Fr v: Gloria Vázquez, Martina Gómez, Susana Bejarano och Sara Estrada under hungerstrejken, som började den 9 februari.

Målen uppnås – hungerstrejken mot våld i Madrid avbryts

2017-03-08 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

De viktigaste kraven är uppfyllda och hungerstrejken vid Plaza del Sol i Madrid har avbrutits. Efter 26 dagar och massivt stöd kan kvinnojoursaktivisterna som fick nog av mäns våld mot kvinnor efter rekordmånga mord på kort tid i början av året ta sin kamp in i en ny fas.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-03-03 | Madrid: Hungerstrejk mot våld

2017-02-22 | Åtta kvinnor hungerstrejkar i Madrid mot mäns våld

2015-11-10 Historisk marsch i kampen mot den patriarkala terrorn

2015-08-04 | Spanien mobiliserar för att stoppa mäns våld mot kvinnor

Efter 26 dagars hungerstrejk och massivt folkligt stöd tillmötesgår de två största politiska partierna – konservativa PP och socialdemokratiska PSOE – kvinnojoursaktivisternas krav. Även andra politiska grupperingar säger sig stå bakom kravlistan på 25 punkter. Den kommer nu att hanteras i det underutskott om könsrelaterat våld som drivs av kongressen. En arbetsgrupp ska bildas för att under ett års tid medverka till förändringar i lagstiftningen samt formulera en statlig pakt mot mäns våld mot kvinnor. De hungerstrejkande har fått garantier för att de ska få medverka i den arbetsgruppen, rapporterar El Diario.

Gloria Vázquez är ordförande för organisationen Velaluz, som tog initiativet till hungerstrejken. Nu när hon och de andra kvinnojoursaktivisterna avbryter sin hungerstrejk, konstaterar hon att kampen går in i en ny fas. Att offren för mäns våld är representerade i kongressens arbete i det underutskott som ska formulera den statliga pakten var grundläggande krav:

– Ett forum utan de berörda har ingen mening, och vi lyckades.

Det var den 9 februari som hungerstrejken inleddes på obestämd tid på Plaza del Sol i den spanska huvudstaden. Detta sedan det högsta antalet dödsfall till följd av våld i nära relationer noterats sedan statistiken började föras år 2003.

Enligt Ve La Luz skiljer sig det verkliga dödstalet till följd av våld i nära relationer från regeringens officiella siffror, enligt statistik som de själva och andra ideella kvinnojourer i Spanien för.

– Även om våra siffror skiljer sig åt när det kommer till morden så handlar det om så mycket mer ändå. Sådant som ändå aldrig synas i statistiken: torterade och slagna kvinnor, kvinnor som tar livet av sig på grund av vad de utsatts för och alla de som fortsätter att leva, men är döda inuti, säger Vázquez i Ida Mårdheds reportage om hungerstrejken som Feministiskt perspektiv publicerade förra veckan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: