upptrappning, har du sagt i många år nu. Och inför bakslag och besvikelser att det bara tar lite längre tid än planerat för Fi att komma in i riksdagen. Vad krävs för att Fi ska komma igen?
– Fi:s politik kommer att bli alltmer relevant med den politiska utveckling vi ser nu, både i Sverige och globalt. Det är bara att jobba på!
Du fortsätter jobba kommunalpolitiskt i Simrishamn och lanserar Fi Akademi där du ska vara rektor. Berätta mer om satsningen...
– Många partier har det de kallar ”politikskola” och har egna kursgårdar. Vi, Fi, har inte de resurserna men jag vill att både nya och gamla medlemmar ska få möjlighet att få verktyg för att kunna ta större ansvar. Fi akademi ska vara en politisk ledarskapsutbildning som ska ge detta. De allra flesta som engagerar sig i Fi har aldrig arbetat politiskt tidigare och då behövs kunskaper om vad det är att vara förtroendevald, hur politiken fungerar, hur maktrelationerna i samhället ser ut, vad det innebär att ha en ledande position i partiet, och så vidare. Jag ser verkligen fram emot att använda både mina och andra långvariga medlemmars erfarenheter i detta.
Det har varit svårt för andra att växa i din skugga. Är du säker på att det blir lättare nu?
– Ja det tror jag verkligen. Media har ofta fokuserat på mig. ”Vi vill ha Schyman annars får det vara”, kan det ha låtit. Nu blir det andra som får träda fram och det är bra för det har också varit en svaghet för partiet när många trott att det bara är jag som finns.
MEST KOMMENTERAT
Voice equal är en app som mäter fördelningen av taltid mellan män och kvinnor och kan användas på mö ...
”Jag kan inte påstå att arbetet för att sprida sexköpslagen går jättesnabbt. Men det går sakta och s ...
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Ny app mäter fördelningen av taltid mellan män och kvinnor
Om Stor framgång för alla som kämpat för sexköpslagstiftning
Om Risken finns att Sverige fortsätter att gå isär
Om Ord med sprängkraft
Om Om Bulletin får bestämma åker nejet tillbaka till högern
Om Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt
Om Cirkusen fortsätter – låt de unga som fastnat i kaoset stanna
Om När jojken tystnade
Om Brittisk hjälporganisation slutar med rasstereotyp PR
Om ”Inte i vårt namn”
MEST LÄST
I onsdags hade Mediestödsnämnden sitt februarimöte och under torsdagen kom nämndens beslut. Det blev ...
– Alla som läser den här boken kommer att se hur global den här rörelsen är, säger Giti Chandra, en ...
”Du ber inte om hjälp om du gjort det du inte fick göra.” Sandra Dahlén reflekterar över vuxnas förf ...
”Färgen vit är allt annat än oskuldsfull i konsthistorien och det är närmast obegripligt att Brown i ...
”Det som då döljs under uttrycket ’utmaningen’ är den grundläggande konflikten mellan idén om ständi ...
”Vi funkisar har försökt i decennier, men är inte röststarka nog för att vinna den kampen själva. Ja ...
Studieförbunden har mycket de behöver ändra på, men att lägga skammen på Ibn Rushd och plocka enskil ...
Voice equal är en app som mäter fördelningen av taltid mellan män och kvinnor och kan användas på mö ...
Åtaganden för jämlikhet och nolltolerans mot diskriminering inom högre utbildning blir tandlösa när ...
”Jag kan inte påstå att arbetet för att sprida sexköpslagen går jättesnabbt. Men det går sakta och s ...