Gudrun Schyman meddelade idag att hon kandiderar som talesperson för Feministiskt Initiativ.

Gudrun Schyman kandiderar till talesperson

2013-03-07 | Anna-Klara Bratt padlock 3

INRIKES

Gudrun Schyman är beredd att ge sig in i rikspolitiken igen. ”Jag står inte ut”, säger Schyman med hänvisning till den växande rasismen och sexismen i samhället. Det övriga kandidaterna är Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Ingrid Mauritsson.

Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson och Ingrid Mauritsson kandiderar till talesperson för Feministiskt Initiativ.

Det meddelande Feministiskt Initiativ i dag. Gudrun Schyman motiverade sin kandidatur i SVT i morse genom att hänvisa till det skarpa läget med en växande sexism och rasism i samhället:

- Jag är faktiskt väldigt bekymrad över utvecklingen. Frågor om hur vi ska nå fram till jämställdhet och frågor som rör mänskliga rättigheter har sopats under mattan i den politiska debatten. Det är tyst om i graven trots att vi får fler och fler rapporter om tillståndet i landet: rasismen ökar, sexismen och antifeminismen bubblar för fullt, inte bara på nätet, och kvinnors arbetsmarknad försämras.

Schyman hänvisar också till den ekonomiska utvecklingen:

– Lönemässigt står det still i förhållande till mäns löner och anställningstryggheten eroderar. Klassklyftorna ökar och SD har 10 preocent i opinionen. Fler borde vara upprörda och oroliga över utvecklingen. Jag ser sambanden rasism-antifeminism tydligare än någonsin och då tar jag konsekvenserna av det och kandiderar. De talespersoner vi har har gjort ett utmärkt jobb men i det medieklimat vi har, och eftersom vi inte har pengar i Feministiskt initiativ till kampanjer, så betyder det något att det är en ”känd” person som står i täten. Dessutom behövs det någon som kan ta smällarna.


Antirasistiska arbetet måste lyftas

Vad behövs göras nu för att lyfta Fi inför 2014?

– Jag tror vi måste lyfta vårt antirasistiska arbete än mer och visa hur det är samma mönster och samma tänkande i ”vi och dom” som ligger bakom nedvärderingen av kvinnor som av personer med annan hudfärg än vit. Sambanden och sammanhangen måste fram och vi måste aktivt utmana Sverigedemokraterna. Deras påverkan på problemformuleringen i den samhällspolitiska debatten måste stoppas. När programledare frågar om hur mycket invandring som Sverige tål har det gått för långt.

Hur uppfattar du läget för feminismen?

– Paradoxalt nog tycker jag att det är hoppfullt! När läget blir alltmer polariserat blir det också tydligt att det, i praktiken, finns ett motstånd mot jämställdhet och frihet från diskriminering. Samtidigt är vi många som vill dit, som verkligen vill en förändringar, i praktiken, och som är trötta på den vältuggade retoriken. Den här konflikten tydliggör den feministiska analysen och med den som verktyg kan vi formulera en politik för förändring. Jag är övertygad om att det är hoppet som förenar oss, inte hatet.

Enligt partiets stadgar kan mellan två till tre talespersoner väljas och valberedningens förslag presenteras nästa vecka den 11 mars. Talespersoner och övriga i styrelsen kommer att väljas av kongressen som äger rum den 5-7 april på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

– Det märks att engagemanget ökat inför kommande mandatperiod. Medlemmarna i partiet ser fram emot valrörelserna under 2014, säger Kristin Tran, sammankallande för valberedningen i ett pressmeddelande.

Valberedningen presenterar sitt förslag till talespersoner och styrelse den 11 mars. Kongressen den 5-7 april kommer att hållas på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130307 - Veronica Beijer Lindberg

Tack Gudrun för att du kommer igen. Politiken har varit gubbigt ensidig sedan du försvann. Trodde i min enfald att dina upplysningar om det verkliga Sveriges ojömställdhet skulle fortplantas hos de övriga partierna. Men icke. Tack för att du kom tillbaka, nu vill jag vara med och upplysa svenska folket om vad feminism egentligen innebär.mvh Veronica Beijer Lindberg (ny medlem från ida)


20130308 - Janne Pettersson

Det här är en jättegod nyhet. Inte för att tidigare talespersoner gjort ett dåligt jobb, men för att Gudrun Schyman har förmågan att nå ut till människor och till andra opinionsbildare. Feministiskt initiativ mot, säg, 4,7 procent i nästa val?


20130321 - Nellie Mehrtab Motavvas

Heja Gudrun Schyman: Du behövs verkligen för feminismen och antirasismen!

Håller alla tummar och tår

Synes på kongressen!

Bästa hälsningar,

Mehrtab Motavvas

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: