Joy M’Batha.

Joy: ”Det är fan en konst att leva lyckligt”

2018-06-19 | Elena Smon Wolay padlock

KULTUR

Inte svårt alls att försvinna i Joys värld. Joy är subtil, som en sofistikerad, militant, svensk Mary J Blige år 2075. Joy är med andra ord steget före, med en varm framtoning som vi rasifierade så sällan får lov att ha. Nu är hon singel – och videoaktuell med Puss.

Här kan du se Joy i sommar:

Trästocksfestivalen den 21 juli.

Emmaboda den 25 juli.

Jakobstad, FI den 26 juli.

Statement festival den 31 augusti.

Fler tillkommer.

Vad handlar singeln Puss om egentligen?

– Inspirationen till Puss är Björks låt Hyperballad som var en av min mammas favoritlåtar. Fascinationen om vad som händer när man dör. Jag är en extremt glad person om jag får säga det själv men ångest är också min bästa vän. Jag är en väldigt komplex människa som har många röster i huvudet. Jag försöker lyssna på dem alla för de kan bidra till mitt skapande. Men det är läskigt ibland hur lätt man kan vandra iväg i tankarna.


Och videon? Hur kommer det sig att den utspelar sig i Värnhem?

– Videon är gjord med en nollkronor-budget på tre timmar. Vi jobbade med det vi hade och Olle Enqvist som filmat har ett stort tak man kan komma upp på där han bor. Alla mina systrar är med och jag har aldrig känt mig så stolt. Vi har inte haft det lätt vilket har påverkat även våra relationer. Jag har varit limmet som gjort att vi håller ihop. De inspirerar och motiverar mig varje dag och bidrar till mycket av mitt mående och min glädje.


Förutom singeln, är det ett album på gång?

– I höst släpper jag en EP på engelska och innan det fler goa singlar. Sen jobbar jag med ett hemligt projekt också. Men det är som sagt hemligt, än så länge.

Hur ser sommaren ut för dig?

– Jag ska må så jävla bra i sommar. Jag ska utmana mig själv i allt, kasta mig ut där och bli mer hårdhudad. Jag vill ofta ha kontroll för att jag haft så lite kontroll tidigare i mitt liv, men jag har också märkt att det finns så mycket att vinna om man vågar låta någon annan ta styret. Jag och min bästa vän Frej bor nu ihop i Malmö och ska göra massa musik och bus, jag ska spela på festivaler och så håller jag på och lära mig spanska flytande. Livet är så fint som man gör det och jag älskar mitt. Det är fan en konst att leva lyckligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: