Barn är inga produkter, skolorna är inga industrier. Och ingen ska sitta och räkna på vinster innan de bestämmer vilken vård du ska få när du är sjuk. För oss S-kvinnor är det självklart – våra skattepengar ska gå till verksamheten, inte till något skatteparadis. Sjuka, äldre och barn ska inte vara lönsamma, det är inte därför vi betalar skatt. Borde inte alla tycka att våra skattepengar ska användas på bästa sätt, till rätt saker?
Vi är stolta över att vi Socialdemokrater står upp för detta och tar ansvarsfulla beslut i frågan. Det är mer än vi kan säga om de borgerliga partierna, som tycker att riskkapitalisternas intressen är viktigare och att de har rätt att ta våra skattepengar helt oreglerat.
Den modell vi har i Sverige i dag, där vi i princip inte ställer några krav på företag att redovisa hur de använder våra skattepengar i omsorgen och skolan, det är faktiskt inte normalt. Det är tvärtom extremt avvikande – väldigt få länder skulle acceptera en sådan modell. En majoritet av väljarna tycker inte heller att det är okej att företag i dag kan ta ut helt orimliga vinster.
Den här veckan röstar riksdagen om att införa vinsttak i välfärden, inte totalt stopp alltså utan bara en fullt rimlig begränsning av hur stora vinster ett välfärdsföretag som finansieras av våra skattepengar, egentligen får ta ut. Det röstar borgarna emot.
Nästan värst är Sverigedemokraterna som gick till val på ett nej till vinster i välfärden, men som nu ändå röstar mot sina egna vallöften. Förra veckan stod Jimmie Åkesson i Aktuellt och försökte motivera sin helomvändning, i en debatt med statsminister Stefan Löfven. Den förvirrade logiken är att Sverigedemokraterna egentligen håller med Socialdemokraterna – de vill inte heller att företag ska kunna ta ut övervinster hur som helst, men röstar nej för de är emot totalstopp för vinster. Fast förslaget inte handlar om det.
Beslutet borde alltså gå igenom i riksdagen den här veckan, men gör det sorgligt nog inte, eftersom Sverigedemokraterna är mer upptagna av att vara motvalls än att uppfylla vallöften. Att visa att de har makten att rösta ner andras förslag är viktigare, oavsett vad förslagen handlar om.
Övriga borgerliga partier är bara emot. Vi måste ha ekonomiska incitament, säger borgerliga debattörer. Visst, men till vilket pris som helst? Är det verkligen ansvarsfullt? Enkla lösningar utan helhetstänk, styrd av vinster och inte behov.
Moderatkvinnorna fortsätter köra samma argument – de är emot vinsttak för kvinnornas skull säger de. De anklagar gärna oss för att vara kvinnofientliga, som förstör kvinnors chanser att starta sitt eget vårdföretag. Det är ett argument som jag ärligt talat börjar bli trött på, det är rent ut sagt ohederligt. Det är inte dem vi begränsar genom att stoppa företagen från att plocka ut skattemiljoner helt ohämmat.
Den svenska marknaden är full av välfungerande och seriösa välfärdsföretag som kommer att kunna driva sin verksamhet precis lika bra i framtiden, även med offentlig finansiering. De oseriösa kommer däremot riskera att slås ut, jag ser inget problem så långt. Kvinnor kommer kunna starta eget även i framtiden, givetvis ska kvinnors företagande uppmuntras och gynnas!
Och i slutändan måste vi också komma ihåg en väldigt viktig del i detta – det handlar om människor. Någonstans måste vi dra gränsen för hur mycket vi tänker att vi ska sitta och göra vinster på varandra. Livsstandard och välmående är inget vi kan hålla på och kompromissa med hur som helst. Det är inte bara en fråga om vad som är rimligt, utan också vad som är värdigt och medmänskligt. Både för barnen i skolan, för äldre och sjuka beroende av vård och omsorg, men också en fråga om alla som arbetar inom välfärden och förtjänar en välmående arbetsplats.
Det är oseriöst att polarisera frågan, som att vi måste välja mellan att stötta kvinnor som arbetar i offentlig välfärd, eller kvinnor som vill starta eget. Givetvis ska vi gynna kvinnors företagande. Givetvis ska vi samtidigt använda skattepengar ansvarsfullt, både som företagare, som anställda inom vård och omsorg, eller som brukare, patient eller elev i skolan.
Som kvinna ska du känna dig trygg i hemmet, i samhället och i arbetslivet, det är S-kvinnors utgångspunkt inför valet 2018. Att stoppa vinstjakten är grundläggande för den som på allvar vill bygga ett starkt tryggt samhälle, baserat på jämställdhet och jämlikhet.
Vi fortsätter ta den feministiska kampen.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST