Italiens regering vill främja den heterosexuella familjen

2018-08-31 | Christin Sandberg, Italien padlock

UTRIKES

Italiens inrikesminister Matteo Salvini lovar med diskriminerande satsningar och administrativa åtgärder att försvara den ”naturliga” familjen, och deklarerar öppet sitt motstånd mot att samkönade par ska kunna vara föräldrar.

RELATERAD ARTIKEL:

2018-09-04 | Den populistiska febern avgjorde valet i Italien

Den italienska inrikesministern Matteo Salvini har uppmanat de anställda på inrikesministeriet att byta ut formuleringen ”föräldrar” mot ”mor” och ”far” i det elektroniska formuläret för ansökan om id-kort på ministeriets hemsida.

Med detta vill Salvini, vice premiärminister och ledare för det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega, understryka att det är den heterosexuella familjen som regeringen vill främja. Ministerns politiska uppdrag är att återupprätta värdigheten för figurerna ”mor” och ”far”, informerar inrikesministeriet.

– Vi kommer att försvara den ”naturliga” familjen grundad på unionen mellan man och kvinna. Jag kommer att göra allt som står i min makt, sade Salvini i en intervju med den katolska dagstidningen Nuova bussola quotidiana (Den nya kompassen).

Italien står inför stora demografiska utmaningar. Befolkningen blir både äldre och mindre. Barnafödandet har slagit bottenrekord under flera år i rad. Regeringens politik för att främja barnafödandet har hittills utmynnat i några politiska förslag som alla går ut på att stärka just den ”naturliga” italienska familjen.

– Målet för mig under den här regeringstiden är att införa begreppet familjekvot för att med den som bas belöna barnafödandet och göra kärnfamiljen till bas för bland annat skatteberäkning, säger Salvini till Den nya kompassen.


Långt ifrån verkligheten

Den politik på området som den högerpopulistiska och främlingsfientliga regeringen hittills har presenterat handlar dels om ekonomiska incitament såsom sänkta skatter och gratis förskola, vilket dock bara skulle gälla för barn med italienskt medborgarskap, dels om symbolpolitik, som nu senast förändringarna i ansökningsformuläret för id-kort.

I intervjun med Nuova bussola quotidiana säger inrikesministern att han är helt emot att ge samkönade par möjlighet att vara föräldrar.

Ordföranden för föreningen Regnbågsfamiljer, Marilena Grassadonia, kommenterade förändringen såhär: ”Salvini fortsätter att vara långt ifrån verkligheten. I Italien finns massa familjer med barn som har två mammor eller två pappor, vilka erkänts i domstolar.”

Grassadonia menar att regnbågsfamiljernas existens redan är en social verklighet, som även måste erkännas av den administrativa och byråkratiska verkligheten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: