Women's march 2018 i New York.

Kvinnoprotest mot Trump tog över USA:s gator

2018-01-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Under helgen imponerade Women’s march i USA återigen omvärlden med sin styrka och bredd. De ändlösa demonstrationstågen på gatorna under årsdagen av Donald Trumps presidentinstallation förra året speglade inte bara det politiska motståndets styrka, utan även kraften hos kvinnorörelsen som mobiliserade miljontals människor över hela landet. I flera av Europas storstäder, däribland Stockholm, samlades tusentals för att visa solidaritet med kvinnorörelsen i USA.

Videoklipp från några av lördagens marscher:

Austin, Texas

Hela USA

London, med flera städer i världen

Bara i Los Angeles deltog 600 000 människor i Women’s March. Det stora antalet har överskridit organisatörernas förväntningar, konstaterar kvinnorättsaktivisten och universitetsläraren Elahe Amani från Los Angeles.

Protester hölls både i stora städer och i små orter från Alaska i norr till kuststäderna i syd. Bo Harrington från staden Newport, Oregon, skrev på sin Facebooksida att: ”I en stad med 10 000 invånare gick 1 600 ut och protesterade!”

Både storleken och bredden på mobiliseringen för kvinnomarschen 2018, var enligt många demonstrationstalare i USA under helgen möjlig tack vare svarta kvinnors engagemang och deras nätverk som ingår i Women’s march. En del talare ville i synnerhet uppmärksamma den ledande roll som svarta och invandrade kvinnor burit i denna marsch vilket tydligt präglade slagorden.

”Women’s march har skapat en kraftfull rörelse som har antänt tusentals aktivister och nya ledare”, sade Tamika D Mallory, ordförande för Women’s march.

Women’s March har åtagit sig att mobilisera ett massivt valdeltagande till det kommande mellanårsvalet av kongressledamöter och guvernörer. Förhoppningen är att kunna använda kraften i folkliga marscher, tillsammans med det arbete som utförs av partnerorganisationerna, för att uppmärksamma vikten av förberedelser inför valet som äger rum i november, berättar Elahe Amani.


Vad betyder dessa marscher för USA och för kvinnorörelsen i landet?

– Den nationella kvinnomarschens gemensamma linje, ”Unity principles”, syftar till att ”skapa ett samhälle där kvinnor – inklusive svarta, infödda, fattiga, funktionshindrade, muslimska, lesbiska, queer, trans- och invandrarkvinnor – är både fria och äger förmågan att ta hand om sina familjer – oavsett familjebildningsform – i säkra och hälsosamma miljöer fria från strukturella hinder”. De här principerna innebär också krav på reproduktiva rättigheter, lgtbqia-rättigheter, arbetstagares rättigheter, medborgerliga rättigheter, funktionshindrades rättigheter, invandrares och ursprungsbefolkningars rättigheter, miljörättvisa samt krav på att våldet i samhället upphör.

Elahe Amani menar att medan många feminister och jämställdhetsaktivister leder denna breda rörelse, är rörelsen som sådan demokratisk:

– Rörelsen håller makthavare – och Trump-administrationen – ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter, av kvinnors och marginaliserade gruppers rättigheter.

De officiella partners som Women’s march samarbetar med består av en blandad skara av organisationer i olika delar av USA.

– I år stödde mer än 200 lokala, community-baserade organisationer i Los Angeles marschen. Inklusive tre iransk-amerikanska grupper, Iranian circle of women’s intercultural network (ICWIN ), Iranian persian american of Greater Long Beach (IPAA )och Farsi voters.


Deltagare på Women’s march 2018/Los Angeles. Foto: Elahe Amani


Women’s march 2018, Denver. Foto: Women’s march and meetup resource


Women’s march 2018, New York. Foto: Alec Perkins


Women’s march 2018, New York. Foto: Women’s march alliance


Women’s march 2018, Los Angeles. Foto: David Geitgey Sierralupe


Women’s march 2018, Baltimore. Foto: Elvert Barnes


Women’s march 2018, Oakland. Foto: Tom Hilton


I en rad stora europeiska städer ordnades marscher i solidaritet med Women’s march och deras krav. I Storbritannien anordnades en stor samling. I Stockholm samlade hundratals på Norrmalmstorg, där Women’s march-arrangörer manifesterade i samarbete med #metoo Sweden och Demokrats abroad.


Foto: Ulrika Westerlund


Foto: Agneta Sandell

Women’s march 2018, Norrmalmstorg i Stockholm.


I Kungsträdgården hölls en antikapitalistisk protest, som sedan anslöt till Women’s march.


Det antikapitalistiska blocket i Women’s march i Stockholm. Foto: Rött Forum


– Trump är en produkt av kapitalismen och han är sexismens, rasismens och homofobins ansikte. Förra årets Women’s Marches slog demonstrationsrekord i USA – men Trump sitter kvar, så kampen måste trappas upp, säger Elin Gauffin, en av initiativtagarna till det antikapitalistiska blocket.

Hon påpekar att skattesänkningar för de rika i USA och sänkt bolagsskatt från 35 procent till 21 procent betalas med enorma nedskärningar på välfärden.

– Just nu får hundratusentals statsanställda stanna hemma utan lön då budgetprocessen kollapsat. Utöver skenande klassklyftor rensar Trump i myndigheter och rättsväsende vilket vrider hela staten högerut. Trumps rasistiska och sexistiska uttalanden radikaliserar den religiösa högern vilket leder till ökat våld – på global nivå osäkrar Trump världen, slår mot flyktingar och tänder nya krigshärdar.

Elin Gauffin ser stora möjligheter till kvinnokamp i de protestvågor som samlat så många kvinnor globalt under senare:

– Det är härligt att se ungdomar och äldre tillsammans. En ny våg av kvinnokamp har etablerat sig i världsskala med Women’s marches, #niunamenos-rörelsen, #metoo och mycket mer med potential att hålla i sig i många år. Som socialist vill jag peka på att könsmaktsordningen har sin bas i det kapitalistiska klassamhället. Det är så mycket mer än att rösta som krävs för att förändra. Rörelsen behöver fokusera på krav på materiell omfördelning från företagsvinster till välfärd, personaltäthet och kvinnors löner.


Elin Gauffin talar i Kungsträdgården. Foto: Rött forum

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: