I mer än två veckor upprepade Saudiarabien att Jamal Khashoggi hade lämnat konsulatet i Istanbul efter att ha gjort några ärenden. Nu erkänner Saudiarabien att journalisten mördades. Hans kropp utsattes för tortyr, halshuggning och lemlästning. Jamal Khashoggi hade lämnat Saudiarabien 2017 och reste till USA för att undvika förföljelse efter en våg av gripanden i landet.
Saudiarabien har en lång historia av kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Amnesty international rapporterar om situationen under 2017 och konstaterar att: ”Många människorättsförsvarare och kritiker fängslades och några dömdes till långa fängelsevillkor efter orättvisa prövningar.”
Nyligen rapporterade samma MR-organisation återigen om läget i landet: ”Just nu slår den saudiarabiska regeringen till hårt mot oliktänkande genom att gripa människor som vågar protestera mot den. De gripna ställs inför rätta i bristfälliga rättegångar och döms till långa fängelsestraff. En del riskerar även dödsstraff.”
Ett exempel på denna situation är fallet med Waleed Abu al-Khair, Mohammad al-Qahtani och Abdullah al-Hamid, tre välkända människorättsförsvarare som tilldelats Right livelihood-priset här i Sverige, utmärkelsen som också kallas ”det alternativa Nobelpriset”. De kommer inte att kunna medverka vid prisceremonin i Stockholm för att de sitter fängslade i Saudiarabien.
Ett annat exempel är Samar Badawi, som fängslades den 1 augusti i år tillsammans med en annan kvinnlig förkämpe för mänskliga rättigheter, Nassima al-Sada. Samar är syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi som dömdes till tio års fängelsestraff och 1 000 piskrapp. Fallet uppmärksammades igen i hela världen när Kanadas utrikesminister, Chrystia Freeland, uttryckte sitt stöd för familjen Badawi och krävde att Saudiarabien skulle befria dem, vilket orsakade en diplomatisk kris mellan de två länderna.
Men problemet med respekt för internationell rätt sträcker sig utanför Saudiarabiens gränser. Landet leder en militärkoalition som driver kriget i Jemen sedan 2015. Många betraktar kriget i Jemen som världens största humanitära kris i dag. Cirka två miljoner människor beräknas vara på flykt. Enligt FN är omkring 22 miljoner jemeniter beroende av någon form av hjälp medan 8,4 miljoner är i akut behov av det. Över 10 000 människor har dödats och två miljoner barn är akut undernärda. Organisationer som Human rights watch och Amnesty international har rapporterat om dussintals flyganfall som kan komma att betraktas som krigsbrott där civilbefolkningen drabbats hårt, speciellt kvinnor och barn. Skolor, sjukhus och till och med bröllop och begravningar har varit mål för koalitionens militära attacker.
Redan 2016 genomfördes en internationell kampanj för att tvinga vapenexportländerna att sluta sälja vapen till länderna som ingår i koalitionen som leds av Saudiarabien. Sverige är ett av länderna som kampanjen siktade på. Vårt land exporterar bland annat luftradarsystemet Global eye till Förenade Arabemiraten, ett av de tio länder som ingår i koalitionen och flygbombar civila mål i Jemen. Men vapen fortsätter att vara närvarande i denna del av världen och stora vapenexportörer som USA, Frankrike och Storbritannien fortsätter leverera vapen till koalitionen. Det förklarar delvis varför Donald Trump ställer sig på Saudiarabiens sida: Stora ekonomiska intressen står på spel!
Feministiskt initiativ ser med stor oro på att Sverige inte har stoppat vapenförsäljningen till Saudiarabien och deras samarbetsländer i den militära koalitionen. Det är hög tid att Sverige tar sitt ansvar i konflikten och stoppar all vapenexport till dessa länder med omedelbart verkan. Så länge det inte är gjort, har Sverige ett ansvar för de allvarliga militära attackerna på det civila samhället i detta krig och för konsekvenserna av dem.
Vi förväntar oss också att Sverige stödjer kraven som Amnesty internationell ställer, att ”en oberoende utredning av omständigheterna kring Khashoggis försvinnande genomförs och att resultatet av den offentliggörs”, och driver frågan på EU nivå.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST