Protest i Pnom Penh, 2015.

Kambodja: Spänt läge bromsar kvinnorna i viktigt lokalval

2017-06-02 | Annette Ulvenholm Wallqvist padlock

UTRIKES

På söndag går Kambodja till lokala val. Ett val som är något av en temperaturmätare inför det nationella valet nästa år. Mycket står på spel. Det ledande oppositionspartiet CNRP har medvind. Samtidigt varnar den regerande premiärministern Hun Sen, som suttit vid makten i över 30 år, för att han inte accepterar en valförlust för det egna partiet CPP. Det spända politiska läget försvårar för kvinnor som vill ha politisk makt.

RELATERADE ARTIKLAR:

2012-12-14 | Kräver sin mark tillbaka

2011-06-17 | Textilarbetare svimmar i Kambodjas fabriker

Kvinnoorganisationer i Kambodja har länge arbetat för att stärka kvinnor att delta i politiskt beslutsfattande. Trots de många hinder de möter både på hemmaplan och i politiken har allt fler kvinnor börjat engagera sig politiskt och många hoppas på att de lokala valen ska bli ett genombrott för kvinnorna.

Men nu kritiseras både regeringspartiet CPP och det ledande oppositionspartiet CNRP för att de inte fått fram tillräckligt med kvinnor som representanter. Lite drygt 22 procent av CPP:s kandidater är kvinnor och bara 16 procent av CNRP:s kandidator. Av Kambodjas 1 646 kommuner är det bara 103 som har en kvinna i topp på valsedeln.


Hårdnande klimat

Samtidigt hävdar flera kvinnor som kandiderar att de petats långt ner på vallistorna, för att ge plats för män.

– Jag fick flest röster när partiet röstade om rangordningen på valsedlarna. Ändå blev jag fyra på listan. Alla diskriminerar kvinnliga kandidater – på alla nivåer och i alla partier, berättar Thong Somearn, som kandiderar för CPP i Koki kommun, för Phnom Penh post.

Kvinnors ställning i Kambodja är traditionellt svag. De förväntas i första hand ta hand om hushållet och inte engagera sig i samhällslivet. Den offentliga arenan har länge varit förbehållen männen. Men nu har flera av de kvinnor som trots allt tagit steget in i politiken, uppmanats att lämna plats för männen på grund av det spända politiska läge som råder i Kambodja.

Det är de lokala partierna som väljer representanter till Kambodjas senat och en seger för oppositionspartiet i många kommuner kan innebära att regeringspartiet tappar sin majoritet och får svårt att driva igenom ny lagstiftning. Premiärministern Hun Sen har sagt att en valförlust för det egna partiet kan hota freden i landet och att han är beredd att försvara makten med våld. Under det senaste året har klimatet hårdnat. Människorättsförsvarare i landet får det allt svårare att göra sig hörda, flera har fängslats på grumliga grunder.


Valbar kandidat

Kong Chheng, har varit CPP:s toppnoterade kandidat i Koki kommun sedan kommunvalet infördes 2002. Han menar på att Thong Somearn blivit nedflyttad på listan eftersom hon inte anses vara ”lika valbar som en man”.

– En kvinna kan inte kandidera till kommunchef om inte folket älskar och stöder henne. Det är den som presterar som kan locka flest anhängare, sade Kong Chheng till Phnom Penh post och tillade att hans långa erfarenhet som kommunchef gjorde honom till en bättre kandidat är Thong Somearn.

Men Ros Sopheap som, är ledare för Gender and development Cambodia, GADC, är kritisk. Hennes organisation arbetar sedan länge för att stödja politiskt engagerade kvinnor.

– Jag kan nämna många duktiga kvinnor som kan kliva fram och ta politiskt ansvar. Men männen är rädda för att kvinnorna ska ta ifrån dem deras förmåner, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: