#8mars: Historisk feministstrejk i Spanien

2018-03-09 | Sholeh Irani , Helle Lyrstrand Larssen padlock

UTRIKES

En landsomfattande ”feministstrejk” lamslog Spanien under 8 mars. Miljoner gick ut på gatorna och demonstrerade mot diskriminering och machokulturen. Feministerna mobiliserade i flera veckor och lyckades att genomföra strejken och massiva protester.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-03-02 | Spanska feminister rustar för strejken 8 mars

Enligt fackföreningar i Spanien har 5,3 miljoner kvinnor anslutit sig till en 24-timmars kvinnostrejk i hela landet. Även Ada Colau och Manuela Carmena, borgmästarna i Barcelona respektive Madrid, strejkade. Många skolelever gick ut och anslöt sig till strejken och även kända tv-journalister vägrade arbeta denna dag. Enligt en opinionsundersökning som El Pais genomförde, stöder 82 procent av spanjorerna kvinnostrejken och dess krav. Omkring 200 demonstrationer och manifestationer hölls och kvinnor ropade: ”om vi strejkar, stannar världen”. I Madrid hölls en massiv demonstration.

Acuncion Aragon, forskare på genusstudier på universitetet i Cádiz säger till Feministiskt perspektiv:

– En sån här uppslutning hade man inte kunnat se för tio år sedan. Kvinnorörelsen i Spanien är gammal. Men den nya generationen trycker på hårdare för förändring. Dessutom blir det en spridning nu i och med de sociala medierna.

– Det var fantastiskt, helt otroligt, det kom sååå mycket människor, säger Isabel Fernandez Casaña representant för lärarförbundet i Cádiz.

I en tidigare artikel om feministernas mobilisering inför 8 mars strejken sade Fernandez Casaña:

— På ett sätt är alltså vår lag jämställd, ur löneaspekten. Men vi vill visa att om vi kvinnor slutar att jobba så stannar allt. Vi jobbar både på arbetet och i hemmen. Det är vi som tar ut det mesta av föräldraledigheten och det är vi som tar ansvar för våra anhöriga.

Feministerna Jaqueline Arencibia Jorge och Margarita Ruiz Fernandez sade:

– Vi ser att fler och fler unga feminister börjar att intressera sig för feminism och det är ett nytt fenomen i Cádiz, med sina patriarkala, katolska och religiösa traditioner. Ungdomarna bär inte på något hopp för framtiden på grund av fattigdomen här nere. Så de har inget att förlora. Det ploppar upp nya modiga, starka feministgrupper. Det är framtiden.

De feministiska frågorna tog fart ordentligt under 2005, då den socialistiska regeringen sjösatte ett åtgärdspaket för att bekämpa våld mot kvinnor. 2007 kom en ny jämställdhetslag och 2010 den nya friare abortlagen. EU-kommissionen har dock kritiserat Spanien för att endast formellt införliva europeiska direktiv om jämställdhet i spansk lag utan att se till att regelverket blir implementerat i verkligheten.

FN:s arbetsgrupp mot diskriminering av kvinnor i lag och praktik har också påpekat att regeringens åtstramningsåtgärder i ljuset av den ekonomiska krisen från 2008 har medfört att många kvinnor åter förpassats till könsstereotypa och underordnade uppgifter samtidigt som deras status i det ekonomiska, sociala, politiska och offentliga livet underminerats.

Lönegapet mellan män och kvinnor i Spanien är mellan 13 och 22 procent.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: