Spaniens nya regering tänker utbilda domare om genus

2018-06-15 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-04-27 | Spanien i uppror: ”Det var inte utnyttjande, det var våldtäkt”

2018-04-17 | Spansk lagreform för att skydda våldsutsatta kan bli slag i luften

2018-03-09 | #8mars: Historisk feministstrejk i Spanien

2017-03-08 | Målen uppnås – hungerstrejken mot våld i Madrid avbryts

2015-11-10 | Historisk marsch i kampen mot den patriarkala terrorn

2014-08-15 | FN:s kvinnokommitté ställer Spanien till svars för flickas död

Spaniens konservativa premiärminister Mariano Rajoy, från regeringspartiet Partido popular (PP), tvingades avgå nyligen på grund av den senaste och för honom personligen hittills mest graverande korruptionsaffären. Sedan dess har socialdemokratiska PSOE:s partiledare Pedro Sánchez bildat ny regering som uppmärksammats globalt för att de flesta ministrarna är kvinnor. Kvinnornas klädstilar har analyserats och den spanska akademien RAE har efter förfrågningar tvingats medge att det inte bara är maskulint pronomen som kan användas för att beskriva en grupp med personer av olika kön.

I veckan gick PSOE:s gruppledare i parlamentet, Adriana Lastra, ut med att det första lagstiftningsinitiativ som partiet kommer att driva igenom efter tillträdet till regeringsmakten gäller rättsväsendet. Förslaget handlar om att ändra i Spaniens domstolslag så att alla juridiska aktörer ska ha genuskompetens, och ingår i den statliga pakt för att bekämpa det könsrelaterade våldet som antogs av kongressen i september. En pakt som Lastra påminde om att den tidigare regeringen systematiskt försummade att genomföra.

Det socialdemokratiska partiet registrerade lagförslaget en vecka innan den så kallade La Manada-domen offentliggjordes, där fem män från Sevilla anklagade för en gruppvåldtäkt under Pamplona-festivalen förra året trots omfattande bevisning dömdes för den lindrigare brottsrubriceringen sexuellt utnyttjande. Att domstolen i fallet La Manada inte ansåg att det förekommit vare sig våld eller hot, och att en skiljaktig domare ansåg att inget brott alls hade begåtts, ses som ett bevis för att lagändringen behövs. Det är också en signal om den nya spanska regeringens feministiska ambitioner. Utbildningen som kommer att krävas för arbete inom domstolsväsendet föreslås bli kontinuerlig och permanent. Den omfattar, förutom nationell antidiskrimineringslagstiftning även europeisk lagstiftning och internationella avtal när det gäller jämställdhet, diskriminering och könsrelaterat våld som Spanien åtagit sig att följa.

– Målet är att justitiedepartementet ska arbeta med korrekta genuskriterier för att tolka våld, kunna behandla det i juridiska processer och göra rättvisa bedömningar.

2014 ställdes Spanien till svars av FN:s kvinnokommitté för att myndigheterna underlät att skydda Ángela González och dottern Andrea, som mördades av pappan trots upprepade polisanmälningar om hot och våld. Att utbilda rättsväsendet om jämställdhet och genusfrågor ingick bland rekommendationerna från FN då, men hörsammades inte av den konservativa PP-regeringen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: