Svaret på det brevet från Leif Boork var att peta två av de starkaste spelarna, Jenni Asserholt och Emma Eliasson. Svaret från Hockeyförbundet, på brevet och Boorks agerande, var att de hade fortsatt förtroende för förbundskapten Boork. Konsekvensen av detta har vi sett nu i OS. För att citera tv-sporten; ”ett lag med ängsliga spelare utan självförtroende som fattar dåliga beslut”.
Nu ligger hoppet hos Ylva Martinsen (tidigare Lindberg), U18-landslagets förbundskapten, som tar över efter Boork. Martinsen har spelat i Damkronorna vid tre olympiska spel och sex VM-turneringar, två av dessa som lagkapten. Som förbundskapten har hon haft stora framgångar. Nu i det senaste junior-VM tog U18-landslaget hem ett silver.
Ett gott ledarskap för Damkronorna handlar naturligtvis inte om att vara man eller kvinna. Att jobba för jämställdhet är inte heller könsbundet. Det handlar om viljan och kunskapen att jobba för kvinnor och mäns lika möjligheter att utöva sin (i detta fall) sport. När Riksidrottsförbundet gjorde sin jämställdhetsgenomlysning visade det sig att Hockeyförbundet inte uppfyller något av RF:s kriterier gällande jämställda styrelser, kommittéer och valberedningar. De har en övervikt på mellan 75–100 procent män.
För att det ska bli en förändring behöver hela Hockeyförbundet göra ett omtag. Uttalanden som kom från förbundet efter att ersättningen för landslagssamlingar togs bort: ”hockeyspelare tjänar ändå så bra”, är uttalanden med fokus på Tre kronor. Perspektiven som rör Damkronorna lyser med sin frånvaro. Här behöver hela förbundet, ses över.
Att presentera brevet från de 14 spelarna som en konflikt mellan Boork och Emma Eliasson är att negligera, förminska och att vilseleda. Det är och var en konflikt mellan hockeyförbundet och Damkronorna.
Det finns många exempel på vårt lilla lands lilla hockeydamm och den starka svågerpolitik som råder i hockeyförbundet. Ett av många exempel är tävlingschefen Olof Östling, som uttryckt sitt stöd till Boork under hans fyra år som förbundskapten, han har varit Boorks närmaste kompanjon som assisterande tränare ända sedan Brynäs i början av 2000-talet.
Det behövs, 2018, ett omtag och en genomlysning av hela Hockeyförbundet. För även om en ensam kvinna eller man kan försätta berg så tror jag att det är svårt att på egen hand förändra det svenska hockeyförbundet. Och till alla spelare i Damkronorna som med stolthet tagit på er den blågula tröjan. Ni har försökt att levererat under ovärdiga förutsättningar. Heder till er.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST