Ulrika Karlsson (M).

Så organiserar sig kristna extremister i Europa

2018-06-26 | Ulrika Westerlund padlock

FEMINISM

En ny rapport från European parliamentary forum on population and development, EPF, kartlägger grupper som agerar för att försöka vända utvecklingen i Europa vad gäller sexuella och reproduktiva rättigheter. Feministiskt perspektiv har träffat EPF:s svenska ordförande, Ulrika Karlsson (M) för en intervju.
– Vi ville synliggöra vad som pågår i Europa, säger hon.

Länk till hela rapporten.

Ulrika Karlsson är ordförande för EPF, ett nätverk av parlamentariker från olika europeiska länder som vill arbeta för att stärka sexuella och reproduktiva rättigheter, både i Europa och i andra länder. Rapporten Restoring the natural order. The religious extremists’ vision to mobilize european societies against human rights on sexuality and reproduction publicerades i april i år, och är ett resultat av att allt fler parlamentariker börjat se en liknande utveckling i flera länder. EPF ville därför göra en kartläggning.

I rapporten skriver författaren Neil Datta, EPF:s generalsekreterare, att det var runt 2013 som olika aktörer, både från USA och olika europeiska länder började lägga upp strategin för hur mänskliga rättigheter på området skulle kunna börja inskränkas. Strategin klargjordes i ett manifest kallat Restoring the natural order: an agenda for Europe. Målen är bland annat att försöka förändra lagar som tillåter skilsmässa, ger tillgång till preventivmedel och abort och möjlighet att använda sig av insemination eller provrörsbefruktning för att få barn, samt inskränka alla former av rättigheter för hbtqi-personer, inklusive möjligheten att ändra juridiskt kön och att gifta sig.


Framställer sig som offer

I nuläget är fler än 100 olika organisationer från 30 olika europeiska länder inblandade i rörelsen ”Agenda Europe”. Det som förenar dem är ett motstånd mot kvinnors rättigheter, hbtqi-personers rättigheter och mänskliga rättigheter i allmänhet. De utgör ett professionellt påverkansnätverk som bland annat lyckats med att få igenom ett förbud mot jämlik äktenskapslagstiftning i flera centraleuropeiska länder. Syftet med den publicerade rapporten är att hjälpa dem som vill försvara dessa rättigheter genom att visa vad som pågår.

– De här grupperna vill trycka tillbaka kvinnor och de är rädda för utvecklingen som globalt går åt ett håll med mer rättigheter för kvinnor och hbtqi-personer, och det vill de stoppa. För att lyckas med detta framställer de sig ofta som offer, som representanter för en utsatt minoritet, den troende kristna gruppen, säger Ulrika Karlsson.

I rapporten har EPF identifierat hur framväxten av ”Agenda Europe” gått till. Detta har varit möjligt bland annat genom att ett antal dokument, som till exempel programmet för ett möte som ägde rum 2013 då rörelsen startades, läckte till ARTE television under sommaren 2017. Andra dokument som läckt ut är bland annat listor över aktiva deltagare och program för olika möten. EPF har fått tillgång till dessa dokument där det framgår att viktiga inslag som byggde rörelsen var en blogg (vars avsändare var anonym), årliga möten och det gemensamma manifestet.


Skenbart separata initiativ

Manifestet drar bland annat upp riktlinjer för vilka strategier som ska användas i arbetet. Bland dessa finns att ”använda våra fienders vapen och vända dem emot dem själva” (vilket bland annat inkluderar att försöka göra sig själv till offer för diskriminering och intolerans, genom att till exempel använda termer som ”kristofobi”). En annan strategi är att ”göra som våra motståndare och driva våra frågor i termer av rättigheter”.

EPF konstaterar i rapporten att ”Agenda Europe” är välorganiserade över hela Europa. De har lyckats samla sig kring ett antal gemensamma frågor och har byggt upp sin kapacitet gemensamt. De har också lyckats dölja att det som ser ut som separata initiativ i relativt skilda frågor, som till exempel motstånd mot samkönade äktenskap och motstånd mot Istanbulkonventionen, i själva verket är delar av en gemensam plan, som har sin grund i religiös extremism. EPF framhåller dock också att rörelsen långt ifrån lyckats med allt den företagit sig. Än så länge har till exempel alla abortrelaterade initiativ misslyckats.

– Det är viktigt att vara medveten om i vilka sammanhang olika aktörer rör sig och vad det yttersta målet med deras verksamhet är. Det kan vara lätt att bli ”kidnappad” annars av en organisation som kanske också driver någon behjärtansvärd fråga som ingen ifrågasätter i syfte att flytta fram sina positioner, säger Ulrika Karlsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: