Anna Borgqvist.

Kvartsfinal satte damhockeyns villkor i fokus

2018-03-15 | Bella Frank padlock

SPORT

SDHL-slutspelet är i full gång och de första kvartsfinalerna har spelats. AIK överraskade genom att vinna mot serietvåan Linköping. Luleå hockey gjorde enligt forwarden Jennifer Wakefield vad de skulle när de vann med 8-1 mot Brynäs. De dåliga villkoren för damhockeyn har också diskuterats, bland annat då Brynäs-Luleåmatchen spelades klockan 14.00 en vardag något bland andra Brynässpelaren Anna Borgqvist är kritisk till.

Luleå vann med hela 8-1 efter att Brynäs chockat med att göra mål redan i första matchminuten. Luleå var dock snabba med att kvittera och sedan ta ledningen och vann slutligen med övertygande 8-1.

– Vi gjorde det vi kom hit för att göra, säger Luleåforwarden Jennifer Wakefield på Luleå hockeys hemsida, efter matchen. Wakefield, som nyligen tog OS-silver i Pyeongchang med Kanada, gjorde under matchen hela fyra mål och två assist.

– Det är lätt att spela med min kedja, de gjorde mycket av jobbet, säger hon och hänvisar till lagkamraterna Michelle Karvinen, bronsmedaljör i OS, och Emma Nordin från Damkronorna.

– I slutspel börjar man om inför varje match, även om vi försöker använda framåtrörelsen från den här matchen, säger hon om förväntningarna inför lördagens hemmamatch.

Men SM-kvarten mellan Luleå och Brynäs har också uppmärksammats på grund av att den spelades så tidigt på onsdagen, redan klockan 14.00 något som kritiserats av både spelare, supportrar och journalister. På Twitter påpekades bland annat det orimliga i att å ena sidan kräva att dammatcher ska dra mer publik innan större satsningar görs men å andra sidan prioritera ner just dessa matcher. Mia Eliasson twittrade: ”’Damerna måste börja dra mer folk på sina matcher’ *Lägger kvartsfinalmatch en vardag kl 14.”

Skälet till att matchen spelades så tidigt var att herrarna skulle spela åttondelsfinal senare på kvällen. Anna Borgqvist, landslags- och Brynäsforward, var förstående inför att herrarna skulle spela på kvällen då de drar mycket publik men säger till Dagens nyheters Malin Fransson att det borde gå att ordna bättre:

– Men ska vi ha en chans att öka våra publiksiffror går det inte att spela en SM-kvart mitt på dagen. Inte ens mina arbetskollegor som är superintresserade kunde komma på matchen eftersom de var tvungna att jobba.


”Skämmigt”

NSD:s krönikör Henrik Danielsson är också kritisk till att kvartsfinalen lagts så tidigt att folk som jobbar eller går i skola inte hade möjlighet att gå, men pekade också på en annan omständighet: ”Det finns en annan grej som irriterar mig efter Luleås storseger i den första SM-kvartsfinalen. Luleå fick byta om i B-hallen. Innan matchen fick de byta om, ta på sig skridskoskydd och knalla drygt hundra meter till Gavlerinkens A-hall.”, skriver han i en krönika och fortsätter: ”Tror ni att Luleå Hockeys herrlag fick göra samma sak några timmar senare? Nej. Inte en chans. Det är faktiskt skämmigt att damer – återigen – får så mycket sämre förutsättningar än män.”

Publiksnittet i SDHL är lågt, 199 per match, att jämföra med herrarnas serie SHL som har ett snitt på över 5 600 per match. Det påverkar ekonomin i serien, genomsnittslönerna för damhockeyspelarna är mycket låga, och många jobbar vid sidan av något som bland annat tas upp i dokumentären Underdogs. Utan investeringar är det också svårt att genomföra satsningar för att locka en större publik. Men flera klubbar har visat att det går att både locka större publik och att satsa på damsidan. Under de senaste åren har bland andra Luleå hockey, HV71 och Linköping slagit varandras publikrekord – i november 2017 slog Linköping nytt rekord med 5 128 i publiken. Och på torsdagskvällen prisades Luleå hockey under Eldsjälsgalan för sin satsning på damhockeyn: ”För ett par år sedan tog Luleå Hockey beslutet att satsa lika mycket på dam- som på herrhockeyn. Man har strävat efter att leva upp till orden ”Idrott på lika villkor i en jämställd förening”, med det långsiktiga målet att både förbättra förutsättningarna för damer och flickor samt att öka intresset för hockeyn som sport.”, lyder motiveringen.

Grundseriesjuan AIK chockade serietvåan Linköping genom att vinna hemma med 1-0. Målskytt var Lisa Johansson. Deras nästa match spelas också på lördag, en eventuell tredje och avgörande kvartsfinal spelas på söndagen. Tidigare landslagsmålvakten, numera expertkommentator på Hockeysverige.se, Valentina Lizana Wallner, har spått att Linköping vinner kvartsfinalerna med 2-1. Vidare tror hon Luleå tar hem kvartsfinalerna enkelt med 2-0 i matcher. I de andra kvartsfinalerna vann Modo över Leksand med 4-0, Djurgården vann mot HV71 med 5-2 och spelar andra kvartsfinalen på Hovet på lördag.

– En favorit i repris från fjolårets final. Alltid hårda och jämna matcher när dessa lag möts. Men Djurgården brukar dra det längsta strået. Dock kan allt hända i ett slutspel. Jag tror ändå DIF vinner med 2–1 i matcher, säger Valentina Lizana Wallner till Hockeysverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: