Saudiarabiens körförbud för kvinnor ska avskaffas

2017-09-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Efter 27 år av saudiska kvinnors kampanjer, medial uppmärksamhet och internationellt stöd, meddelade saudiska kung Salman bin Abdul Aziz på tisdagen att förbudet mot kvinnors bilkörande upphävs.

Dekretet träder i kraft i juni 2018 och kommer att genomföras i enlighet med de gällande ”fastställda rättsliga föreskrifter” i Saudiarabien. Det är oklart exakt hur dekretet kommer att tillämpas i praktiken, meddelade Amnesty international, som samtidigt välkomnar utvecklingen.

Förbudet för kvinnor att köra bil har under åren fått stor uppmärksamhet i västerländska medier, något som störde kungadömet. Saudiarabien har varit det enda landet i hela världen med ett sådant förbud. Genom att upphäva förbudet vill regimen stärka landets varumärke. Dessutom tvingar sjunkande och instabila oljepriser landet att ställa om det ekonomiska systemet. Saudiska kvinnor är i dag mer utbildade än den manliga befolkningen och behövs i den marknadsekonomiska utvecklingen.

Kvinnor som kör bil har tidigare, enligt det saudiska könsapartheidsystemet samt den wahhabitiska läran, ansetts strida mot männens förmyndarskap. Förmyndarskapssystemet behandlar saudiska kvinnor som andra klassens medborgare genom att begränsa och kontrollera kvinnors rörelsefrihet och därmed deras samhällsaktiviteter. Rätten att köra bil och självständigt kunna röra sig i offentligheten har därför varit en betydelsefull fråga att driva för saudiska kvinnor.

Beslutet att upphäva körförbudet har uppfattats som ett steg i rätt riktning för att minska kvinnors beroendeställning. För att kunna köra bil krävs körkort, vilket – precis som för allt annat som gäller kvinnor i Saudiarabien – kräver männens tillstånd. Kvinnor behöver tillstånd från män i sin släkt för i princip allt som sker utanför hemmet. Huruvida dekretet i praktiken kommer att leda till större frihet för alla saudiska kvinnor återstår att se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: