Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot i Stockholm för Fi.

Nedlagda anmälningar en följd av patriarkala prioriteringar

2017-11-01 | Lisa Palm padlock

OPINION

”När vi lägger 20 miljoner skattekronor på att tillåta nazister demonstrera och samtidigt lägger ned 13 våldtäktsanmälningar varje dag, då är det klart förtroendet brister”, skriver Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot i Stockholm för Feministiskt initiativ.

Lisa Palm är ordförande i Feministiskt initiativ Stockholm.

Notan för när nazister tilläts demonstrera i Göteborg gick på långt över 20 miljoner. Samtidigt lägger polisen ned 13 anmälan om våldtäkt om dagen – och mycket handlar om resursbrist. Ett patriarkalt rättsväsende leder till förtroendebrist när våld mot kvinnor inte prioriteras.

Min vän hade gjort allt hon kunde. Hon hade åkt till akutmottagningen för våldtagna och gjort en polisanmälan. Det fanns dna-bevis, namn på mannen och dokumenterade uppgifter från samtal och sms. Några veckor senare kom brevet på posten, det var från polisen som meddelade att hennes anmälan om våldtäkt lagts ned.

Min väns historia är bara en i mängden av kvinnor som får hem ett brev om att förundersökningen läggs ned. I Sverige är anmälningsfrekvensen hög jämfört med andra länder. Att fler vågar anmäla sexualbrott är en vinst i sig. Det blir tydlig statistik på mäns våld mot kvinnor. Men problemet hamnar på rättsväsendet som inte har resurser att möta upp anmälningarna och utreda brott. Och precis som min vän sa innan hon lämnade in sin polisanmälan – hon visste att det inte skulle leda till åtal.

Det är en förtroendekris för rättsväsendet att vi redan vet att när vi anmäler sexualbrott så kommer det inte att leda någonstans. Och därför är kampanjer som #metoo så viktiga för att hjälpas åt att stödja varandra i våra upplevelser. För där finns det ett förtroende och förståelse.

Könsmaktsordningen är ett demokratiproblem. Att bli utsatt eller rädslan för att bli utsatt för sexuellt våld begränsar flickor och kvinnors liv och minskar inflytandet i det offentliga rummet och samhället i stort. Det spänner över alla livets områden – skola, arbete och delaktighet.

Det sexualiserade våldet handlar inte bara om hur maskulinitetsnormer möjliggör och upprätthåller mäns våld mot kvinnor. Patriarkatet finns inbyggt även i de system som ska skapa rättvisa. Av män för män. Att så många anmälningar läggs ned är bara ett exempel på hur rättsväsendet gör sina patriarkala prioriteringar.

Det räcker inte med att skärpa lagen. Det måste också ligga som högsta prioritet för rättsväsendet att utreda sexualbrott och intensifiera det förebyggande arbetet bland män. Och vi behöver ett rättssystem som inte är patriarkalt i sig. Feministiskt initiativ har presenterat statsbudgeten där vi lägger miljonbelopp för att prioritera sexualbrott och på kommunalnivå har vi gjort fler våldspreventiva insatser än någonsin. När vi lägger 20 miljoner skattekronor på att tillåta nazister demonstrera och samtidigt lägger ned 13 våldtäktsanmälningar varje dag, då är det klart förtroendet brister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: