– Det är ett lagförslag som hotar detsamma som lagen utger sig för att vilja skydda: livet och familjen, sade Erika Guevara Rosas chef för Amnesty international i Latinamerika i ett uttalande på organisationens hemsida den 4 september 2018.
I lagförslaget finns ett initiativ om att kriminalisera spontana aborter, det vill säga missfall, genom införandet av fängelsestraff för kvinnor som har genomlidit en abort och straffa alla dem som försöker informera kring, främja eller underlätta aborter.
Detta, skriver Amnesty, riskerar att sätta kvinnors och flickors liv i fara liksom begränsa tillgången till vård.
Dagens abortlagstiftning i Guatemala tillåter endast abort om kvinnans eller den gravida flickans liv är hotat, vilket i sig är begränsande för den reproduktiva hälsan. Kriminalisering av abort och förbud att sprida information som rör frivilligt avbrytande av graviditet kränker kvinnors rättigheter, menar Amnesty.
Legaliserar diskriminering
I lagförslaget finns även en del som är direkt diskriminerande för hbtq-personer, eftersom den skulle innebära att samkönade äktenskap och registrerade partnerskap förbjuds. Dessutom föreslås en familjedefinition som är både exkluderande och diskriminerande.
Amnesty international varnar även för farliga formuleringar om att ”inte acceptera sexuell mångfald och genusideologi”, vilket de facto skulle legalisera ett diskriminerande beteende, och främja våldsanvändande, mot hbtq-personer.
Det ska enligt lagförslaget inte vara tillåtet att undervisa eller informera kring något annat än den heterosexuella kärnfamiljen i offentliga och privata rum.
Amnesty kräver att förslaget kallat ”Lag till skydd för livet och familjen” upphävs, eftersom det skulle skada tusentals kvinnors, barns och hbtq-personers rättigheter. Organisationen uppmanar även den guatemalanska staten att ge tillgång till fria och säkra aborter samt information.
Ökad förföljelse
Tisdagen den 3 september samlades ett par hundra
personer framför kongressen i protester mot lagförslaget.
– Vi är här för att upplysa kongressledamöterna och presidenten om att lagen bryter mot kvinnors- och hbtq-personers rättigheter, sade Gabriela Dávila från organisationen Gente positiva (Positivt folk) till den latinamerikanska nättidningen Presentes utanför kongressen.
Dávila vittnade även om att polisen hade bett dem ta bort regnbågsflaggan från en synlig plats på en restaurang några dagar tidigare och helgen innan stängt ner ett hbtq-disko. ”Vi är oroade för den ökade förföljelsen”, sade Dávila i samma intervju.
År 2012 anmälde organisationen Positivt folk den guatemalanska staten till den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter för att begå brott mot transpersoner.
Oro är också stor att all information rörande sexuella och reproduktiva rättigheter ska förbjudas i ett land som har en skyhög frekvens av tonårsflickor som blir gravida och där mödradödligheten är utbredd.
Guatemala är ett av världens mest ojämlika länder. Den extrema fattigdomen är utbredd och flickors, kvinnors och transpersoners ställning är mycket svag i samhället.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST