Sittstrejkande ungdomar med sin talesperson Fatemeh Khavari på Medborgarplatsen.

”Vi är rädda för döden”

2017-08-11 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Polisen flyttade de sittstrejkande unga asylsökande afghanerna från Mynttorget till Medborgarplatsen på onsdagen. Manifestationen växer för varje dag som går. Allt fler stockholmare kommer för att visa stöd. På torsdagen fick manifestationen besök av miljöpartisterna Gustav Fridolin, utbildningsminister och Maria Ferm, talesperson i frågor som rör migration och lika rätt samt av migrationsministern Heléne Fritzon.

FAKTA/Afghanistan de senaste dagarna :

De senaste dagarna har talibaner dödat 52 civila och tagit hundratals som gisslan i Sarpol i norra Afghanistan. Fyra statsanställda kvinnor har mördats av okända gärningsmän, 40 kilometer utanför Kabul. På onsdagen rapporterades om ännu en självmordsattack i centrala Kabul.


Situationen i Afghanistan enligt Amnesty international, UNHCR och UNOCHA:

  • 2016 beräknades det finnas 1,4 miljoner internflyktingar i Afghanistan.

  • 56 procent av internflyktingarna var barn. I grannlandet Pakistan beräknas det finnas omkring 2,5 miljoner afghanska flyktingar, och i Iran uppskattas antalet till runt tre miljoner. Siffrorna är osäkra, då många lever i länderna utan att ha registrerats som flyktingar.

  • Enligt FN-organet OCHA, som samordnar humanitära frågor, har 9,3 miljoner afghaner behov av ­humanitär hjälp. Det motsvarar över 33 procent av befolkningen.

  • Cirka 9 miljoner saknar eller har mycket begränsad tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård.

Allt fler unga afghaner reser från andra delar av landet för att delta i unga afghanska asylsökandes sittstrejk på Medborgarplatsen i Stockholm.

Sittstrejkens talesperson Fatemeh Khavari håller små informations- och pepptal hela tiden och välkomnar de nya som ansluter sig sittstrejken. Hon berömmer dem för att ha organiserat en manifestation som är unik i Sveriges moderna historia.

– Många av oss är födda som flyktingar (i Iran eller Pakistan), våra föräldrar var tvungna att fly kriget, det är andra som startade krig men vi unga betalar priset. Men nu vägrar vi att vara offer, vi vill rädda våra liv.

Khavari talar om vikten av enighet, att hålla ihop och inte ge upp sina krav. Framför allt vill hon att ungdomarna inte ska låta sig provoceras av de som stör och attackerar manifestationen. Hon berättar om en man som kom och störde på onsdagskvällen.

– Han ropade och ställde frågor, en del förnedrande påståenden, när polisen ville stoppa honom sade vi till polisen att han har ställt frågor, och att han har rätt att uttrycka sig och vi vill svara honom. Han sade: vi har hört och sett att de som flyr sina länder har redan förstört sitt eget land och nu ska de förstöra ett nytt land...

– De flesta som är här är födda efter 1990, dessa unga har inte startat något krig i Afghanistan... Det är vi som måste fråga er vuxna varför våra rättigheter kränkts, vi har inget ansvar för det som skedde innan vi ens var födda. Vi är inte skyldiga någon, det är ni vuxna som är skyldiga oss unga.På torsdagen kom utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tillsammans med partikamraten och gruppledaren i riksdagen Maria Ferm och svarade på ungdomarnas samt några oroliga lärares frågor. Fatemeh Khavari sade till Fridolin:

– Vi är rädda för döden! Afghanistan är inget säkert land.

Gustav Fridolin påpekade flera gånger att han inte är på manifestationen för att hålla tal, eller ”ge förhoppningar som jag inte vet att jag kan infria, det vore fel av mig”. Han fördömde nazisternas attack mot manifestationen på Mynttorget.

– Vi är många i Sverige som känner en stark solidaritet med er som sitter här, inte minst solidaritet med rätten att uttrycka er situation och berätta om den efter det ni var utsatta för (attacken på Mynttorget, reds anm). Sverige har en stark yttrandefrihet, i den ingår rätten att demonstrera.

Många deltagare i sittstrejken ifrågasatte Sveriges bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan, något som leder till att utvisningarna inte stoppas.


2017-08-07 | Allt fler ansluter sig till sittstrejken på Mynttorget


Maria Ferm, som själv åkte till Afghanistan i våras för att observera säkerhetsläget, sade:

– Säkerhetsläget har försämrats under den senaste tiden, stora brott mot mänskliga rättigheter pågår, vi tycker att det är väldigt farligt i Afghanistan. Hazarer är särskilt utsatta. Vi tycker att det är en anledning att man inte borde utvisa till Afghanistan.

Gustav Fridolin påpekade att han har respekt för Migrationsverkets generaldirektör och sade till ungdomarna att Migrationsverket som myndighet har fått uppgiften att följa lagarna och det är den myndighet som bedömer hur lagen ska tolkas. Dessutom menade han att det inte är politikernas uppgift att bestämma hur säkerhetsläget i olika länder är.

Angående samtalen med Fridolin och Ferm sade Khavari:

– Det var bra, men vi fick inte så tydliga svar, men vi tackar dem för att de har kommit hit. Men den som vi bjöd kommer inte. Mikael Ribbenvik har meddelat att han inte kommer, för han har inget att säga om säkerhetsläget.

Migrationsverkets Ribbenvik har skrivit ett brev till Fatemeh Khavari och Ung i Sverige.

”Jag uppskattade vårt samtal för några veckor sedan då vi tillbringade mer än en timme tillsammans och då du framförde de frågor ni lyfter i dag. Jag vill försäkra dig om att jag lyssnade både på dig och andra personer från er organisation som jag träffade samma vecka. Jag ställde även upp när ni ville filma ett samtal med mig. Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som i dag”, skriver generaldirektören enligt DN.

Senare på torsdagen besökte även Heléne Fritzon, migrationsministern, demonstranterna på Medborgarplatsen och gav ett viktigt besked angående ansvaret för de unga afghanernas säkerhet:

– Migrationsministern sade: ”Vi har förtroende för Migrationsverket och det ni vill är upp till Migrationsverket.” Och det är bra, för när Ribbenvik kommer hit, då kan han inte passa sitt ansvar till någon annan, säger Fatemeh Khavari.FLER RELATERADE ARTIKLAR:

2017-08-04 | #Pride2017: Ett rum av obesjungna hjältar

2017-06-13 | Utvisades från Sverige – dog i terrordåd i Kabul

2016-08-08 | Stockholm: Asylsökande protesterar utanför riksdagen

2016-06-23 | Ilska efter asylpolitiska beslutet

2016-05-17 | Feministisk samling satte gränser i fokus i helgen

2016-03-01 | ”För att rädda rätten till asyl krävs mobilisering på EU-nivå”

2016-02-16 | ”Om det fanns lagliga flyktvägar skulle vi inte ha könsobalans”

2016-02-12 | Nytt förslag ökar otryggheten för prövade människor på flykt

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: