Sarah Klang

Stark debut av Sarah Klang

2018-03-20 | Shide Jafari padlock

KULTUR

I februari kom Sarah Klangs debutalbum Love in the milky way och just nu pågår hennes Sverigeturné. Shide Jafari har följt artisten på Instagram och längtat efter albumet, som inte gjorde henne besviken.

Det är en fredag precis i början av januari när Kristian Luuk, programledare för På spåret, på bästa sändningstid presenterar: ”...Augustifamiljen, i kväll tillsammans med Sarah Klang”. De allra flesta som tittar då har aldrig hört talas om Klang. När hon sedan drämmer av Mama Cass Elliots klassiska Make your own kind av music är det nog många som nyfiket börjar googla hennes namn för att se vilka skivor hon gett ut. En av programledarna, Fredrik Lindström, sitter med stora ögon. ”Wow”, skriker han rakt ut samtidigt som en av tävlande frågar imponerad: ”Vilken sångerska! Sarah Klang?”. Faktum är att då, den kvällen i januari, hade Sarah inte ens släppt sin debutplatta.

Efter den där succékvällen i På spåret har det skrivits spaltmeter om Sarah Klang. Det som fascinerar är att hennes genombrott, till skillnad från många andra artister som slår igenom, inte beskrivs som en slump. Både hon och hennes manager har i flertalet intervjuer varit väldigt öppna med att genombrott är noga planerat sedan två år. Hon har länge varit ett namn i Göteborg och alla har bara väntat på att det här ska hända. Den som en gång har hört Sarah Klangs röst, karaktäristisk och änglalik samtidigt, glömmer den inte.

Själv lade jag märke till Sarah Klang året innan, inte för att jag har superkoll på ny musik, utan för att jag följde en av hennes närmsta vänner, artisten Åsa Söderqvist, på Instagram-konto ShitKid. ShitKids bilder av Sarah gav en bild av en artist som Sverige saknade och jag lade namnet på minnet. Senare förstod jag att fler hade fastnat för bilderna på henne. Sarah har en så otrolig ”star quality” att hon lyser igenom någon annans Instagramkonto.


Känslor och vemod

Naturligtvis är Sarah Klang mycket mer än coola bilder på Instagram, det är texterna och hennes röst som i en melankolisk cocktail förför allt och alla som de kommer åt. Jag hade hört mig för lite och fått veta att hon gjort en klubbspelning i Göteborg i somras som var helt magisk. Men jag hade inte hört så mycket av hennes musik och såg verkligen fram emot skivan när den släpptes i februari. Hennes debutalbum heter Love in the milky way och är fylld med en vild blandning av känslor och mycket vemod. Rösten är speciell men ändå välbekant. Det förefaller logiskt att hon har en mantel med texten Saddest girl in Sweden.

När jag berättade för en kollega att jag skulle skriva om Sarah Klang berättade hon att hon brukar gråta till låten Left me on fire. Jag förstår henne. Den kan vara århundradets vackraste uppbrottslåt. Den rösten i kombination med den texten sätter igång massa känslor redan första gången man hör den. Left me on fire var en av de tre singlar som släpptes redan förra året.

En annan favorit på skivan är låten Bluebird som är en text som Sarah skrivit direkt till bästa vännen Anna som tog livet av sig precis efter gymnasiet. Den låten är min gråtlåt. Alla som någon gång har haft en vän som tagit sitt liv kan nog sjunga med i verserna ”Oh my little blue bird, I hope you feel happy now…”.


Välplanerad debut

Det var managern Johan Calissendorff som upptäkte Sarah Klang för två år sedan när hon spelade för en publik bestående av femton personer. Tillsammans med Petter Seander driver de nu skivbolaget Pangur Records, som släppte debutalbumet.

Det här en allvarlig skiva och Sarah Klang ger ett allvarligt intryck. Jag gillar det faktum att hon ser surmulen ut på nästan varenda en pressbild. Å andra sidan har hon varit ganska tydlig med att hon gör skillnad på artisten och privatpersonen. Hon har berättat, i en intervju i Göteborgsposten, att i musiken är hon ständigt ledsen och väldigt emotionell medan hon privat är en lättsam person som gillar att gå ut och festa, helst med tjejkompisarna från gymnasietiden i Uddevalla.

Sarah Klang är från Göteborg, men flyttade runt mycket med sin mamma under uppväxten. Efter att ha bott i Stockholm i tio månader, på grund av kärleken, så flyttade hon tillbaka till Göteborg i höstas. Hon romantiserar spårvagnen och mådde aldrig bra av Stockholms tunnelbana där man mestadels befinner sig under jorden, har hon sagt.

Tillbaka i Göteborg bor hon i en välmöblerad lägenhet som ser väldigt inbodd ut trots att hon nyligen flyttat dit. Det är vackra gamla möbler, morfars skrivbord och en guldskimrande antik soffa samtidigt som tavlorna hänger tätt intill varann i tidstypiska teak-ramar. Där hänger även hennes scenkläder. Stilen verkar vara viktig för Klang och på Instagram syns det att hon är väldigt inspirerad av 60-, 70- och tidiga 80-talsikoner som Barbara Streisand, countrystjärnorna Dolly Parton och Loretta Lynn, Cher och även kvinnorna från tv-serien Dallas. Sarah Klang har en väldigt utstuderad stil och det är hon själv, tillsammans med två andra tjejer som jobbar med henne, som syr scenkläderna. Hon tror att om hon inte hade tagit sig fram genom musiken så hade hon nog satsat på att jobba med dekor och rekvisita åt andra.


Slutsålda spelningar

Sarah Klang jobbade på förskola under tiden i Stockholm men sedan flytten till Göteborg har hon främst jobbat med musiken. Hon är på en omfattande Sverigeturné sedan februari, som pågår till sista mars. De flesta spelningar har varit slutsålda och förra veckan gjorde hon en paus för att dra till Austin, Texas, och delta i den viktiga festivalen South by Southwest.

Nu återstår bara att se om Sarah Klang är ett nutidsfenomen, en person vars skiva behövs just 2018 när många behöver gråta ut eller om hon är en ny legend. Det skulle inte förvåna mig om det om 20 år står en annan okänd artist på scenen i en annan frågesport på tv och gör en tolkning av ikonen Klang, precis som när hon själv slog igenom med sin tolkning av Cass Elliot.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: