Plast i haven och vår enorma konsumtion av just engångsartiklar i plast står högt på dagordningen i Bryssel. EU-kommissionen har släppt sin nya plaststrategi, en av de få miljölagstiftningar som presenterats denna mandatperiod. Vi i EU-parlamentet arbetar nu febrilt med de olika lagförslagen.
På det hela taget är detta glädjande och välbehövligt. Plast är i sig ett både slitstarkt, billigt och därmed bra material som kan hjälpa oss att minska matsvinnet och hålla saker hygieniska. Men vi måste snarast skära ner på vår konsumtion av engångsartiklar som fullkomligt exploderat de senaste åren.
Take away-muggar, engångsbestick och sugrör, allt detta använder vi en gång och ”slänger bort” det sedan. Problemet är att återvinningen av plast fortfarande är dyrare än att producera ny plast, och väldigt mycket hamnar i våra hav. Ungefär ett lastbilsflak med plast i minuten tippas ner i våra vattendrag och detta kombinerat med överfisket innebär att vi inom ett par decennier kan ha mer plast än fisk i våra hav. En alarmerande framtidsbild som borde få alla att agera.
Något som också seglat upp är den minskande fertiliteten hos män och den möjliga kopplingen till mjukgörare i plast. Även om det är mycket svårt att säga att det är just plast som orsakar lägre fertilitet så är det en varningsklocka. En sak är säker, plast bryts aldrig ner. I vatten finfördelas plasten till små mikroskopiska plastkorn som tränger in i hela näringskedjan. Även kläder och smink innehåller plast som inte filtreras bort i våra reningsverk.
Plastfrågan blir stor eftersom den är vardagsnära och det faktiskt går att göra något åt snarast. Tänk på det nästa gång du hastar iväg med en take away-kaffemugg. Sätt dig ner i stället och ta en stunds välbehövlig vila med en porslinskopp. Skippa sugröret och engångsbesticken, det är ett enormt resursslöseri.
Vi måste ställa krav på de stora kedjorna att de fasar ut plasttillbehören i sitt sortiment. Att sätta ett verkligt pris på plasten genom en plastskatt skulle kunna vara en väg framåt. ”Plastpåse-lagstiftningen” inom EU är en stor succé, bara i Sverige har användningen minskat radikalt när ett pris sattes på plastpåsar i detaljhandeln. Det här systemet kan kopieras till engångsartiklar i plast.
En annan väg framåt är att göra plastsaker mer hållbara samt lättare att återvinna. BPA och andra farliga kemikalier i plast måste fasas ut. Vi har allt att vinna på att dissa plasten! Börja du också redan i dag. Under hashtag #stopsucking kan du dissa sugröret och lägga upp en bild när du gör det. Ett bra första steg.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST