Janine Alm Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Vi står inför en stor förändring

2017-11-17 | Janine Alm Ericson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”Nu är det tid att lyssna på kvinnorna och ta övergrepp på det allvar det förtjänar. Det är dags att kvinnor som är utsatta slutar skämmas, det är dags att samhällsnormen ändras, från att försöka tysta ned till att hjälpa till att lyfta upp, vädra ut och förändra”, skriver Janine Alm Ericson (MP) med anledning av #metoo.

En fullkomlig flodvåg av personliga berättelser om kvinnors utsatthet når nu ut i hela Sverige. Först några enstaka, sedan många och nu senast upprop från hela branscher där kvinnor gått ihop omkring sina erfarenheter och därmed förstärkt bilden ytterligare. Jag skulle tro att fler upprop är att vänta.

Samtidigt som det är förfärligt att läsa, både i de personliga berättelserna, men även omfattningen av händelser, så väcker det ändå en glädje i mig. En glädje som kommer av att berättelserna tas på allvar, att det inte bara blir berättelser som sedan glöms bort utan som återges i tidningar, radio och tv. Att hårda krav på förändring framförs, att inte bara kvinnor engagerar sig, utan att vi även ser många män stå upp och sätta ned foten.

När många kvinnor pratar samtidigt blir det en kör som inte kan överröstas, en kör som inte kan tystas. Och så har det ju alltid varit, när vi är många som står upp tillsammans, då förändrar vi saker. Och nu är verkligen tiden för förändring.

Kvinnor har i alla tider fått utstå ständiga övergrepp och vi vet alla hur historien sett ut här hemma i Sverige och hur det fortfarande är verkligheten i många länder. Att kvinnor inte får äga, inte bestämma över sina liv eller sina kroppar. I Sverige är det ju ett idogt arbete under lång tid som gett oss det vi har; ett av de mest jämställda länderna i världen.

Tillsammans med en ständigt pågående samhällsdebatt har vi också sett till att lagar ändras och hinder för kvinnors frigörelse undanröjs. Det har handlat om allt från äktenskapslagar till förändringar i skattesystemet. Och nu är det dags för ytterligare lagändring, nämligen den om skärpning av strafflagarna för övergrepp och våldtäkt.

Nu är det tid att lyssna på kvinnorna och ta övergrepp på det allvar det förtjänar. Det är dags att kvinnor som är utsatta slutar skämmas, det är dags att samhällsnormen ändras, från att försöka tysta ned till att hjälpa till att lyfta upp, vädra ut och förändra. Här tror jag att den nya samtyckeslagstiftningen som är på gång också kommer att spela en stor roll.

För mig har frågan om att ändra lagen varit självklar ända från början. Miljöpartiet har sedan lång tid tillbaka drivit frågan om samtycke, nästan hela tiden i uppförsbacke. Men för oss har det varit tydligt hela tiden; allt som inte är ett ja till sex är ett nej. Att omöjliggöra att det bara råkade bli ett övergrepp för att den som begick det inte förstod bättre.

Ja, historierna är ju många. Nu är den nya lagen om samtycke på väg fram efter många års politisk kamp från min och många andras sida och nu är en majoritet i riksdagen med på tåget. Lagen kommer innehålla flera delar som ska göra det enklare för kvinnor att hävda sin rätt och den kommer att ändra de normer och värderingar vi har omkring huruvida kvinnors kroppar är något man bara får ta för sig av eller ej. Vi står inför en stor förändring och det är på tiden att alla förstår att allt som inte är ett ja, är ett nej!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: