Sveriges enda basketcup för tjejer drar igång

2017-09-01 | Julia Eriksson padlock

SPORT

Första helgen i september arrangeras Höstcupen i Göteborg, Sveriges enda basket-cup för tjejer. Initiativet kommer från föräldrar vars döttrar spelar i Högsbo basketklubb. Feministiskt perspektiv har intervjuat Thorbjörn Jonsson, en av grundarna.

– Vi startade Höstcupen för fyra år sedan, för våra döttrars skull. I vanliga fall får killarna mycket utrymme i hallarna. Det är oftast fler pojklag som ställer upp i turneringar och pojkarna är mer högljudda och tar lätt över, säger Thorbjörn Jonsson som är lagledare och förälder till en flicka som spelar i Högsbo basketklubb.

Jonsson och ett gäng föräldrar tyckte att tjejerna borde få en egen helg.

– Så de kan få det utrymme de förtjänar och behöver. Nu får de umgås och en bättre chans att lära känna varandra och andra idrottare, fortsätter han.

Tävlingarna riktar sig till tjejer mellan tolv och femton år och föräldrarna lanserar turneringen som ”Årets häftigaste tjejcup”.

– Anledningen till att vi vill kalla det för årets häftigaste tjejcup är för att det här faktiskt är den enda cupen i Sverige som arrangeras för basketspelande flickor, och det är ju häftigt, säger Thorbjörn Jonsson.

Även om resurserna inom basketen fördelas jämnt mellan pojklag och flicklag, menar Jonsson att tjejerna lätt hamnar i skymundan.

– När det kommer till de flesta turneringar så anländer man till ganska stora hallar, och de allra flesta gånger så är pojklagen fler än flicklagen. Släpper du in sex pojklag i en hall tillsammans med tre flicklag så drar sig flickorna undan, det har vi sett.

Syftet med cupen är att tjejerna ska få tid att lära känna varandra och idrottare från andra lag. Deltagarna kommer bo på en skola över helgen där de gemensamt äter, umgås och sover.

Sammanlagt kommer 112 matcher att spelas och 46 lag har anmält sig. På fredagen drar allt igång med matcher från klockan 16 till 23 på kvällen, och sedan fortsätter det på lördagen och söndagen från tidig morgon till sen kväll.

– Det är en härlig känsla att få vara med och arrangera det här, det är jättestort och det krävs mycket planering. Det bästa är att se att tjejerna tar plats och får spela på sina egna villkor. De senaste åren som vi arrangerat Höstcupen har varit väldigt lyckade med intensivt spelande och nya vänskaper som knyts.

Jonsson säger att han kanske inte själv benämner sig som en eldsjäl, men att han tycker det är roligt att vara med och dra i trådarna. Han gör det här för dottern och tjejernas skull men menar att det är lika givande för honom själv.

– Jag gör ju det här för ungdomarna, det är roligt att se dem växa. Men det är viktigt att komma ihåg att det krävs engagerade föräldrar för att landa ett sådant här stort event. Lika viktigt är det att föräldrarna tycker det är roligt för att något sådant här över huvud taget ska kunna hända.


Thorbjörn Jonsson är lagledare och förälder inom Högsbo basket.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: