Populistiska och främlingsfientliga vindar drar in över Europa och världen. Vindar som för med sig inskränkningar i aborträtten och gör att de feministiska segrar som generationer före oss vunnit inte längre kan tas för givna. Vi har sett försämringar av abortlagstiftningen i Polen och fruktansvärda skildringar av den omänskliga behandling kvinnor i El Salvador får utstå. Men vid sidan av detta kan vi nu också se en rörelse för något annat.
När folkomröstningen på Irland avslutats röstade en bred majoritet ja till att förbättra aborträttigheterna för landets kvinnor. Det är en seger för anständigheten. Katolicismens kvinnofientliga grepp fick ge vika för progressiva åsikter. Det bekräftar att en ständig kamp lönar sig, trots att konservativa krafter mobiliserar i motsatt riktning. Segern är självklart för alla kvinnor på Irland, men även för oss andra som kämpar för att mänskliga rättigheter även ska vara kvinnors rättigheter. Lika universellt. Därför är det också viktigt att vi firar denna seger, för den är en seger för oss alla. Dels för det globala systerskapets skull men också för att vi ska orka stå stärkta i den fortsatta kampen för kvinnors rättigheter.
I segerns tecken vill jag därför göra en liten tillbakablick på vad som hänt i Sverige under den rödgröna mandatperioden. Vi har tack och lov kommit betydligt längre i Sverige när det gäller grundläggande rättigheter, som rätten till vår egen kropp, men det är ändå några viktiga förändringar som skett under dessa fyra år. Fyra år när Sverige för första gången haft en feministisk regering och en feministisk utrikespolitik.
Jag tänkte inte gå igenom hela listan, men saker som inrättandet av en jämställdhetsmyndighet, samtyckeslagstiftning, den tioåriga nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, samt prostitution och människohandel, handlingsplaner för jämställda löner och en fortsatt modernisering av föräldraförsäkringen är viktiga framsteg som gjorts. Framsteg som vi i Miljöpartiet, och många andra, har kämpat för i många år. Det är reformer som kommer att påverka kvinnors livschanser på sikt. Både i Sverige och i andra länder.
Men bara för att vi är relativt jämställda och jobbat effektivt med frågorna den här mandatperioden, så kan vi inte luta oss tillbaka. För statistiken talar sitt tydliga språk: kvinnor i Sverige tjänar i genomsnitt 12 procent mindre än män och för akademiker är livslönen för män i genomsnitt 16 procent högre än för kvinnor. Det motsvarar 2,8 miljoner kronor under en livstid. Pappor tar ut var femte dag i föräldraförsäkringen under barnets första år, fyra av fem dagar tas fortfarande ut av mammor. Närmare 22 procent av kvinnors sjukskrivningar är kopplade till stress, för männen var samma andel 11 procent. Var sjätte kvinna, 65 år eller äldre, är beroende av garantipension vilket kan jämföras med att ungefär var tionde man är beroende av garantipension.
Att fira sina segrar är viktigt, men ännu viktigare är att gå fram med nya förslag som förbättrar jämställdheten. Därför går vi till val på att fortsätta driva en feministisk politik, stärka alla kvinnors rätt till sin egen kropp, införa en tredelad föräldraförsäkring, motverka och förebygga hedersrelaterat våld, se till att alla elever ska få en likvärdig sex- och samlevnadsundervisning där samtycke står i fokus, jobba för jämställda löner och karriärmöjligheter, lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelser och skärpa lagstiftningen om reklam i offentliga miljöer, särskilt vad gäller sexistisk reklam som bidrar till att upprätthålla könsstereotyper.
Valrörelsen har bara börjat och kampen om väljarna kommer att bli hård. Tyvärr ser vi bristande ambitioner vad gäller jämställdhetspolitiken hos flera partier. Men vi i MP håller fast och vet att hela samhället tjänar på att vi eliminerar den rådande könsmaktsordningen. Så till nästa gång: Jämställdhet! Nu.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST