Gita Nabavi vald till en av två partiledare för Feministiskt initiativ.

Gita Nabavi vald till partiledare

2018-02-24 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

I dag inleddes Feministiskt Initiativs extrakongress på Moriskan i Malmö. Gita Nabavi röstades fram som ny partiledare, vid sidan av Gudrun Schyman. En rörd Nabavi sade från scenen att hon är stolt över att vara en del av den rörelse som är Feministiskt initiativ, och mottog stående ovationer.

Gita Nabavi har en lång bakgrund i Feministiskt initiativ (Fi) och har suttit i styrelsen under mandatperioden. Tidigare har hon bland annat vikarierat för Sissela Nordling Blanco i Stockholms stadshus.

– Jag precis som alla andra i den feministiska rörelsen är här för att vi vill ha förändring. Vi ser på vår omgivning, på samhället, på världen och vet att vi kan göra det här bättre. Nu går vi in i en valrörelse igen, den här gången större och starkare än någonsin. Klart vi kan ta plats i riksdagen, säger Gita Nabavi, nyvald partiledare för Feministiskt initiativ.

– Det känns jättebra, säger Gita Nabavi. Jag fortsätter arbeta som jag har arbetat under ganska många år, men det här blir ett sätt att få en annan plattform och en till person som kan axla och bära tillsammans med Gudrun. Så att vi blir fler, vilket är viktigt för vårt parti.

Gudrun Schyman är väldigt glad över valet.

– Vi kommer att få mycket att göra i valrörelsen, och vi behöver vara två. Gita har jag ju jobbat med i många, många år. Vi har jobbat i partistyrelsen ihop, vi har pratat kommunalpolitik ihop. Hon har god kännedom om partiets politik och har arbetat utåtriktat, hon vet hur man möter media, och det är ju en otrolig avlastning för mig. Det blir dubbelt så bra helt enkelt.


Många nya namn

Konferensen fortsätter med att besluta om den lista till riksdagen som valberedningen tagit fram. Om Fi når upp till fyra procent och således kommer över riksdagsspärren får de 14 riksdagsplatser.

Bland kandidaterna på riksdagslistan finns många nya namn, och mer etablerade dito har fått se sig förpassade till platser långt ner. Detta har orsakat missnöje på vissa håll, där kritiken bland annat gått ut på att kandidaterna valts mer efter identitet och representation än för faktisk kompetens. Valberedningens lista innehåller 59 namn och lördagseftermiddagen har till stor del ägnats åt pläderingar för olika kandidater som medlemmarna önskar lyfta högre upp på listan.


Ser du något mönster i pläderingarna om vad som verkar vara viktigt för medlemmarna?

– Ja, säger Gudrun Schyman, det är många som talar för Martin Jordö, det är ju genomgående. Det är väldigt många som vill säkra Lotten Sunnas plats. Många pratar för Carmen Blanco Valer. Så det är möjligt att det blir lite justeringar av valberedningens förslag, vilket är meningen med den här konferensen.

Valberedningen har gjort ett fantastiskt arbete, tycker Gita Nabavi.

– Det är en väldigt genomarbetad lista och jag har stor förståelse för att det har varit svårt. Den kompetensen som finns bland personerna som kandiderar är helt otrolig. Sedan är det kongressen och valkonferensen som sätter listan. Jag gick ju själv upp och pläderade för Martin Jordö som jag hoppas ska kunna vara ett stöd i de ekonomiska frågorna.


Har du också förståelse för den kritik som uttryckts?

– Om man bara ser listan och inte har sett det gedigna arbete som legat bakom, om man inte ser alla kandidater och deras kompetens, så är det klart att det kan finnas en kritik. Det kan också finnas en besvikelse, speciellt om man har jobbat väldigt mycket för partiet.


Kan det vara svårt att balansera representation och kompetens?

– Jag tror att vi har både kompetens, erfarenhet och representation på den här listan. Jag förstår att det har varit svårt att få en lista som alla kommer att gilla och där alla kommer att förstå de bakomliggande skälen, om man inte ser helheten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: