Peppade Fi-medlemmar summerar helgens valkonferens

2018-02-27 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

Ny partiledare, riksdagslista och valplattform. Feministiskt initiativs valkonferens präglades av optimism inför valrörelsen, trots viss oenighet angående representationen. Katarina Andersson rapporterar.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-02-25 | Valplattform och riksdagslista klubbade på Fi:s extrakongress

2018-02-24 | Gita Nabavi vald till partiledare

Valrörelsen startade på allvar för Feministiskt initiativ i helgen, när partiet höll valkonferens och extrakongress i Malmö. Under parollen ”Klart vi kan”, samlades företrädare för partiets lokala organisationer i Moriska Paviljongen i Folkets park under två dagar.

Huvudpunkterna för denna extrakongress bestod i val av ny partiledare, beslut om valberedningens förslag till riksdagslista samt presentation av valplattform.

Gita Nabavi var enda kandidat till att dela partiledaruppdraget med Gudrun Schyman och valet blev således mest en formalitet.

Det är ändå en rörd partiledare som tar emot de församlades applåder.

– Det känns verkligen helt fantastiskt, säger Gita Nabavi. Jag hoppas att kongressen blir ett ordentligt startskott för vår valrörelse. De stora frågorna för mig är framför allt att vi använder ekonomin som verktyg. Och där är ju skatterna avgörande för hur vi ska skapa det samhälle som vi vill leva i helt enkelt.

– Med Gita Nabavi blir Fi dubbelt så bra, säger Gudrun Schyman.

– Vi kommer att få mycket att göra i valrörelsen, och vi behöver vara två. Gita har jag ju jobbat med i många, många år. Vi har suttit i partistyrelsen ihop, vi har pratat kommunalpolitik ihop, så jag är väldigt, väldigt glad att hon finns.


En del kritik

Målet för valrörelsen är förstås representation i riksdagen. Den lista med kandidater till riksdagen som valberedningen tog fram tidigare i år innehåller 59 kandidater, med de två partiledarna överst. Om Fi når upp till fyra procent och således kommer över riksdagsspärren får de 14 platser. Många medlemmar var angelägna om att säkra kompetensen hos de kandidater som slutligen skulle placera sig på den översta delen av listan. Inför konferensen har valberedningens förslag mottagit en del kritik. Den har bland annat gått ut på att kandidaterna valts mer efter identitet än för politisk lämplighet. Kicki Myrberg från Fi Skåne hoppas att konferensen blir en bra startpunkt på valrörelsen, men är inte helt nöjd med valberedningens jobb.

– Jag tycker att valberedningen har missuppfattat sitt uppdrag, säger hon. De ska utse personer som representerar majoriteten. Det har de inte gjort, utan det har blivit politiserat, med fokus på individen.

Under pläderingarna anades en del av missnöjet. Ett par kandidater uttryckte utan omsvep besvikelse över sin egen eller andras låga placering, men de flesta talade med emfas för den absoluta nödvändigheten av att deras kandidater, för partiets bästa, inte ignorerades. Personer som omnämndes av många var Martin Jordö, som varit ansvarig för partiets skuggbudget, Lotten Sunna som är engagerad i pensionsfrågan, ordföranden för Fi Stockholm Lisa Palm och Carmen Blanco Valer, urfolkspolitisk talesperson i Fi. Andra populära kandidater var Stefan Mikaelsson, Inez Abrahamsson, Gudrun Tiberg och Yolanda Bohm Ramirez.

Martin Jordö befann sig i valberedningens förslag på plats 21 men efter omröstningen landade han på en betryggande femte plats, vilket han givetvis var nöjd med.

– Jag brinner för att Feministiskt initiativ ska visa framfötterna när det gäller ekonomisk politik och visa att vi kan räkna; att det finns någonting som heter feministisk ekonomi och att det skiljer sig från andra ideologier. Jag tror att det kommer fram det till väljarna i det här valet, säger han.

Lotten Sunna klättrade från plats 13 till nummer sex, Lisa Palm står kvar på plats 14 medan Carmen Blanco Valer förflyttades ett steg uppåt till nummer 17. Jaime Gomez halkade ner till nummer 16 från plats sex. I övrigt skedde enbart mindre inbördes omplaceringar på topp 14.


Valplattform

Den valplattform som ska ligga till grund för partiets fortsatta arbete innehåller ett antal prioriterade frågeområden: Mänsklig säkerhet, mänskliga rättigheter, liv och arbetsliv, hållbar utveckling och ekonomi som verktyg. Det är ingen ny politik från Fi:s sida, men däremot har det politiska landskapet förändrats dramatiskt, sa Gudrun Schyman vid presentationen av valplattformen.

– Det sitter nationalister i de flesta av våra parlament, och vi har sett hur partier går i den riktningen. Jag skräms oerhört mycket av den utveckling som pågår. Nu har vi ett stort uppdrag i att bära medborgarskapet och att prata med människor om vad det är att leva i en demokrati.

Våld mot kvinnor, som bland annat vittnats om under #metoo, går hand i hand med otrygga anställningar och låga löner, menade partiledaren och underströk vikten av ett helhetstänkande. Det inkluderar också frågan om hållbarhet.

– Insikten att vi är en del av, och inte ska vara herrar över jorden, den insikten har kommit sent och delas inte till fullo av alla. Verktyget är ekonomi, ekonomin är inte målet. Vi är det enda parti som talar om i klartext att nu måste vi ställa om.

Gudrun Schyman avslutade med att konstatera att ”vi ställer oss i bredd efter den här konferensen, ingen står framför någon annan”.


(fv) Alexandra Jauhiainen, Anton Gomes och Jesper Persson. Bild: Katarina Andersson.


Obotlig optimist

Att Feministiskt initiativ tar plats i riksdagen efter höstens val tycks så gott som alla närvarande vara övertygade om.

– Jag brukar säga att jag är obotlig optimist, men i det här fallet är det faktiskt realistiskt, säger Gita Nabavi. Vi har en väldigt bra utgångspunkt.

Att partiet tappat en avsevärd del av sina medlemmar sedan valet 2014 bekymrar inte Nabavi.

– Sist började vi på ännu färre medlemmar än vad vi är just nu. Nu får vi valsedlarna utlagda i alla vallokaler, och vi har 13 kommuners och fyra års erfarenhet i ryggen.

Det är tydligt att många deltagare känner sig upplyfta av sammankomsten. Jesper Persson och Alexandra Jauhiainen från Jönköping och Anton Gomes från Stockholm framhåller den goda stämningen.

– Jag tycker det har varit bättre än förväntningarna, säger Jesper Persson. Det fanns väl en oro för att alla inte skulle vara så nöjda, att det inte skulle vara så god stämning, men jag tycker det har varit jättetrevligt.

– Ja, fortsätter Anton Gomes. Vi har vetat att det har funnits skilda åsikter om valberedningens förslag, men vi har ändå hanterat det bra. Jag tycker det säger väldigt mycket om oss som parti. Och vi tar striderna och tar dem på allvar, det är inte någon som blir tystad.

– Och det återspeglas ju i att vi fick en annan lista än den valberedningen hade lagt fram, och det var många som röstade för en annan ordning, säger Jesper Persson.


Vad tar ni med er härifrån?

– Peppen, säger Alexandra Jauhiainen. Är man hemma och jobbar i sin egen lilla kommun så känner man sig ofta lite ensam, även om man är några stycken. Det är vid de här tillfällena som man laddar batterierna och inser att det finns så många feminister där ute som jobbar för jämställdhet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: