Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman, Fi: ”Nu blir det andra som får träda fram”

2018-10-29 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Gudrun Schyman har bestämt sig för att lämna partiledarposten i Feministiskt initiativ (Fi).
– Kliver jag av partiledaruppdraget nu så finns det gott om tid för en ny person att växa in i rollen fram till nästa val, säger hon till Feministiskt perspektiv.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-07-10 | ”Vi måste få en breddad bas på vänsterkanten i riksdagen”

2018-06-14 | Världsläget kräver upptrappning

2013-03-07 | Gudrun Schyman kandiderar till talesperson


Gudrun Schyman (Fi) är en av Feministiskt perspektivs återkommande inrikespolitiska krönikörer, följ denna länk för att läsa krönikorna.


Dokumentären Gudrun – konsten att vara människa, av Hampus Linder, publicerades på SVT play på söndagen, den 27 oktober, och finns tillgänglig till och med 30 april 2019.

Det var i ett brev till Feministiskt initiativs medlemmar som Gudrun Schyman på söndagen meddelade sitt beslut att kliva av partiledarskapet.


Var det ett svårt beslut?

– Jag har naturligtvis funderat på frågan en tid. Jag har suttit länge och vi har många nya krafter som kan ta vid. När valresultatet blev som det blev var min första tanke att det inte var läge nu att gå men så kom jag fram till att det faktiskt var helt rätt läge. Fi är starkare organisatoriskt än vi någonsin varit. Vi hade listor till kommunval i 60 kommuner, vi hade runt 100 lokala grupper som jobbade i valet, betydligt fler medlemmar har fått erfarenheter att politiskt parlamentariskt arbete under den senaste mandatperioden. Kliver jag av partiledaruppdraget nu så finns det gott om tid för en ny person att växa in i rollen fram till nästa val.


Ser du några risker med beslutet? Med valresultatet, kan det uppfattas som att du inte längre tror på partiet, åtminstone inte på riksnivå?

– Det kommer säkert att tolkas så av en del men det är en felaktig tolkning. Och – jag lämnar inte partiet. Jag fortsätter att vara tillgänglig för möten och jag ska bygga upp en ledarskapsutbildning inom partiet – Fi akademin, och på det sättet ställa mina kunskaper och erfarenheter till medlemmars förfogande. Lite förenklat kan jag säga att istället för att jag reser runt och besöker medlemmarna så får medlemmarna komma till mig.


En del sa att det var nu eller aldrig för Fi, delvis för att du som ledare för partiet är avgörande för om Fi ska kunna lyfta, har du någon kommentar till det resonemanget?

– Det var, och är, inte nu eller aldrig. Att reformera samhället i grunden, som det handlar om när vi utmanar den mest destruktiva och den mest grundläggande maktordningen, den patriarkala, tar tid. Det vet vi från historien och det vet vi inför framtiden. Det handlar om ett långsiktigt systematisk och organiserat arbete som pågått länge och som kommer att fortsätta länge. Fi har en central roll i detta, nu och i framtiden.


Världsläget kräver upptrappning, har du sagt i många år nu. Och inför bakslag och besvikelser att det bara tar lite längre tid än planerat för Fi att komma in i riksdagen. Vad krävs för att Fi ska komma igen?

– Fi:s politik kommer att bli alltmer relevant med den politiska utveckling vi ser nu, både i Sverige och globalt. Det är bara att jobba på!


Du fortsätter jobba kommunalpolitiskt i Simrishamn och lanserar Fi Akademi där du ska vara rektor. Berätta mer om satsningen...

– Många partier har det de kallar ”politikskola” och har egna kursgårdar. Vi, Fi, har inte de resurserna men jag vill att både nya och gamla medlemmar ska få möjlighet att få verktyg för att kunna ta större ansvar. Fi akademi ska vara en politisk ledarskapsutbildning som ska ge detta. De allra flesta som engagerar sig i Fi har aldrig arbetat politiskt tidigare och då behövs kunskaper om vad det är att vara förtroendevald, hur politiken fungerar, hur maktrelationerna i samhället ser ut, vad det innebär att ha en ledande position i partiet, och så vidare. Jag ser verkligen fram emot att använda både mina och andra långvariga medlemmars erfarenheter i detta.


Det har varit svårt för andra att växa i din skugga. Är du säker på att det blir lättare nu?

– Ja det tror jag verkligen. Media har ofta fokuserat på mig. ”Vi vill ha Schyman annars får det vara”, kan det ha låtit. Nu blir det andra som får träda fram och det är bra för det har också varit en svaghet för partiet när många trott att det bara är jag som finns.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: