Martina Skrak hoppas på att medierna bevakar politiken och inte bara spelet.

Ta från de rika – ge till de fattiga

2017-09-15 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Skattesänkningarna på 140 miljarder har gynnat de stora företagen, de rika, främst män och missgynnat kvinnor och de med lägst inkomster. Konsekvensen blir sämre välfärd. Det vill Martina Skrak, (V), ändra på i nästa val.

Martina Skrak, oppositionskommunalråd (V) i Malmö. Som jämställdhetskommunalråd var hon pådrivande i arbetet med jämställdhetsintegrering, ett arbete som belönades med Svenska jämställdhetspriset 2016.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Jag hoppas att valrörelsen kommer att handla om ovanförskapet och makt. Om hur klassklyftorna växer och om att svaret på många av samhällets problem måste vara radikal omfördelning från rik till fattig, från män till kvinnor. Det är tydligt att regeringen inte varit intresserad av att göra några större förändringar i den ekonomiska politik som den tidigare högerregeringen la fast. Skattesänkningarna på 140 miljarder har gynnat de stora företagen, de rika, främst män och missgynnat kvinnor och de med lägst inkomster. Denna ekonomiska politikens konsekvens är en sämre välfärd. Där kvinnor får det stressigare och en sämre arbetsmiljö, där sjukskrivningarna ökar och lönerna är för låga. Det får konsekvenser när vi tvingas lämna våra barn till växande fritidsgrupper och när våra nära och kära får en sämre omsorg och vård. När vi tvingas gå från döttrar till anhörigvårdare. En trasig välfärd ger trasiga människor.

– För mig är kvinnors ekonomiska oberoende och en bra och trygg välfärd grundläggande  viktiga feministiska krav.

Vilka är dina farhågor?

– Jag är rädd för att politiska och ideologiska frågor försvinner från agendan, att allt blir en fråga om spel. Det är uppenbart att Socialdemokraterna har gått högerut och att nästan samtliga partier tävlar med Sverigedemokraterna om att lägga repressiva förslag. Att det pratas mer om fotbojor och interneringsläger än om skyldigheten att föra en human flyktingpolitik. Att det pratas mer om övervakningskameror än hur vi ska bygga fler bostäder. Att det pratas mer om slöjförbud än om kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Med en mer högerpopulistisk debatt följer också ifrågasättandet av viktiga feministiska framsteg, till exempel aborträtten, hat och hot i det offentliga rummet mot oss som är feminister, antirasister och socialister. Det är viktigt att vi lyckas visa hur många vi är som vill någonting annat med samhället, att vi lyckas bygga hopp inför ett öppet, jämställt och jämlikt samhälle. 

Och hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften den här gången?

– Det är uppenbart att sociala medier blir än viktigare i denna valrörelse men jag hoppas att de rikstäckande medierna fortsätter att bevaka politiken och inte bara spelet. Det finns avgörande skillnader mellan Vänsterpartiet och andra partier i dag, i synen på makt, ekonomiska frågor, flyktingpolitiken och rätten till arbete och bostad, för att nämna några frågor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: