Vi diskusionsbordet med några medlemmar i Zéro Macho. Kända feministen Florence Montreynaud i mitten.

Franska Zéro macho organiserar män mot sexism

2017-12-05 | Johan Tollgerdt padlock

UTRIKES

I Frankrike är det nu möjligt att polisanmäla sexuella trakasserier via internet. Franska feministen Florence Montreynaud arbetar för nya lagar mot sexuella trakasserier i det offentliga rummet. Johan Tollgerdt har träffat Florence Montreynaud och aktiva män i organisationen Zéro macho som ställer sig på kvinnornas sida.

Efter Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood som satte igång #metoo kampanjen, sätter fler franska män ned foten och ställer sig på kvinnornas sida. Under ett möte mellan medlemmar i franska organisationen Zéro macho, Nolltolerans för machism, talas det om framtiden.

– Under kommande gatuaktioner, bör vi män stå i skuggan. Vi ska inte ta över ordet från kvinnorna! Det är de som ska stå i centrum, inte vi, uppmanar någon i gruppen.

Nyligen gjorde franska myndigheter det möjligt att anmäla sexuella trakasserier via internet.

– Det gör det nog enklare att våga ta steget att anmäla och slippa gå via polisen, säger någon annan.

Så går diskussionen bland det tiotal män som samlats på ett kafé i Paris västra stadsdelar.

Med Fred Robert, talesperson för organisationen och kollegan Hugo Salignat sätter vi oss vid ett bord för att prata.

– Det pågår en världsomfattande revolution för kvinnors jämställdhet i kölvattnet av Weinstein-skandalen. Det är bra, tycker aktivisterna.

Fred Robert och Hugo Salignat från Zéro macho.


Mycket att lära

Organisationens budskap är att alla män bör rannsaka sig:

– Har jag varit sexistisk i mitt liv? Hur kan jag bättra mig? Det är frågor varje man bör ställa sig, tycker Fred Robert.

Frankrikes motsvarighet till #metoo-rörelsen heter #balancetonporc, som betyder häng ut ditt svin.

Zéro macho organiserar flera aktiviteter för att nå de franska männen. Fred Robert visar en film på organisationens hemsida från en årlig tillställning som medlemmarna utför.

– Under sommaren tar vi med jämna mellanrum ut strykbräda och strykjärn på boulevarderna. Vi lär andra män att stryka, i jämställdhetens tecken.

– Vi män är ofta lite stroppiga. Vi tror vi klarar allt, menar Fred Robert som arbetar som mäklare, är skild och har tre barn.

Robert understryker att statistiken visserligen visar att allt fler karlar ställer upp hemma med städning, matlagning och barnpassning.

– Men vi har fortfarande mycket att lära, säger han med en suck.

Männen på filmen, ser lite osäkra ut med en skjorta och ett strykjärn i handen. De få som klarar sig, tilldelas ett symboliskt diplom där det står ”jag har utfört strykning i jämställdhetens tecken”.

Det blir lite av en trivsam folkfest över det hela, som leder till många skratt.

– Jag tror det är viktigt att försöka ta kontakten på det här lättsamma viset. För då kan nog jämställdheten gå lite snabbare, hoppas Hugo Salignat.

3 500 män över hela världen har skrivit under Zéro machos upprop. 75 är från Sverige.

– Fast bara ett hundratal män är aktiva i organisationen. Vi skulle behöva bli fler, säger han.


Kampen mot sexindustrin

Organisationen har även målet att verka mot prostitution.

– Där har vi lärt oss mycket av de svenska lagarna som häromåret gick igenom i Frankrike också. Fast hos oss går vi nu längre än den svenska lagen. Kanske Sverige kan lära av oss senare, säger han.

Organisationen arbetar även emot pornografi.

– Kan du tänka dig! Det finns flera miljoner porrsajter. Tragiskt, säger Fred Robert.

Det var den kända författaren och feministen Florence Montreynaud som startade Zéro macho för ett par år sedan. Hon startade en gång i tiden feministrörelsen Chiennes de garde, Vakthundarna.

– Eftersom jag vet hur man startar organisationer av det här slaget, byggde jag en första tegelsten. Sedan är det förstås männen som gör jobbet, säger hon.


Nya lagar

Inom kort släpps Florence Montreynauds bok Zéro macho som bland annat innehåller samtal med män i olika länder i Europa.

– Franska män vill ofta vara galanta och förföra. De tror ofta att det är det enda sättet att få kontakt med kvinnor, säger Montreynaud och tillägger att bakom det göms ofta ett nedvärderande uppförande.

Florence Montreynauds har besökt Stockholm och Göteborg.

– Flera svenska män jag talat med tycks ha släppt dessa krav och de understryker hur skönt det känns att umgås med kvinnor utan tvånget att flirta.

Under den förra socialistregeringen lanserades i Frankrike flera åtgärder för att öka jämställdheten mellan könen. Bland annat blev elva lagstadgade pappa-lediga dagar verklighet, liksom lagen om lika lön mellan kvinnor och män. Nya jämställdhetsministern Marlène Schiappa arbetar på att kunna bötlägga företag som inte respekterar lagen.

– Jag arbetar även på en lag mot sexuella trakasserier på gator och arbetsplatser, har Florence Montreynaud sagt till media. Bland annat vill hon att det bli förbjudet att män visslar efter kvinnor på avenyerna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: