Bland yngre advokater och på juristutbildningarna är kvinnor i majoritet och har de senaste fem åren även varit i majoritet bland dem som doktorerat i juridik, suttit ting, utsetts till domare eller beviljats inträde i Advokatsamfundet. Men på högre positioner är de i minoritet. Det gäller såväl inom rättsväsendet och universitetsvärlden som på advokatbyråer.
– Många kvinnor på advokatbyråer är missgynnade på grund av sitt kön. En del väljer att lämna byråvärlden och göra karriär någon annanstans, säger Jenny Wernqvist Kallerman, andra vice ordförande i fackförbundet Jusek, till Jusektidningen Karriär.
Av en enkät som tidningen skickade ut till tio av Sveriges största affärsjuridiska byråer, varav nio valde att svara, framgår att färre än var femte delägare är kvinna. På Mannheimer Swartling var 16 procent av delägarna kvinnor 2017.
– Vi arbetar systematiskt för att få mer jämställda arbetsplatser. Av de biträdande juristerna som rekryterades under 2017 var ungefär 65 procent kvinnor, säger Karin Mendel, HR-chef på Mannheimer Swartling, till Jusektidningen Karriär.
Samtidigt minskade andelen kvinnliga seniora biträdande jurister, och enligt Mendel slutar yngre jurister, både kvinnor och män, i större utsträckning än tidigare. Som trolig orsak anger hon arbetsvillkoren och en förändrad syn på arbete.
– Det gäller att organisera arbetet så att det blir lättare att kombinera arbete och privatliv. Det här är seriösa och tuffa personer som vi vill ska stanna kvar och vara en del av förändringen i stället för att lämna oss.
– På ett helt annat sätt än tidigare arbetar vi i dag systematiskt med frågor kring diskriminering, trakasserier, kränkningar och liknande, men också med kvinnors och mäns olika möjligheter att göra karriär. En viktig del i det sistnämnda är coachning.
Enligt en Jusek-rapport från 2016 upplever 30 procent av kvinnliga jurister på advokatbyråer upplever att de missgynnas på grund av sitt kön när det gäller lön, 43 procent när det gäller arbetsuppgifter och 30 procent när det gäller delägarskap.
Jenny Wernqvist Kallerman, som är egenföretagare och bolagsjurist på konsultbasis, tror att nya krav vid upphandlingar kan bidra till förändring.
– Köpare av juridiska tjänster är inte längre bara medelålders män som heter Anders, utan människor av olika kön, ålder och bakgrund. Om advokatbyråerna fortsätter att vara homogena i sin struktur kommer de att missa en massa potentiella köpare och därmed möjligheter att tjäna pengar, säger hon till Jusektidningen Karriär.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST