Popkollo 15 år – firas med festival i Stockholm

2018-02-20 | FemPers padlock

KULTUR

Sedan Popkollo startades i Hultsfred 2003 på initiativ av artisten Marit Bergman har musiklägret för unga tjejer och transpersoner vuxit från 19 deltagare på en plats till 500 deltagare på 16 platser över hela landet årligen. Den 24 februari firar verksamheten 15-årsjubileum med en festival för alla åldrar på Nalen i Stockholm.

FAKTA/Popkollo festival

Den 24 februari på Nalen i Stockholm. Dagsprogrammet pågår 10-18 och kvällsprogrammet 20-02, med åldersgräns på 18 år eller från 13 år i vårdnadshavares sällskap.

Ur programmet:

Workshops i låtskrivande, dj, musikproduktion, ukulele, kör, hbtq (med fokus på t), samt panelsamtal – 15 år med Popkollo, upphovsrätt, musik som mötesplats, vem kan bli producent.

På scen: Beatrice Eli, Hen-Ingvarz, Katthem, Baby baby bullshit + Hemlig gäst! samt dj Meiyáo, dj Suck ma titties med flera.

Biljettpriser finns i en glidande skala från 50-1 000 kronor. Tanken är att deltagare ska kunna betala efter förmåga, men också ges möjlighet att bidra till den fortsatta verksamheten, som i stor utsträckning bygger på ideellt arbete.

Mer info på Popkollos hemsida

Närmare 4 000 tjejer och transpersoner har gått Popkollo under de 15 år som festivalen funnits och 222 kollon har arrangerats för 3 874 deltagare. I ett pressmeddelande framgår också att ”775 ledare har jobbat med kollona, 861 band har bildats och tusentals låtar skrivits, repats och framförts.”

Förutom sommarkollona, som är huvudverksamheten, ligger Popkollo bland annat bakom satsningar som Vem kan bli producent – verksamhet för att förändra normerna i producentvärlden, och Musik som mötesplats – Popkollo för nyanlända tjejer och transpersoner.

– Popkollo vill att alla ska ha samma möjligheter att skapa, spela musik och ta plats i musikvärlden. Vi kommer fortsätta skapa de arenor och sammanhang som behövs för att det ska kunna hända, även de kommande 15 åren, säger Nathalie Appadu, ordförande i riksorganisationen Popkollo som själv gick Popkollo som 14-åring.

Jubileumsfestivalen pågår en hel dag, och kommer förutom workshops att fyllas med panelsamtal, liveakter och dj:s. Medan Popkollo i sin verksamhet riktar sig till tjejer och transpersoner i åldern 10-16 år vänder sig firandet till alla åldrar.

– Vi vill att festivalen ska vara ett tillfälle för de som kanske är nyfikna på popkollo men inte vågat ta steget att anmäla sig till ett kollo att komma och prova på workshops, träffa oss ledare och kunna ställa frågor. Även vuxna som aldrig varit aktiva inom organisationen men kanske hört talas om oss och är intresserade av det politiska och feministiska arbete vi driver - programmet innehåller något för alla oavsett ålder, musikalisk erfarenhet eller ingång i Popkollo, säger Nathalie Appadu.

På programmet finns bland annat en låtskrivarworkshop med Maia Hirasawa och dj-workshop med dj Suck ma titties. På kvällen blir det fest med scenframträdande av bland andra artisten, låtskrivaren och producenten Beatrice Eli, som gästat Popkollo och Vem kan bli producent vid flera tillfällen:

– Att medverka på popkollo har varit så inspirerade! Jag tror det är oerhört viktigt att det finns trygga platser där tjejer och transpersoner får tillgång till teknik, kunskap och gemenskap, säger Eli.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: