Stor demonstration till stöd för nytt lagförslag som garanterar transpersoners rättigheter.

Revolutionerande lagar om transpersoners rättigheter

2018-10-05 | Ana Valdés padlock

UTRIKES

Häromdagen marscherade mer än 13 000 människor i Uruguay för att hylla sexuell mångfald och för att kräva att lagen som garanterar transpersoner rättigheter godkänns av senaten. Den nya lagen kallas för ”translagen” innebär många långtgående förslag.

I Uruguay finns omkring 1 000 registrerade transpersoner. De flesta av dem har länge varit diskriminerade och utsatta för trakasserier av olika slag. Den privata sjukvården har vägrat att ta emot dem och arbetstillfällena har varit få. Många har tvingats att prostituera sig och ett stort antal av dessa transpersoner har begått självmord. De flesta har inte fått något stöd från sina familjer och flyttat hemifrån när de blev myndiga, i 18-årsåldern. Den katolska kyrkan har konsekvent vägrat att erkänna transpersoner som en minoritet och högerkrafter har stigmatiserat dem. De har inte kunnat kategoriseras och detta är nästan straffbart i en värld där alla ska stämplas och klassificeras.

Nu vill landets vänsterregering och koalitionen Frente Amplio ändra på detta. Om lagen godkänns kan alla transpersoner som är födda före 1975 och som har varit utsatta för diskriminering och trakasserier ersättas med en pension för livet. Detta för att läkarna hävdar att den genomsnittliga livslängden för en transperson är 50 år och därmed skulle pensionen ges till transpersoner som i dag är 30 eller 35 år.

En procent av alla statliga jobb ska reserveras för transpersoner. De ska prioriteras vid tilldelning av sociala bostäder. De ska erhålla stipendier och studiestöd om de söker inträde vid universitet. Endast nio av de 1 000 registrerade transpersonerna är inskrivna på det statliga universitet.


Utgångspunkten är självbestämmande

Den förslagna lagen garanterar alla som behöver könskorrigering utan särskild prövning. Den som är över 18 bestämmer själv över sin kropp och minderåriga kan också ansöka om proceduren om deras vårdnadshavare ger sitt tillstånd. Alla procedurer ska vara kostnadsfria, både den hormonella processen och den kirurgiska.

I Latinamerika har den katolska kyrkan kallat transpersoner ”en styggelse” och ansett att att man ska vara nöjd med könet man fick tilldelat vid födseln, vilket bidragit till diskrimineringen. Men nu har filosofer som Beto Preciado , själv transperson, skrivit flera böcker där hen hävdar att vi inte födds med två kön utan flera och att det har varit gynekologers beslut att könsbestämma barn vid födseln.

Preciado, en mycket respekterad arkitekt och filosof som studerade vid Sorbonne-universitet i Paris för storheter som Lacan och Derrida, har blivit språkrör för en rörelse av unga och medelålders intellektuella som ser könet som flytande och som en gräns att gå över.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: