Spelare i Oakland Raiders knäböjde under nationalsången inför matchen mot Washington Redsk*ns i söndags.

Stort gensvar för Kaepernicks protest efter Trump-attack

2017-09-26 | Bella Frank padlock

SPORT

Ett år efter att Colin Kaepernick drog igång sin protest mot hur svarta behandlas i USA genom att vägra stå upp i samband med nationalsången har han fått ett massivt gensvar. Detta efter att Donald Trump i fredags attackerade idrottare som protesterar mot rasism med uttryck som ”son of a bitch” och uppmanade ägare att ge spelarna sparken. Svaret blev omedelbart: I helgen deltog spelare från åtminstone 25 av NFL:s 32 lag i någon form av protest.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-06 | USA: Megan Rapinoe knäböjde under nationalsången i protest

2016-09-02 | NFL-spelare som vägrade stå till nationalsång stöds av veteraner

2016-07-26 | Basketspelare: Vi fortsätter stödja Black Lives Matter

Det var på ett valmöte för den republikanske senatorn Luther Strange i Alabama i lördags som president Donald Trump gick till frän attack mot idrottare som använt sin röst för att protestera mot rasism och polisvåld. Presidenten fortsatte attackera idrottare på Twitter och på söndagen, matchdag i NFL, deltog ett stort antal spelare i en stor majoritet av NFL:s 32 lag i protester. Även ägare och lagledare deltog i olika typer av protester genom att stå i armkrok med spelare under nationalsången och artisten Rico Lavelle som sjöng nationalsången innan Detroit Lions match avslutade med att knäböja och höjde sin knutna näve. Flera lag, bland andra Pittsburgh Steelers valde att stanna i omklädningsrummet under nationalsångens framförande.

Flera spelare från bland andra New England Patriots, Jacksonville Jaguars, Cleveland Browns, Atlanta Falcons, Detroit Lions, Tampa Bay Buccaneers, Minnesota Vikings, Baltimore Ravens, Denver Broncos, Buffalo Bills, Miami Dolphins, Pittsburgh Steelers, Seattle Seahawks, Tennessee Titans, Cincinnati Bengals, Green Bay Packers, Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers, Miami Dolphins, New York jets, Philadelphia Eagles, New Orleans Saints, Washington Redskins knäböjde, liksom hela the Oakland Raiders offensiva linje, rapporterar CNN. Det vill säga: Spelare från en överväldigande majoritet av NFL:s 32 lag har deltagit i protester efter att Trump gav sig in i diskussionen. Trumps attack på spelare som tagit ställning mot rasism har därför inneburit ett massivt genombrott för sådana protester som har pågått under många år, men som under ett års tid har skett inom NFL genom att spelare vägrar stå upp under nationalsång, en protest som drogs igång av spelaren Colin Kaepernick.


Protesterat i ett år

Det var för ett drygt år sedan som Colin Kaepernick under försäsongen för San Francisco 49ers i NFL började med sin tysta protest mot polisens många dödsskjutningar av svarta personer i USA. I stället för att stå upp under nationalsångens framförande i samband med match valde Kaepernick att ”ta ett knä” som det brukar heta inom sporten, det vill säga med ena knät i marken, eller sitta ner.

– För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt ett annat håll. Det ligger kroppar på gatorna och folk får betald tjänstledighet och kommer undan med mord, sade han till NFL Network i september förra året och syftade bland annat på de många svarta personer som dödats i samband med polisingripanden i en lång rad uppmärksammade fall som Michael Brown, Eric Garner och Tamir Rice. När han senare utvecklade sin kritik mot hur svarta och andra minoritetsgrupper behandlas i landet förklarade han:

– Jag kommer att fortsätta sitta ner... jag tänker fortsätta att stå med människor som förtrycks. För mig är det här något som måste förändras, och när det sker en meningsfull förändring – och jag känner att flaggan representerar det den är tänkt att representera, och det här landet representerar människor på det sättet som det ska – då kommer jag att stå upp, sade han.

Under en längre tid har han inte varit kontrakterad, trots att han har tillhört en av de bäst presterande quarterbackarna. USA today skriver att det nu är dags att något lag gör slag i saken och kontrakterar Kaepernick. Josh Peter skriver i USA today att ägarna i stället för att bara göra uttalanden bör ta ställning för Kaepernick genom att låta honom spela. Kaepernick avslutade sitt kontrakt med San Fransisco 49ers efter förra säsongen, det är oklart om hans protester har att göra med att han inte fått något nytt kontrakt men många tror att det har spelat roll. Peter påpekar att quaterback-positionen är utsatt och att det ofta är en tidsfråga innan en QB skadar sig och ett lag kommer att behöva en reserv. ”Kan det laget verkligen göra ett misstag om de skriver kontrakt med en quarterback som ledde sitt San Fransisco 49ers till Super bowl 2012?”. Kaepernicks statistik för förra säsongen talar sitt tydliga språk menar Peter: ”Det här är en man som förtjänar att finns bland NFL:s spelare”.


Tidigt stöd

Under året har han fått stöd av många andra spelare inom amerikansk fotboll, men även av basketspelare och fotbollsspelare som Megan Rapinoe. I september förra året knäböjde den rutinerade landslagsstjärnan Rapinoe inför en match med Seattle Reign.

– Det var en liten gest till Kaepernick och allt han står för just nu. Jag tycker det är ganska vidrigt hur han har behandlats och hur mycket av media har bevakat det och fick det att handla om något som det inte handlar om, sade hon då till American soccer now och efterlyste en mer eftertänksam dialog om frågor som rör rasism i landet.

Colin Kaepernick var långt ifrån den förste idrottaren att protestera mot rasistiskt polisvåld. Några månader innan han inledde sin protest förra året deltog många spelare från flera olika basketlag i WNBA i protester, bland annat genom tröjor med texten Black Lives Matter, bära tröjor ut och in med mera. Tina Charles, en av WNBA:s toppstjärnor bar sin t-shirt ut och in och stöttade andra spelare som tidigare fått böter av WNBA på grund av protester.

– Efter att ha sett den afro-amerikanska mannen skjutas tre gånger efter att ha hjälpt en autistisk person ut i morse i Florida visste jag att jag inte kunde vara tyst, sade hon i juli förra året.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: