I Uruguay finns omkring 1 000 registrerade transpersoner. De flesta av dem har länge varit diskriminerade och utsatta för trakasserier av olika slag. Den privata sjukvården har vägrat att ta emot dem och arbetstillfällena har varit få. Många har tvingats att prostituera sig och ett stort antal av dessa transpersoner har begått självmord. De flesta har inte fått något stöd från sina familjer och flyttat hemifrån när de blev myndiga, i 18-årsåldern. Den katolska kyrkan har konsekvent vägrat att erkänna transpersoner som en minoritet och högerkrafter har stigmatiserat dem. De har inte kunnat kategoriseras och detta är nästan straffbart i en värld där alla ska stämplas och klassificeras.
Nu vill landets vänsterregering och koalitionen Frente Amplio ändra på detta. Om lagen godkänns kan alla transpersoner som är födda före 1975 och som har varit utsatta för diskriminering och trakasserier ersättas med en pension för livet. Detta för att läkarna hävdar att den genomsnittliga livslängden för en transperson är 50 år och därmed skulle pensionen ges till transpersoner som i dag är 30 eller 35 år.
En procent av alla statliga jobb ska reserveras för transpersoner. De ska prioriteras vid tilldelning av sociala bostäder. De ska erhålla stipendier och studiestöd om de söker inträde vid universitet. Endast nio av de 1 000 registrerade transpersonerna är inskrivna på det statliga universitet.
Utgångspunkten är självbestämmande
Den förslagna lagen garanterar alla som behöver könskorrigering utan särskild prövning. Den som är över 18 bestämmer själv över sin kropp och minderåriga kan också ansöka om proceduren om deras vårdnadshavare ger sitt tillstånd. Alla procedurer ska vara kostnadsfria, både den hormonella processen och den kirurgiska.
I Latinamerika har den katolska kyrkan kallat transpersoner ”en styggelse” och ansett att att man ska vara nöjd med könet man fick tilldelat vid födseln, vilket bidragit till diskrimineringen. Men nu har filosofer som Beto Preciado , själv transperson, skrivit flera böcker där hen hävdar att vi inte födds med två kön utan flera och att det har varit gynekologers beslut att könsbestämma barn vid födseln.
Preciado, en mycket respekterad arkitekt och filosof som studerade vid Sorbonne-universitet i Paris för storheter som Lacan och Derrida, har blivit språkrör för en rörelse av unga och medelålders intellektuella som ser könet som flytande och som en gräns att gå över.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST