Jessika Rylle Spångberg, Katarina Svensson, Malin Björk och Madelene Korsgren Appelqvist är några av de som deltar i EM-panelens dag två.

#EM2017: ”Sverige har äntligen vågat ta chanser mot tyskarna”

2017-07-18 | Bella Frank padlock

SPORT

Dag två av fotbolls-EM bjöd på svensk EM-premiär och det efterlängtade slutet på förlustsviten mot Tyskland i mästerskapssammanhang. Ett poäng mot Tyskland är klart godkänt enligt EM-panelen som här recenserar EM-måndagen då även Italien och Ryssland möttes. Ryssland som Sverige möter på fredag imponerade och Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius är några av de svenska spelare som panelen är mest nöjd med efter premiären.

RELATERADE ARTIKLAR/EM-PANELEN:

2017-07-17 | Dag 1 i #EM2017: Nederländerna får bäst betyg av EM-panelen

2017-07-14 | #EM2017: EM-panelen guidar dig genom mästerskapet

FAKTA/EM-panelen

EM-panelen består av fotbollsälskare- och experter från Facebookfotbollsgruppen Rylles tipsgrupp som varje år pratar fotboll och tippar på matcher i allsvenskan samt kring mästerskap. Gruppen har startats och drivs av Jessika Rylle Spångberg.

Ett tips från panelen är att följa spelares olika sociala medier-konton.


För den som är i Stockholm kommer Klubb fotbollsfeminist ha arrangemanget Boll & bröl på Barbro i samband med alla Sveriges gruppspelsmatcher.

Läs också reportaget från Boll och bröl:

2017-07-18 | #EM2017: Fotbollsfeminister såg Sverige bryta förbannelsen

Madelene Korsgren Appelqvist, 40 år, bor i Åkersberga och jobbar som personlig assistent.

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst?

– Ryssland ägde matchen rakt igenom. Italien hade några farliga chanser men Rysslands målvakt och Elena Danilova var helt klart bäst i dag. Italien får inte till passningsspelet alls i första halvlek och verkade mest stressade. De vaknade till i andra halvlek men det räckte inte. En riktig överraskning i den här gruppen.

Linda Sembrant och Stina Blackstenius var bäst i Sverige i matchen. Lina Magull i Tyskland. Sverige har äntligen vågat ta chanser mot tyskarna. Hedvig Lindahl har varit helt jävla bra i sina räddningar.


Efter att ha sett matchen ikväll, vad tror du om Sveriges fortsättning i turneringen?

– Får Sverige till kantspelet så tror jag på final.


Jonna Valenzuela, 32 år, jobbar som lärare och bor i Malmö men ser Sveriges gruppmatcher på plats i Nederländerna:

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst?

– Jag såg endast Sverigematchen igår. Det var härlig stämning och mycket glöd i publiken trots att inget av lagen imponerade. Hedvig Lindahl bäst i Sverige och Stina Blackstenius visade enorm styrka när hon kom in. I Tyskland var det Dzsenifer Marozsán som såg hårdast och stabilast ut tyckte jag.


Efter att ha sett matchen ikväll, vad tror du om Sveriges fortsättning i turneringen?

– Jag tror tyvärr inte att den här matchen kan ge någon hint om hur det kommer gå för Sverige sedan i turneringen. Men klart är nog att alla spelarna kommer ge allt för att Pia Sundhage ska få en sista medalj med Sverige.


Malin Björk, 45 år, bor i Bryssel och jobbar som EU-parlamentariker.

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst?

– Ett poäng mot Tyskland är mer än godkänt (även om SVT reportrarna gnällde?!). Visst hade tyskorna tryck och chanser på mål, men vi har ju Hedvig Lindahl 😊! Och vi hade några skarpa lägen också.

Kosovare Asllani var fantastisk tycker jag. Lotta Schelin var en klippa och stark också defensivt. Och så Hedvig Lindahl som räddade avgörande strålande minst två gånger.


Efter att ha sett matchen ikväll, vad tror du om Sveriges fortsättning i turneringen?

– Jag är optimist, jag tror att Sverige tar sig till final. Det är ett mästerskapslag!


Jessika Rylle Spångberg, 45 år, bor i Krokom i Jämtland.

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst i dag?

– Det var intressant att se Italien-Ryssland utifrån att Sverige kommer att möta dem i gruppen. Det var en överraskning att Ryssland vann och framförallt att Italien såg så oorganiserat och svagt ut. Trots bollinnehav på 60 procent kändes det inte som de var farliga och skottstatistiken såg ungefär likadan ut för båda lagen – och när Ryssland anföll blev det farligt. Italiens målvakt Chiara Marchitelli kändes osäker. Backen Sara Gama som jag tyckte höll upp backlinjen lite gick ut skadad vilket försvagade Italien ännu mer.

– Ryssland var kanske egentligen inte så bra, men det var roligt att se att de var så organiserade! Jag blev väldigt nyfiken på deras tränare Jelena Fomina som coach. Jag måste lyfta Elena Danilova som inte bara gjorde mål utan hela tiden högg och Ekaterina Sochneva gjorde mycket grovjobb, var först på boll och fördelade bollar. Men främst vill jag lyfta Rysslands målvakt Tatyana Shcherbak som jag aldrig hört talas om och som gjorde fantastiska räddningar och som gav ett väldigt stabilt och starkt intryck. Hon påminde mig lite om Hope Solo, inte bara det var på grund av utseendet utan också den säkra spelstilen.

– Det är fantastiskt kul med en poäng i en premiärmatch mot Tyskland och att Stina Blackstenius kom in och gjorde en så stark insats, som oftast. Som alla svor jag över hörnorna och hickade till av att även Nilla Fischer gjorde lite missar, även om hon kompenserade dem med avgörande insatser. Jag tycker fortfarande att vänsterkanten inte är så stark även om det i andra halvlek kändes mer stabilt och att Linda Sembrant är en trygg klippa. Många säger att försvarsspelet var bra, men jag tycker det såg lite skakigt ut.

– Men visst - det var Tyskland vi mötte och de förde matchen i stort sett, 7 offsides fick de. Främst vill jag lyfta Hedvig Lindahl – som var säker och gjorde viktiga räddningar. Och sedan Kosse [Kosovare Asllani] som jag tycker slet och var inblandad i mycket hela matchen. Hon gjorde en del felpass, men det var härligt att se hennes inställning och vilja att vara med. Det var en låst match i övrigt och svårt att riktigt bedöma insatserna. På önskelistan: Ta tillvara hörnor, gör mindre felpass och Stina Blackstenius in från början så att vi blir lite vassare i den sista tredjedelen.


Efter att ha sett matchen ikväll, vad tror du om Sveriges fortsättning i turneringen?

– Vi går till final!


Eva-Britt Svensson, 70 år, Växjö

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst?

– Rysslands spel både förvånade och imponerade på mig. Jag hade inte förväntat mig så bra spel medan Italien inte levde upp till den klass Italien brukar visa upp. Kanske de också - liksom jag gjorde - underskattade Rysslands spel. Beträffande Sverigematchen storspelade Hedvig Lindahl och i många jämna matcher på den här nivån kan målvaktsspelet vara avgörande för slutresultatet. Om det stämmer och Hedda fortsätter att storspela kan det alltså gå mycket bra för Sverige. Tycker också att hela laget visade stark kämpaglöd. Vill nog också lyfta fram Blackstenius insatser den tid hon var inne.


Katarina Svensson, 54 år, bor i Malmö.

Vilka lag har imponerat mest på dig i dag och varför, och vilka spelare tycker du har varit bäst?

– Det var grymt bra jobbat av Sverige i försvarsspelet. Synd bara att vi inte är lite starkare i anfallen, där det var klent i passningsspelet. Jag har svårt att just peka ut en spelare som imponerade. Jag tycker hela laget var bra. Men jag måste säga att jag är glad över att se Asllani. Jag kan knappt bärga mig till nästa match för vi får nog se mycket mer av Kosse i turneringen. Stina Blackstenius inhopp var som vanligt helt grymt! Inte långt ifrån att hon kunde ha fått med sig en straff till Sverige. Men ändå tycker jag att vi ska vara nöjda med 1 poäng i denna match. Hedvig Lindahls kvalificerade räddning var så viktig!


Efter att ha sett matchen, vad tror du om Sveriges fortsättning i turneringen?

– Helt klart går vi till final.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: