Kosovare Asllani, här under firandet av fotbollslandslagets OS-silver 2016 i Kungsträdgården.

Kosovare Asllani vinnare av Diamantbollen

2017-11-21 | Bella Frank padlock

SPORT

Kosovare Asllani vann Diamantbollen på Fotbollsgalan på måndagskvällen. Hon blev också Årets mittfältare, men då vinnaren på herrsidan inte fanns på plats fick det inte vara med i tv-sändningen och konferenciern hade svårt med hennes efternamn. I sitt tacktal för Diamantbollen riktade sig Kosovare Asllani bland annat till barn och unga:
– Det här priset är också till alla barn och ungdomar som har stora drömmar och som kämpar för att en dag bli någonting.

– Det här är inte bara mitt pris, jag vill främst rikta ett stort tack till min familj som alltid stått vid min sida, till landslaget och mitt klubblaget. Det här priset är också till alla barn och ungdomar som har stora drömmar och som kämpar för att en dag bli någonting. När jag var sex år gammal sade en släkting till mig att fotboll inte var för tjejer, när jag gick i högstadiet sade en rektor till mig att jag skulle sluta med fotboll för att jag slösar med min tid och jag kommer inte någonsin kunna försörja mig på min fotboll. De tände en låga i mig som har brunnit starkare ju fler det har varit som tvivlat på mig och som har gjort att jag står här i dag. Tack så mycket, sade Kosovare Asllani i den direktsända galan som det för bara en vecka sedan var osäkert om landslaget skulle delta i då inget avtal ännu hade nåtts med Svff. Under förra veckan skrevs dock ett nytt fyraårsavtal mellan parterna.

Priset delades ut av Sydsvenskans Pia Rehnqvist, tillsammans med Uefas president Aleksander Ceferin och Svenska fotbollförbundets förbundsordförande Karl-Erik Nilsson, och Kosovare Asllani är enligt motiveringen: ”en spelare som utvecklats mycket defensivt och som har vuxit till en nyckelspelare och ledare i landslaget. Hon besitter fantastiska kvaliteter i form av spelförståelse, målfarlighet, passningsskicklighet och inte minst en vinnande attityd.”


”Borde kunna Asllanis namn”

Kosovare Asllani blev också utnämnd till årets mittfältare. Prisutdelningen skulle ha tv-sänts men ska ha flyttats ur sändning då pristagaren av herrarnas motsvarighet, Emil Forsberg, inte var på plats. Det kritiserade hennes lagkamrat i Linköping, Marija Banusic, på Twitter: ”Beyond me. En sådan stor spelare och någon väljer att inte marknadsföra när Sveriges bästa fotbollsspelare tar emot pris. Riktigt dåligt”. Och när konferencier Fredrik Berling skulle dela ut priset hade han problem med Asllanis efternamn – ett efternamn som också vid ett tillfälle under tv-sändningen stavades fel.

– Han snubblade på mitt efternamn, jag orkade inte med att ta det. Jag var tvungen att gå in och säga Asllani och gå därifrån. Han borde ha kunnat det. Det borde han definitivt, särskilt om man ska dela ut ett pris. Men vad ska jag göra? Det var längesen det hände, när man var liten hände det hela tiden, sade Kosovare Asllani efteråt till Sportbladet.

Landslagsspelaren, tillika årets back, Jessica Samuelsson var upprörd:

– Jag tycker inte det är okej. Det är för slarvigt helt enkelt. Först och främst ska alla veta vem Kosovare Asllani är och vad hon heter. Man måste vara påläst om man inte vet det i så fall. Det är en katastrof, sade hon till Expressen.


”Ut med sunkiga värderingar”

En av galans prisutdelare var skådespelaren Eva Röse. När hon skulle presentera priset som årets målvakt tog hon tillfället i akt att tala om vikten av goda värderingar inom fotbollsvärlden såväl som inte teatervärlden och gjorde kopplingar till #metoo:

– Man kanske kan tycka att teater och fotboll inte har några likheter. Det har de. Båda är kulturer i det sätt att de fostrar och skänker värderingar till våra barn, sade hon och fortsatte:

– Därför tycker jag att det är mäktigt att de starka vindar som blåser i min bransch nu också börjat fläkta över lite till fotbollen. Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fairplay ska gälla ute på planen, inne i omklädningsrummen, i maktens korridorer, rapporterar Expressen.

Priset för årets prestation gick till fotbollslaget Östersund FK (herr). Locker room talk, som startats av Shanga Aziz och Rogiero Silva, vann det nyinstiftade Zlatan-stipendiet, Number 10, om en miljon kronor. Locker room talk arbetar med utbildning för att förändra killomklädningsrummens machokultur och på så sätt bidra till större jämställdhet.

Under galan delades också Fotbollskanalens Hederspris ut till den tidigare förbundskaptenen Pia Sundhage. Enligt motiveringen: ”Inget har kunnat stoppa denna pristagare från att hålla på med fotboll. Som liten fick hon till exempel låtsas vara pojke för att få vara med och spela. Då föddes en stark vilja att med fotbollens hjälp försöka förändra världen – och det har hon gjort. Redan innan hon avslutade sin framgångsrika och barriärbrytande karriär som spelare drog hon i gång som tränare. I dag, drygt 20 år senare, har hennes gärning som ledare resulterat i såväl framflyttade gränser, som några av fotbollens allra finaste titlar och utmärkelser. Fotbollskanalens hederspris 2017 tilldelas Pia Sundhage.”

Pia Sundhage sjöng ett inslag under galan, och ett stipendium till hennes ära om en halv miljon kronor har instiftats. Årets forward blev Tabitha Chawinga, Årets målvakt Hedvig Lindahl, Årets tränare Elisabet Gunnarsdottir, Årets genombrott Tove Almqvist, Årets domare Pernilla Larsson, Damallsvenskans mest värdefulla spelare Filippa Angeldahl.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: