Simone Biles, en av de över 130 kvinnor som anklagar tidigare landslagsläkaren Larry Nassar för upprepade sexuella övergrepp. Här under OS i Rio 2016.

#metoo: Även Simone Biles utsatt för sexuella övergrepp

2018-01-19 | Bella Frank padlock

SPORT

Fler än 130 kvinnor har stämt USA:s gymnastikförbunds tidigare landslagsläkare Larry Nassar, som nu väntar på sin andra dom efter att ha erkänt sju övergrepp. USA Gymnastics – som länge hade en policy att inte ta misstankar om övergrepp på allvar om de inte var förstahandsuppgifter – kritiseras nu för att inte ha agerat tidigare och för att försöka mörka omfattningen av övergreppen.

RELATERAT MATERIAL:

2017-11-03 | #metoo: ”Tystnad har gett fel människor makt för länge”

Under #metoo-kampanjen berättade flerfaldiga OS-medaljören McKayla Maroney i höstas att hon utsatts för övergrepp av den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar från 13 års ålder fram till OS i London 2012. Även landslagsgymnasterna Aly Raisman och Gabby Douglas har berättat att de utsatts för övergrepp av Nassar och sammanlagt har fler än 130 kvinnor hittills stämt honom för sexuella övergrepp – många av övergreppen skedde när kvinnorna var barn. I måndags berättade den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Simone Biles att även hon utsatts för sexuella övergrepp av Nassar. Nassar dömdes under hösten för ett stort innehav av bilder på sexuella övergrepp på barn till 60 års fängelse. I veckan pågår en ny domstolsförhandling, nu väntar Nassar på ytterligare en dom efter att ha erkänt sju fall av övergrepp, och åklagarna vill att han döms till ytterligare mellan 40-125 års fängelse. USA Gymnastics sade i ett uttalande i måndags att förbundet är ”helt förkrossat” av Nassars brott och att de stöder de som nu har trätt fram. Under veckan har ett hundratal kvinnor vittnat om övergreppen och hur dessa påverkat deras liv. Ett av hans offer, Kyle Stephens, har berättat att hon bara var sex år när övergreppen började. I tisdags vittnade hon mot Nassar:

– Kanske har du förstått vid det här laget att små flickor inte förblir små för alltid. De växer upp till starka kvinnor, som återvänder för att rasera din värld.

Nassar har under fyra OS jobbat med USA:s gymnastikförbund och behandlat gymnaster. Nassar är licensierad läkare och osteopat och övergreppen består framför allt i att han penetrerade sina patienter med fingrar i vagina och anus, under förevändning att behandla smärta. Det har också varit en del av hans försvar i rätten, hans advokater har hävdat att det inte handlat om övergrepp eller sexuell upphetsning från Nassars sida, utan en ren medicinsk behandling. Det finns uppgifter om att det i sällsynta fall används i osteopatisk behandling, men ska i så fall ske med handskar, och om det handlar om en minderårig ska en utomstående vara närvarande i rummet. Flera utsatta har berättat att han varit uppenbart sexuellt upphetsad i samband med penetreringen, att han rört vid deras bröst, att han aldrig använde handskar och att det inte fanns någon annan i rummet när det hände. Många av kvinnorna som nu har stämt honom var minderåriga när övergreppen ägde rum.


”Tänker inte längre bära skuld”

Simone Biles publicerade i måndags ett brev om hur hon utsatts för sexuella övergrepp av Nassar: ”Allt för länge har jag frågat mig: Var jag för naiv? Var det mitt fel? Jag vet nu svaret på frågorna: Nej. Nej, det var inte mitt fel. Nej, jag tänker inte längre bära den skuld som tillhör Larry Nassar, USAG [USA Gymnastics] och andra.
Det är oerhört svårt att behöva återuppleva händelserna och det får mitt hjärta att brista än mer att veta att när jag jobbar för att uppnå mitt mål att tävla i Tokyo 2020 så kommer jag att bli tvungen att återvända till samma träningsanläggning som övergreppen ägde rum i.”, skriver Simone Biles i brevet och kräver en utredning om hur övergreppen kunde pågå så länge. Simone Biles tog fyra guld och ett brons i gymnastik under OS i Rio de Janeiro 2016. Tillsammans med lagkamraterna Laurie Hernandez och afroamerikanska Gabby Douglas har Biles bidragit till större mångfald inom gymnastiken som länge varit en sport som dominerats av vita. Den amerikanska journalisten Angelica Jade Bastien skrev 2016 att Biles närvaro i sporten demonterade den rasistiska historien inom gymnastiken. På fredagen meddelade USA Gymnastics att förbundet bryter kontraktet med Karolyi Ranch, den träningsanläggning i Texas som Biles refererade till i sitt brev, och där många av Nassars övergrepp ägde rum.

I december 2017 stämde McKayla Maroney USA Gymnastics för att ha försökt mörka övergreppsskandalens omfattning genom att betala henne en summa pengar i utbyte mot att hon höll tyst om de upprepade övergrepp hon utsatts för från 13 års ålder. Enligt hennes stämningsansökan försökte USA Gymnastics ”fortsätta att gömma och dölja från offentlig granskning, utomstående utredning och rättsväsende, den sanna naturen av NASSAR’s fruktansvärda sexuella övergrepp på minderåriga.”, rapporterar NPR.


President Barack Obama tog emot delar av USA:s gymnastiklandslag efter OS 2012 i Vita huset. Här med OS-medaljören McKayala Maroney. Foto: Pete Souza.


Anklagelser utreddes inte

Liksom i andra sexualbrottshärvor har övergreppen pågått länge, anklagelser om övergrepp riktades mot Nassar redan under 1990-talet. Många riktar, liksom McKayla Maroney, hård kritik mot gymnastikförbundet för dess agerande, liksom mot Michigan State University där Nassar var anställd – det långvariga uppdraget för USA Gymnastics var oavlönat. Förra året lämnade Larissa Boyce in en stämningsansökan. Enligt den berättade hon om Nassars övergrepp – som skedde första gången när hon var 16 år och tränade gymnastik på universitetet – för gymnastiktränaren Kathie Klages. Enligt Larissa Boyce tog Kathie Klages inte hennes anklagelser på allvar utan varnade henne för att det hon sade kunde få allvarliga konsekvenser för både henne själv och Nassar, rapporterar den Michigan-baserade tidningen Lansing state journal.

Kathie Klages suspenderades i februari 2017 från sin tjänst på universitetet för att ha ignorerat åtminstone en berättelse om Nassars övergrepp. Efter hård kritik mot hur USA Gymnastics hanterat anklagelserna tvingades också dess vd Steve Penny avgå månaden därpå. Det har också framkommit att USA Gymnastics policy länge var att inte polisanmäla misstankar om sexuella övergrepp om dessa inte kom direkt från en som själv varit utsatt. Policyn blev känd i samband med ett annat rättsfall 2013 i delstaten Georgia då två tidigare USA Gymnastics-anställda under ed erkände att anklagelser om sexuella övergrepp ”rutinmässigt avfärdades som hörsägen i de fall de inte kom direkt från ett offer eller ett offers förälder”, skriver tidningen Indystar i ett reportage.


Trefaldiga OS-guldmedaljören berättade i november 2017 att hon utsatts för sexuella övergrepp av Larry Nassar. Foto: Robert Kowal.


Likheter med andra fall

Det fallet gällde tränaren William McCabe. USA Gymnastics anklagades för att inte ha agerat trots att William McCabe hade anklagats för sexuella övergrepp fyra gånger, vilket innebar att när misstankar uppstod vid en träningsanläggning kunde han flytta vidare till en annan delstat och fortsätta övergreppen där. Redan 1998 mottog USA Gymnastics anklagelser om McCabes beteende mot unga flickor. 2005 rapporterade Lisa Ganser McCabe till FBI efter övergrepp mot hennes elvaåriga dotter, sju år efter de första anklagelserna mot McCabe. 2006 dömdes McCabe till 30 års fängelse. Även i fallet McCabe hade det alltså funnits varningssignaler – och uttalade anklagelser – som inte hade utretts eller polisanmälts. Kravet att den utsatta själv var tvungen att vittna för förbundet krockar med hur sexualbrottsoffer ofta påverkas av ett övergrepp. Det är inte ovanligt att det kan ta år, eller decennier, innan en utsatt är redo att berätta utåt. Däremot, påpekar Courtney Kiehl som själv utsattes för övergrepp av en tränare och som grundat stiftelsen Abused children heard everywhere, är det inte ovanligt att en utsatt berättar för en nära vän eller en vuxen hen har förtroende för – men just sådana personer skulle alltså ha avfärdats som ”hörsägen” av förbundet. Och det finns många andra fall av tränare som begår övergrepp, enligt Indystar har USA Gymnastics samlat uppgifter om klagomål på otillbörligt beteende på åtminstone 50 olika tränare.


Aly Raisman tillhörde USA:s framgångsrika gymnastiktrupp i OS i London 2012 och i Rio 2016, de så kallade Fierce five och Final five, tillsammans med bland andra Simone Biles och Gabby Douglas.


USAG:s tidigare vd Steve Penny förklarade under ed att ett skäl till varför de inte agerade på misstankar om de inte direkt kom ifrån ett utsatt barn eller hens föräldrar var risken för ”häxjakt”, eller att anklagelser riktas grundlöst för att man ”ogillar någon”, samt betonade han, ”tränaren är lika mycket en medlem [i förbundet] som idrottaren”. Det är oklart hur länge en sådan policy funnits men en advokat för USA Gymnastics menar att den funnits åtminstone sedan 1990-talet, skriver Indystar. Steve Penny hävdade också att det inte finns något krav för ett idrottsförbund att föra vidare misstankar om sexuella övergrepp till polisen, men jurister menar att förbundet i själva verket sannolikt bröt mot delstatslagen i Indiana, där förbundet har sitt huvudkontor, när de inte polisanmälde misstankar om övergrepp.


Vad gjorde USA Gymnastics?

Nassar var alltså landslagsläkare under OS 1996 och ytterligare tre gånger, 2000, 2008 och 2012. 2015 bröt förbundet med Nassar, året därpå, i september 2016 avskedades han från universitetet efter en granskning av Indystar. Enligt flera olika vittnesmål har andra tränare uppmärksammats på Nassars vana att med sina fingrar penetrera sina offer. På Michigan State University berättade softballspelaren Tiffany Thomas Lopez om detta för tre olika tränare 1999 och 2000 men, säger hon i en stämningsansökan som lämnades in i december 2016, avfärdades detta med att hon ”borde vara tacksam” för att få behandling av en sådan respekterad läkare. Mycket tyder på att Nassar, läkare och expert, tillika omtyckt trebarnsfar samt aktiv i katolska kyrkan, skyddats av sin ställning och popularitet. Aly Raisman, lagkamrat med Douglas och Biles under OS i Rio, säger i en intervju med CNN:s 60 minutes att i stället för att fråga varför hon och andra utsatta dröjt med att berätta om övergreppen bör fokus ligga på förbundets ansvar: ”Varför inte titta på kulturen? Vad gjorde USA Gymnastics, och vad gjorde Larry Nassar, för att manipulera dessa flickor så mycket att de var så rädda för att berätta?”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: