Ahmed Abdirahman, initiativtagare till Järvaveckan, uppmanade Stefan Löfven att svara om han kommer tillbaka nästa år.

#järvaveckan: Är inte vi också viktiga?

2017-06-20 | Agneta Haugaard Farkhak padlock 1

EKONOMI

Järvaborna har lågt förtroende för tidningarna, som ger en skev bild av förorten och bara skriver negativt. Det säger flera deltagare under Järvaveckan när temat är integration och mediebilden av utsatta områden, på Socialdemokraternas dag som lockade rekordpublik.

Politikerveckan på Spånga IP i Järva avslutades på söndagen under gassande solsken med tal av Socialdemokraternas partiledare. Under bar himmel på den stora asfaltsplätten omgärdad av fotbollsplaner fanns det mycket få platser som erbjöd skugga. Detta hindrade inte Amaal och Beydan, två unga kvinnor i tjugoårsåldern bosatta i Rinkeby, från att närvara. De berättar att de är mitt i fastan, trötta och varma men ändå förväntansfulla.

Temat för dagen var integration och mediabild av utsatta områden. Med viss försening inleddes eftermiddagen på stora scenen med en medborgarpanel där journalisten och författaren Negra Efendic medverkade tillsammans med andra boende i området Järva.

Goran Ahmed, 26-årig boende i Järvaområdet tycker medierna ofta ger en skev bild av verkligheten i förorten.

– Läser man Aftonbladet eller nån annan tidning på nätet läser man bara om det negativa som händer här.


Skapar osäkerhet

Han tycker att tidningar borde lyfta fram fler positiva saker som görs i området och att medierna har ett ansvar för hur de presenterar och rubricerar olika händelser.

– När media överdriver bilden blir man lite rädd, man tänker, är alla så i Tensta, är vuxna så? Man blir osäker och det kan man förstå, men det är därför vi alla som bor i Tensta och överallt måste våga visa att det finns många bra exempel också.

Marjan Aadam Moosa, som är bosatt i Tensta, berättar för Feministiskt perspektiv att hon instämmer med Goran, att människor inte har förtroende alls för tidningar, utan känner sig utpekade.

– Varför pratar ni nästan aldrig med oss, hur vi har det, utifrån våra perspektiv? Kom gärna hit, inte bara nu under denna vecka. Och när någon gör något dåligt, dra inte alla över en kam. Skyll inte på islam ifall någon här ifrån begår brott. Om någon är kriminell har det inget med religion att göra, det är så jag tycker.


Krävs förtroende

Moderatorn Tomas Amanuel ställde frågan vad det beror på att medierna ibland ger en skev bild, och att de allt för ofta inte pratar med människor i förorten, utan om människor i och ur ett utanförperspektiv?

Det håller inte riktigt Negra Efendic med om.

– Det är inte så att vi journalister vaknar upp och tänker att nu ska vi svartmåla förorten eller ge den en skev bild. Det är inte så vi arbetar.

Hon berättar att hon har arbetat mycket ute i Tensta men att det är svårt att få kontakt med människor och att få människor att vilja öppna sig, berätta sin historia, eller ställa upp på bild.

– Det är svårt men inte omöjligt för det handlar om att bygga upp förtroende. Det gör man genom att komma hit ofta, skapa nya kontakter och genoma att lyfta viktiga frågor. Det är så jag försöker göra.


Borde inte sälja vapen

Tomas Amanuel fortsätter moderera nästa panel med företrädare från varje riksdagsparti samt Feministiskt initiativ. Panelen diskuterade integration eller frånvaron av integration. Vid några tillfällen blir diskussionen hätsk och tydliga ideologiska skillnader uppenbaras om varför utanförkap finns och hur den bör motverkas.

Marjan Aadam Moosa och Aisha, som inte vill uppge sitt efternamn, har mycket de vill säga om debatten. De berättar för Feministiskt perspektiv att de tycker om Sverige men att det finns tendenser i samhället som skapar ännu mer problem för invånarna som bor i området.

- Vi känner inga svenskar, eller någon som ser ut som du, det är ett problem. SD vill inte ha oss här, det är också problem. Men kan du säga till dem att Sverige inte borde sälja vapen till våra länder. Vi har inte valt att komma hit.


Mycket prat

Aisha vill först inte bli intervjuad men kan inte sluta prata. Orden rinner ut och blandas med svenska och engelska om vart annat.

- I Somalia där jag kommer ifrån brukade vi säga att politiker pratar fint men sen händer inget. Så är det i Sverige. De lovar och lovar, bättre skolor, flera bostäder. Men inte här i vårt område. Är inte vi också viktiga?

Marjan håller med och undrar vad han i skägg menade med att en ungdom som vill och kämpar ska kunna köpa lägenhet på Östermalm. Hon syftar på moderaten Hanif Bali som var en av deltagarna i politikerpanelen. Han beskriver att det borde vara lika självklart för en ungdom att kunna köpa en lägenhet på Östermalm som att en student på Södermalm ska kunna hyra lägenhet i Rinkeby eller Tensta.

– Bostadspolitiken fungerar inte. Vi har knappt råd att ta tunnelbanan in till stan. Sverige behöver flera bostäder men min son kommer inte ha råd att köpa lägenhet någonstans, det vet jag är fantasier, skrattar Marjan innan de båda sätter sig ner för att lyssna till Stefan Löfvens tal.

Människor strömmar in mot stora scenen och Järvabor trängs ihop med journalister, debattörer, politiker och andra nyfikna. Enligt arrangörerna slogs besökarrekordet vid Löfvens tal, då 2500 personer ska ha varit på plats.


Vänta inte till nästa år

Ahmed Abdirahman, ordförande för den ideella föreningen The global village som ligger bakom politikerveckan i Järva, intog scenen strax innan statsministern klev upp och riktade en uppmaning till Stefan Löfven att svara om han kommer tillbaka nästa år.

– Vi ska göra allt naturligtvis för att vara här. Är man statsminister vet man inte alltid vad dagordningen har att erbjuda, men det här är ett starkt initiativ och jag ska naturligtvis försöka vara här även nästa år, sa Stefan Löfven innan han höll sitt tal med fokus på samhällsbygge, högre krav på individen, utbildning och brottsförebyggande.

Efteråt kommer Aisha fram och säger att hon vill att det ska stå att hon tycker om Sverige och svenskar och att det är ett bra land.

– Vi är samma. Ni behöver inte vänta till nästa år för att komma hit. Kom hit och fira Eid al-fitr med oss nästa helg. Vi ska äta god mat och ha fest tillsammans.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170620 - Tanya Holm

Intressant att få höra dessa kloka röster. Bravo FemPers som alltid lyfter fler perspektiv.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: