Långt fängelsestraff för aktivism mot tvångsvräkningar

2017-08-11 | FemPers padlock

UTRIKES

Trots massiva protester valde appellationsdomstolen i Phnom Penh att fastställa domen på två och ett halvt års fängelse för internationellt uppmärksammade människorättsförsvararen Tep Vanny, en av många kvinnor som blev heltidsaktivister när 3 000 familjer 2008 tvingades med våld från sina hem i Boeng Kak-området i Kambodja.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-26 | FN påminner om staters ansvar bortom nationsgränserna

2017-06-02 | Kambodja: Spänt läge bromsar kvinnorna i viktigt lokalval

2012-12-14 | Kräver sin mark tillbaka

Tvångsförflyttningen i Boeng Kak 2008 är den största sedan röda khmerernas styre över Kambodja. Tep Vanny är en av många kvinnor som gjorde motstånd och fick en framträdande roll i kampen för landrättigheter och mot tvångsvräkningar i Kambodja.

Tep Vanny och flera andra har gripits flera gånger, bland annat i samband med en fredlig demonstration 2013. Hon greps och fängslades också den 16 augusti 2016 efter att ha deltagit i en ceremoni i Boeung Kak som en del av kampanjen ”Black Monday”.

I februari i år dömdes hon till 30 månaders fängelse för påstådda brott i samband med manifestationen, rapporterar Amnesty.

Domen överklagades, och när appellationsdomstolen skulle behandla Tep Vannys fall den 8 augusti anordnades en protestaktion utanför domstolen. Men fängelsedomen fastställdes och nu återstår 18 månader av det två och ett halvt år långa straffet. Tep Vanny är i dag en av Kambodjas mest kända aktivister och enligt Amnesty international ”en symbol för fredlig aktivism”.

– Min pappa sade till mig, att om du dör utan att ha gjort någonting med ditt liv, då har du slösat bort det. Jag är inte rädd, jag är beredd att offra mitt liv för att vi ska få vår mark tillbaka, berättade Tep Vanny i en intervju med Feministiskt perspektiv 2012.


Protestaktionen utanför domstolen den 8 augusti. Foto: Licadho

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.