Under friidrotts-VM i Berlin 2009 vann medeldistanslöparen Caster Semenya guld i 800 meter. Kort innan finalen beslutade IAAF att hon skulle genomgå en medicinsk könsutredning som senare visade att hon hade högt naturligt testosteron. Under tiden stängdes hon av från tävlande i elva månader, innan IAAF sommaren 2010 förklarade att hon kunde återuppta sin karriär och tävla i damklassen. Sedan dess har hon vunnit medaljer i såväl VM som OS. Senast i april vann hon dubbelt guld i distanserna 800 meter och 1 500 meter på Commonwealth games i Australien. Det sydafrikanska partiet ANC säger i ett uttalande att IAAF:s regelverk är rasistiskt:
– Vi uppmanar regeringen att ifrågasätta detta grovt orättvisa, orättfärdiga och rasistiska försök av IAAF i Idrottens skiljedomstol och få dessa regler ogiltigförklarade.
Den indiska sprintlöparen Dutee Chand som också fått sina testosteronnivåer ifrågasatta slipper regleringen då den inte inbegriper 100 meter. Dutee Chand har i år drivit ett rättsfall mot IAAF:s regelverk om hyperandrogenism bland kvinnor och fick rätt i Idrottens skiljedomstol (CAS), som 2015 suspenderade IAAF:s regelverk och gav förbundet två år på sig att bevisa att testosteronnivåernas betydelse för prestation. Nu beklagar hon IAAF:s beslut och erbjuder Semenya att del av hennes juridiska ombud.
– Jag har mejlat henne mitt stöd och min hjälp, säger hon till nyhetsbyrån AFP.
– Jag är glad och lättad efter fyra års osäkerhet men jag känner med idrottare som Semenya. Jag tror starkt på att de gällande reglerna också är fel.
Slägga och stavhopp undantagna
Det var i förra veckan som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) meddelade sitt beslut att kvinnor med hög testosteronhalt kommer att tvingas medicinera sig för att få delta i tre distanser i löpning. Frågan är kontroversiell då kritiker anser att IAAF inte visat att högre testosteronhalt ger så stora fördelar att det kan motivera påtvingad medicinering för att få tävla. I höstas gav CAS IAAF uppskov och ytterligare tid för att lägga fram sådana bevis, det är detta IAAF nu anser att man har gjort. IAAF vill att det nya regelverket ska gälla från och med november i år, men CAS har inte beslutat i målet än.
IAAF:s ordförande Sebastian Coe sade i ett pressmeddelande att syftet med de nya reglerna handlar om att ”rättvisa tävlingsförutsättningar” för alla idrottare. IAAF menar att det nya regelverket inte riktar sig mot enskilda idrottare. Stéphane Bermon, chef för IAAF:s medicinska avdelning, menar att det handlar om betydligt fler idrottare. I IAAF:s pressmeddelande säger han det är omkring 140 gånger vanligare med förhöjda testosteronnivåer bland kvinnor som elitidrottar än bland kvinnor i övrigt och det, argumenterar han: ”visar oss i statistiska termer en snedrekrytering.” Samtidigt har dock IAAF beslutat att reglerna endast ska gälla löpning i distanserna 400 meter, 400 meter häck, 800 meter och 1 500 meter, men inte släggkastning och stavhopp som enligt IAAF:s egna tester visat större fördelar. Testerna som redovisades i maj 2017 visar att i jämförelse med kvinnor i den grupp som hade lägst testosteron presterade kvinnor i gruppen med högst testosteron ”betydligt bättre”. Siffrorna visar dock att största skillnaden fanns i släggkastning med 4,53 procent bättre resultat, och stavhopp med 2,94 procent bättre resultat, medan 400 meter, 400 meter häck och 800 meter visade mindre skillnad på 2,73 procent, 2,78 procent respektive 1,78 procent skillnad i prestation. Och distansen 1 500 meter redovisas inte trots att den finns med bland grenarna som regleras.
I en debattartikel efter IAAF:s beslut betonar Katrina Karkazis och Rebecca Jordan-Young just det – att det nya regelverket inte har stöd i de undersökningar som har gjorts eftersom de visade att den största fördelen av högre testosteronhalt finns i grenarna släggkastning och stavhopp, dessa är dock undantagna från krav om medicinering. Detta drabbar också framför allt kvinnor från länder i Syd, och särskilt Caster Semenya, skriver de: ”Det är en reglering för att exkludera kvinnor från medeldistanstävlingar där kvinnor från det globala syd har utmärkt sig i årtionden.”
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST