Skylten som har retat upp parisbor.

Urinoarer och jämlikhet i de offentliga rummens Paris

2018-09-18 | Johan Tollgerdt padlock

UTRIKES

Paris nya urinoarer orsakar polemik och internationell uppmärksamhet. De uppfattas som olämpliga och dessutom gjorda enbart för män. Även om män orsakar en av stadens omdiskuterade problem, nämligen kissandet på trottoarer, behöver kvinnor också kissa, menar både Parisbor och turister.

– Man talar om Paris nya urinoarer ända bort till oss i Quebec, säger Jean-Pierre Desbiens som bor i den kanadensiska delstaten.

Han berättar att många medier rapporterat om polemiken. Den nya urinoaren Desbiens kissar i, är ekologisk. Uppe på toppen växer gröna växter. Hans urin kommer nu att göda dem. Just denna modellen kallas för ”uritrottoir”.

Det är omöjligt för en kvinna att stå upp och kissa här eftersom urinoaren saknar väggar.

– Jag vill ändå inte använda en urinoar eftersom de luktar så illa. Här stinker superäckligt, säger hustrun, Marie Daspaties.

Fastän paret är gifta bär de olika efternamn.

– Jag har sparat mitt flicknamn. Det finns ingen anledning att jag ska kasta bort det och ”underkasta” mig min makes efternamn. Så gör de flesta kvinnor hos oss, inflikar hon och berättar att lagen i Quebec gör detta möjligt sedan ett trettiotal år tillbaka.

Lukten och det faktum att här saknas väggar har orsakat stort rabalder. Det är möjligt för förbipasserande att se en skymt av mäns könsorgan.

– Det är inte normalt att kvinnor utesluts. Även vi behöver kissa, säger Marie Daspaties och maken Jean-Pierre Desbiens nickar instämmande.

– Det här känns ojämnlikt, tycker han.

Paret anser att Paris stad borde sätta upp fler toaletter som vänder sig till både kvinnor och män.

– Dessutom vill man ju ha lite vatten för att tvätta händerna, påpekar Marie Daspaties.


Marie Daspaties tycker urinoarer är äckliga. Hon vill ha fler offentliga toaletter i Paris för både kvinnor och män.


Jean-Pierre Desbiens från Quebec tycker det är ojämlikt att urinoarerna bara är till för män. Bild: Johan Tollgerdt


Urinoarer under attack

400 toaletter på Paris boulevarder räcker inte för att få stopp på kissandet på metropolens trottoarer. Det olovliga kissandet fortsätter ändå. Främst är det män som lättar på trycket, visar flera undersökningar.

Flera urinoarer har attackerats nu i sommar. De har sprayats ned med färg och störande märken har klistrats på dem.

– Det faktum att skylten som visar vägen till urinoarerna, symboliseras av en liten pojke med en stark urinstråle, har spätt på kritiken, säger Yves Raibaud, sociolog och universitetslärare i Bordeaux, som inte gillar skylten.

I en intervju med dagstidningen Le Parisien har polisen beskyllt feministgruppen Femen för attackerna. Men organisationen har förnekat anklagelserna.

Många urinoarer har nu tagits bort av myndigheterna, som är rädda för fler repressalier.

– Skyltens starka kisstråle känns stöddig. Den symboliserar män som liksom äger gatan. Yves Raibaud anser att när män tror sig äga det offentliga rummet går det över gränsen för vad som är jämlikt mellan könen.

Samma dag som jag träffar honom i Paris har han medverkat vid en feministisk konferens. Han är uppmärksammad för sin bok La ville faite par et pour les hommes (Staden konstruerad för och av män). Raibaud är en av Frankrikes få kända feminister som är män och har varit flitigt intervjuad i franska medier angående polemiken.

– Man kan också notera att nakenhet inte är lika jämlikt mellan kvinnor och män, påpekar han och tänker på att förbipasserande lätt kan se en bit av männens snoppar vid urinoaren. Han understryker att en man som visar snoppen, skämtas det ofta glatt om. Medan en kvinna som visar bröstet när hon ammar barn offentligt, fördöms.

– Det gynnar bara män, menar han.


Feministen och sociologen Yves Raibaud. Bild: Johan Tollgerdt


Ekologiska modellen

Victor Massip och Laurent Lebot i staden Nantes skapar olika ekologiska uppfinningar. De har ritat den ekologiska modellen ”uritrottoiren”.

– När man kissar i uritrottoiren göder mannen växterna, förklarar Victor.

Om polemiken säger Victor Massip att han försöker designa ekologiska urinoarer för kvinnor också. Han menar att en kvinna behöver mer plats än en man och då blir det även en kostnad som kommunerna inte alltid är beredda att betala.

– Fast vår ekologiska uritrottoir kan faktiskt användas, om kvinnan har en urinelle i bagaget, alltså en ”female urination device” som de kallas för på engelska.

Sociologen Yves Raibaud önskar fler urinoarer på boulevarderna för att få ett slut på mäns eländiga gatukissande.

– Men självklart bör de vara tillgängliga även för kvinnor.

Han bekräftar att det på vissa festivaler i Frankrike nu delas ut gratis urineller, kiss-strutar som de kallas i folkmun.

– Då kan tjejer och killar stå upp och kissa sida vid sida, berättar han.


Så här ser de nya urinoarerna i Paris ut. Bild: Flickr/Joe Shlabotnik

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: