Lisbet Palme vid ceremoni på Kulturhuset i Stockholm den 28 februari 2016, 30 år efter mordet på Olof Palme.

Till minne av Lisbeth Palme

2018-10-22 | Birgitta Dahl padlock

KULTUR/IN MEMORIAM

”För Lisbeth Palme var det barnens bästa som stod i centrum för allt hon företog sig. Vi bör minnas och hedra henne genom att föra den kampen vidare.” Birgitta Dahl minns en medkämpe i kampen för jämställdhet och barns rättigheter.

IN MEMORIAM:
Lisbeth Palme, 1931-2018, avled i torsdags, den 18 oktober, efter en tids sjukdom. Hon var barnpsykolog och under många år ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond. I 30 år var hon gift med Olof Palme, och gick vid dåvarande statsministerns sida när han mördades i februari 1986. Tillsammans fick de sönerna Mårten, Joakim och Mattias.

Lisbeth Palme var en stark och självständig, klok och envis, varm och omtänksam medmänniska. Hon ställde stora krav på sig själv och andra. Hon var en engagerad medborgare och opinionsbildare.

Lisbeth Palme var en god förebild för oss. Hon levde ett jämställt liv och upprätthöll sitt yrkesarbete livet igenom oavsett vad hennes make hade för uppdrag. Familjen Palme levde inget lyxliv utan ett enkelt och strävsamt vardagsliv i ständig kamp för det de trodde på. För Olof Palme var det ovärderligt att vid sin sida ha en sådan självständig och klok kvinna. Hon inspirerade honom starkt när det gällde frågan om barns levnadsvillkor.

Lisbeth Palme var en drivande kraft i kampen för jämställdhet och barns rättigheter. Hon verkade för utbyggnaden av daghemmen och ställde krav på hög kvalitet i verksamheten. Hon deltog i kampen för förbud mot våldtäkt i äktenskapet, som kom 1965, och förbud mot barnaga, som kom 1979.

Den kampen mötte starkt motstånd och tog många år. Vi bemöttes med argument som ”Inte ska samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv. Och förresten är det här en fin gammal svensk sed.” En fin gammal svensk sed – att slå sitt barn och våldta sin hustru?!

Lisbeth Palme kämpade för att Barnkonventionen skulle bli svensk lag – en kamp som också tog många år. Jag gläds åt att hon hann uppleva att riksdagen fattade det beslut som gör Barnkonventionen till svensk lag.

För Lisbeth Palme var det barnens bästa som stod i centrum för allt hon företog sig. Vi bör minnas och hedra henne genom att föra den kampen vidare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: