Sahra Wagenknecht vill samla besvikna vänstersympatisörer.

Ny vänsterrörelse i Tyskland vill se hårdare invandringspolitik

2018-09-28 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

I Tyskland har den etablerade vänsterpolitikern, Sahra Wagenknecht, tidigare gruppledare för vänsterpartiet Die linke, annonserat grundandet av en ny vänsterrörelse. Wagenknecht har alltid varit en kontroversiell röst inom vänstern, framför allt på grund av sin kritik mot Tysklands, som hon menar, alltför generösa flyktingpolitik.

Med rörelsen Aufstehen, som betyder stå upp eller res dig, vill vänsterpolitikern, Sahra Wagenknecht samla alla besvikna vänstersympatisörer och kontrastera den växande högerextremismen i landet. Hon vill ha en bred vänsterrörelse som även fångar upp de tidigare vänstersympatisörer som tenderar att annars övergå till att rösta på extremhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD). Fokus ska ligga på att lösa sociala problem och att driva en hårdare invandringspolitik.

Wagenknecht menar att den tyska demokratin är i kris och att hennes rörelse vill bidra till en radikal politisk förändring. Med rörelsen vill hon bryta den traditionella partipolitiken och hoppas på att nå ut till en majoritet av väljarna i Tyskland för att kunna byta ut regeringen.

– Det handlar om mod för att övervinna det nyliberala mainstream, och om socialpolitik i majoritetens intresse, säger Wagenknecht till nättidningen nachdenkenseiten.de. I samma artkel säger hon att globaliseringen är ”styrd av företag, upplösningen av välfärdsstaten och den ständiga kedjan av nya krig inte en naturlag”. Hennes Aufstehen ska erbjuda ett alternativ som på nytt skapar hopp om att en annan utveckling är möjlig.


Potentiella väljare

Enligt Euronews har rörelsen redan samlat drygt 100 000 underskrifter på sin nystartade hemsida. Med hemsidan som bas vill Wagenknecht skapa ett inkluderande sätt att göra politik på, vilket hon hoppas ska engagera väljarna. Det var också så det italienska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, som i dag sitter i regeringen, en gång startade.

Bara några dagar efter att Wagenknecht hade annonserat rörelsen visade en opinionsundersökning gjord av Focus magazine att en tredjedel av de tyska väljarna kunde tänka sig att rösta på Aufstehen om det omvandlades till ett politiskt parti. Enligt samma undersökning sade sig 87 procent av vänsterväljarna kunna tänka sig att stödja rörelsen som parti.

Sahra Wagenknecht har tidigare sagt att hon är inspirerad av vänsterrörelser såsom Podemos i Spanien och La France insoumise i Frankrike.

Inom vänsterpartiet Die linke lär hon dock alltid ha varit en kontroversiell röst, tidigare långt ut på vänsterkanten och på senare tid framför allt på grund av sin kritik mot Tysklands, som hon menar, alltför generösa flyktingpolitik. Rörelsen Aufstehen stöttas av vänsterpolitikern Oscar Lafontaine, en av grundarna till Die linke, och gift med Wagenknecht, samt andra vänsterintellektuella. Övriga vänsterledare är dock kritiska till initiativet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: